Ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η αστάθεια στις διεθνείς αγορές στον δρόμο για την 23η Ιουνίου και η ένταση στο εσωτερικό καθιστούν δύσκολες τις επόμενες ημέρες. Γιατί το ΧΑ βρίσκεται σε σημείο καμπής. Οι τράπεζες κρατούν το «κλειδί» της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Σε κρίσιμη καμπή το Χ.Α., σε κρίσιμη καμπή οι ευρωπαϊκές αγορές. Κι αν στο Χ.Α. βγήκαν άμυνες στις 580 μονάδες, όπως σημείωνε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια "μάτωσαν" για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Στο Λονδίνο για τον FTSE 100 "χάθηκαν" και οι 6.000 μονάδες υπό την πίεση των εντεινόμενων ανησυχιών για Brexit, στη Φρανκφούρτη το bund "γύρισε" για πρώτη φορά στην ιστορία των γερμανικών ομολόγων σε αρνητικό πρόσημο, ο DAX διόρθωσε στις κρίσιμες 9.500 μονάδες -κυρίως υπό το βάρος της... καταρρέουσας μετοχής της Deutsche Bank, ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για το triple witching της Παρασκευής και πέντε μέχρι την 23η Ιουνίου. 

Εν τω μεταξύ, ο MSCI ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να μη συμπεριλάβει ακόμα τις κινεζικές μετοχές στους Δείκτες του, ενώ ορόσημο θεωρούνται σήμερα οι αποφάσεις της FED για τα επιτόκια. Παράλληλα η σκυτάλη περνά σε BoE και BoJ που συνεδριάζουν αύριο.

Σημειώνω, γιατί πολλοί δεν δίνουν τη δέουσα σημασία, πως την Κυριακή επικρατέστερη για τη δημαρχία της Ρώμης είναι η Virginia Razzi του M5S (του Beppe Grillo), με το χρηματιστήριο του Μιλάνου να μην είναι και στα... καλύτερά του. Οπως και αυτό της Μαδρίτης ενόψει των επαναληπτικών βουλευτικών στην Ισπανία την Κυριακή 26 Ιουνίου, αμέσως μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε αυτόν τον κυκεώνα, είναι άξιον αναφοράς πως στο Χ.Α. βγήκαν άμυνες, ότι για τον Γ.Δ. δεν χάθηκαν οι 585 μονάδες σε "κλείσιμο" (όπως είχε αναφερθεί σε ένα από τα ενδοσυνεδριακά σχόλιά μας) και τελεσφόρησε προσπάθεια αντίδρασης προς το τέλος, περιορίζοντας τις απώλειες σε 0,19%, στις 593,45 μονάδες.

++++"Περίεργη" ημέρα η σημερινή, φορτισμένη πολιτικά λόγω της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δεν αφήνει να πέσει το... θερμόμετρο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει σε αυτή τη συγκυρία.

Σε αυτό το φορτισμένο περιβάλλον, εκτός-εντός τειχών οι πωλητές συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τους, πιο φειδωλοί ωστόσο σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, οι δε αγοραστές πιο ριψοκίνδυνοι προχώρησαν σε σημαντικές κινήσεις, με αποτέλεσμα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης να αντιδράσει από το χαμηλό-στήριξη των 159 μονάδων.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), για τον FT 25 οι 163 είναι η πιο κοντινή αντίσταση, διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει συνέχεια προς τις 166, ενώ στις 168 έχει διαμορφωθεί ανθεκτική (βραχυπρόθεσμη) αντίσταση.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με επαναφορά του ΔΤΡ προς τις 44, πρώτη αντίσταση στις 47 και κύρια στις 50 μονάδες.

Εύλογα η μέχρι πρόσφατα σημαντική στήριξη των 52 μονάδων έχει μετατραπεί σε σοβαρότατο εμπόδιο.

Στον κλάδο δρομολογούνται ραγδαίες εξελίξεις, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, σε πολλαπλά μέτωπα όσον αφορά στις αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια. Ωστόσο το μείζον πρόβλημα που καθιστά αδύνατη την ουσιαστική αντίδραση του ΔΤΡ όχι μόνο υφίσταται αλλά συν τω χρόνω μεγεθύνεται -ο λόγος για τη "βραδυφλεγή βόμβα" των "μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων".

Συνεπώς για τον κλάδο δύσκολα θα πρέπει να αναμένεται οποιαδήποτε πειστική κίνηση πέραν των 62 μονάδων... με ζητούμενο τη διασφάλιση των νέων στηρίξεων που έχουν δημιουργηθεί στην τελευταία άτακτη υποχώρηση του κλάδου.

