XA: Συνεδρίαση με το βλέμμα στα... προαπαιτούμενα

Ανοδικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, με κέρδη για τις τραπεζικές μετοχές. Τις εξελίξεις από το μέτωπο της αξιολόγησης καλείται να παρακολουθήσει η αγορά. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων. Ποια είναι τα όρια κίνησης για δείκτες-blue chips.

Στο γερμανικό τελεσίγραφο για τον ΟΤΕ, η προσοχή των traders. Μετά (και) τη χθεσινή διάψευση προσδοκιών, το «παιχνίδι» μεταφέρεται για σήμερα στις 12:00, οπότε σύμφωνα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου θα πρέπει να έχει αρθεί και αυτή η εκκρεμότητα της τελευταίας στιγμής.

Αναμφίβολα «ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση αλλά και για την αγορά, καθώς είχε προεξοφληθεί πως στο EwG θα δινόταν -επιτέλους- το «πράσινο φως», που δεν δόθηκε. Η φημολογία περί εμπλοκής κυκλοφόρησε στην αγορά από σχετικά νωρίς (περί τις 12:00), προκαλώντας τις πρώτες περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις και με τη διόρθωση να εξελίσσεται βαθύτερη, καταλήγοντας στο τέλος στις 639,11 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας.

Η αναμονή του EwG «λύγισε» το χρηματιστήριο, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος μετά τη σημαντική υποχώρηση κυρίως του τραπεζικού κλάδου (4,26%), αλλά και τις απώλειες (2,09%) για τον FT 25. Συναλλαγές και τζίρος σε χαμηλά επίπεδα, ένδειξη πως οι traders μέχρι και το κλείσιμο της συνεδρίασης δεν θεωρούσαν πως η «εμπλοκή της τελευταίας στιγμής» απειλούσε ουσιαστικά τη συμφωνία, πρακτικά την εκταμίευση της αναγκαίας δόσης.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, με αφορμή άλλη μία εμπλοκή στο... παρά ένα, οι πωλητές/short αποκτούν προβάδισμα και δίνουν νέα τροπή στο ποντάρισμα. Συνεκτιμώντας πως απομένουν μόλις 16 ημέρες μέχρι το δημοψήφισμα για το Brexit (σ.σ. Πέμπτη 23 Ιουνίου), πλέον κάθε εμπλοκή, οποιαδήποτε καθυστέρηση, όσο «αθώες» κι αν παρουσιάζονται (ή ερμηνεύονται), από την αγορά εκλαμβάνονται ως εμπόδια προς τον στόχο.

Ετσι χθες, για ακόμη μία συνεδρίαση, δεν κατέστη δυνατή η υπέρβαση των 655 μονάδων, με συνέπεια από το «υψηλό ημέρας» να ενεργοποιηθούν πωλήσεις από το όριο των 653,01 μονάδων, που σταδιακά είχαν την κατάληξη των 639,11 μονάδων. Δεδομένου ότι ο τραπεζικός κλάδος γνώρισε σημαντική υποχώρηση, με τον ΔΤΡ να πλησιάζει τα όρια των 52 μονάδων, σήμερα θα απαιτηθεί προσοχή, ιδιαίτερη προσοχή στο ενδεχόμενο δοκιμασίας των τιμών 52 και 51 μονάδων.

Παρ' όλα αυτά τόσο για τους πωλητές/short όσο και για τους αγοραστές/long της χθεσινής συνεδρίασης το αποτέλεσμα του EwG θεωρείται προεξοφλημένο και είτε χθες Δευτέρα, είτε σήμερα-αύριο, είτε την Πέμπτη θα κλείσει. Κάτι που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί και τυπικά/πρακτικά και βεβαίως με τη βούλα των δανειστών, δηλαδή του Βερολίνου.

Στο αποκαλυπτικό θέμα της Αγγελικής γίνεται ρητή αναφορά περί «γερμανικού τελεσιγράφου για ολοκλήρωση των prior actions μέχρι την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι, ώρα Βρυξελλών». Δηλαδή στις 13:00 ώρα Ελλάδος να υποθέσουμε πως εκπνέει το γερμανικό τελεσίγραφο, με ότ,ι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) χρηματιστηριακά.

Ας δούμε πιο προσεκτικά τι ακριβώς συμβαίνει με τον ΟΤΕ. Η Deutsche Telekom έχει αποκτήσει ήδη συνολικά το 40% και απομένει ένα 5%, που είναι στα «χέρια» του Δημοσίου. Βάσει του δικαιώματος πρώτης προτίμησης και του κόστους αυτού του 5%, η αναλογούσα τιμή/μετοχή υπολογίζεται στα 9 ευρώ ακριβώς. Η χθεσινή διακύμανση για τη μετοχή έγινε από τα 9,17 μέχρι τα 9 ευρώ, ακριβώς, που σημειωτέον ήταν και η χαμηλότερη τιμή ημέρας. Σύμπτωση ή όχι θα φανεί σήμερα και ενδεχομένως εάν προχωρήσει (εξωχρηματιστηριακά) συναλλαγή για αυτό το ποσοστό.

Θα δείξει στη συνέχεια της συνεδρίασης και το κυριότερο θα φανεί εάν όντως η εκκρεμότητα του ΟΤΕ είναι η τελευταία.

Με αυτές τις νέες υποθέσεις και εξελίξεις της τελευταίας στιγμής, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τους πωλητές/short να έχουν προβάδισμα και περιθώριο να καλύψουν όλο το διάστημα μεταξύ 175,30 έως τις 175,18 και τις 173 μονάδες, καταρχήν.

«Κλειδί» ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να μην πρέπει να χάσει τις 52-51 μονάδες, ειδάλλως θα απειληθεί η περιοχή χαμηλότερα των 50 μονάδων, με απρόσμενες συνέπειες. Σηματωρός ο ΟΤΕ, εκ των πραγμάτων, προσελκύει πάνω του μεγάλο μέρος της προσοχής και του ενδιαφέροντος, ενώ και η Lamda Development επίσης σηματωρός -σε αυτή τη φάση- χρειάζεται προσοχή.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Lamda, λόγω Ελληνικού, με διακύμανση χθες από τα αρχικά 5 στα χαμηλά των 4,70 ευρώ, που ήταν και το χαμηλό κλείσιμο ημέρας. Συναλλαγές 56.529 μετοχών, αξίας 276.030 ευρώ, με τον Ηλία Ζαχαράκη να προσμετρά στα προαπαιτούμενα πέραν του 5% του ΟΤΕ και την ολοκλήρωση της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού.

Με αυτά τα νέα δεδομένα, αρκετά διαφορετικά σε σχέση με αυτά που είχε η αγορά πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης θα ξεκινήσει η σημερινή. Με τους tradres να θεωρούν «κλεισμένη» τη συμφωνία και την έγκριση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ, έστω και στο... παρά ένα. Πλην όμως ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον να πιέζει ασφυκτικά... Μόλις 16 ημέρες πριν από την Πέμπτη 23 Ιουνίου και ακόμη η Αθήνα δεν έχει λάβει το πολυπόθητο «πράσινο φως».

Τεχνικά οι 655-656 μονάδες για τον Γ.Δ. είναι η αντίσταση που για ακόμη μία φορά δεν διασπάται, για τον ΔΤΡ οι 58 μονάδες και οι 180 για τον FT 25 σημεία αναφοράς, ισχυρά και από χθες εκ νέου δύσκολες αντιστάσεις που σηματοδοτούν ρευστοποιήσεις και οπισθοχώρηση χαμηλότερα.

Για πολλές μετοχές του δείκτη η τρέχουσα τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα της πρώτης βραχυπρόθεσμης στήριξης και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Φαίνεται όμως πως αυτή η αβεβαιότητα θα αρθεί άμεσα, δίνοντας διέξοδο είτε για υπέρβαση των 655-656, με πρώτο στόχο τις 665-666 μονάδες, είτε για περαιτέρω διόρθωση. Στο δεύτερο, στο πτωτικό ενδεχόμενο, οποιαδήποτε υποχώρηση χαμηλότερα των 525-520 μονάδων θα πυροδοτούσε σημαντικές εντολές πώλησης, με αναπόφευκτη σημαντικότερη ταλαιπωρία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v