Σηματωρός η Alpha Bank, οδηγός η Εθνική, με το σχετικό διάγραμμα (σε μέτρηση του calculator) να αποτυπώνει ξεκάθαρα την τάση για τη μετοχή της ΕΤΕ.

Σε αυτήν την καμπή της αγοράς να συνεκτιμηθεί η επικείμενη αναπροσαρμογή του Δείκτη FTSE/ATHEX Large Cap στο 10πλάσιο της τιμής του από την 21η/6, με τον αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη να συμπληρώνει ότι αναπροσαρμόζεται το μέγεθος συμβολαίου επί του συγκεκριμένου δείκτη, μειώνοντας έτσι τον πολλαπλασιαστή του συμβολαίου στα 2 ευρώ.

Σχετικό θέμα του Euro2day.gr της 28ης Απριλίου 2016 για όλες τις αλλαγές, μέσω των οποίων επιφέρεται αλλαγή και στο απαιτούμενο περιθώριο ασφάλισης (margin) που 4πλασιάζεται.

Τεχνικά, όπως σημειώνεται από την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, "...μέσα σε μόλις 3 συνεδριάσεις χάθηκε ακριβώς το 1/3 του συνολικού ανοδικού κύματος από τις 420 έως τις 659 μονάδες, κίνηση που διήρκεσε περισσότερο από 3 μήνες.

Ομως, όπως σημειώνεται σχετικά, το τέταρτο συνεχόμενο πτωτικό gap του DAX -σπάνιο φαινόμενο στα χρονικά της Φρανκφούρτης- δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για το ευρωπαϊκό περιβάλλον, που αναμφίβολα επηρεάζει όλο και περισσότερο και το Χ.Α.

Υπό τις παρούσες συνθήκες και εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά στη δημοσκοπική εικόνα για το δημοψήφισμα της 23ης/6, στο Χ.Α. δύσκολα θα επιχειρηθεί κίνηση πάνω από τις 603-610 μονάδες, εύρος τιμών όπου δεσπόζει στις 607,6 μονάδες ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών.

Αλλωστε για τους traders οι όποιες μέχρι πρόσφατα αφορμές για μία ουσιαστική διαφοροποίηση έχουν προεξοφληθεί στο σύνολό τους. Προφανώς και η αναμενόμενη αύριο έγκριση (από Eurogroup και ESM) της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Είναι προφανές πως το "ελληνικό πρόβλημα" τέθηκε (προσώρας;) στο περιθώριο καθώς το Ευρωσύστημα έχει σοβαρότερα προβλήματα (και ενδεχομένως κρίσεις) να διαχειριστεί σε αυτή τη φάση.

Οι αυξημένες συναλλαγές 116 εκατ. μετοχών αποτυπώνουν την εστίαση του ενδιαφέροντος των traders, δεδομένου ότι χθες άλλαξαν χέρια 34,3 εκατ. μετοχές στην Εθνική, 44,2 στην Πειραιώς και 13,7 εκατ. μετοχές στην Alpha Bank.

Στα 67 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 73% στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, FF Group, Motor Oil, Jumbo κ.ά. Το αξιοπρόσεκτο πως από τις 4 τελευταίες μετοχές Coca Cola, FF Group, Motor Oil και Jumbo, μόνον στην πρώτη/Coca Cola πραγματοποιήθηκε τζίρος σε άνοδο/υψηλότερες τιμές, με τη μετοχή τελικά στα 18,03 ευρώ.

Αντιθέτως, και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, στις άλλες τρεις η διόρθωση πραγματοποιήθηκε με τζίρο. Αναλυτικότερα για τα FF Group το μείον 3,67% στα 18,65 ευρώ με αξία συναλλαγών στις 998.264 ευρώ, για τη ΜΟΗ το μείον 1,90% στα 10,30 ευρώ με τζίρο 916.173 ευρώ και για την Jumbo το μείον 3,49% στα 10,80 ευρώ με τζίρο 909.405 ευρώ.

Δεδομένου, ότι για FF Group και ΜΟΗ στις τρέχουσες τιμές διατηρούνται -ακόμη- θετικές αποδόσεις για διάστημα 3μήνου, η χθεσινή υποχώρηση με αυξημένο τζίρο παραπέμπει σε μείωση θέσεων (πιθανότατα ξένων funds), στην προσπάθειά τους να "κλειδώσουν" κέρδη. Για την Jumbo, με τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση σε αρνητικό πρόσημο "γύρισε" και η απόδοση 3μήνου (υποχωρεί 1,82% σε διάστημα 3μήνου, κατά 5,26% σε μηνιαίο και 10% σε μέτρηση εβδομάδας).

Μικτές τάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με χαμένο τον Οργανισμό -που όμως ενδοσυνεδριακά δεν έχασε τα 8,15 ευρώ-, κερδισμένη τη ΔΕΗ με 3,14% στα 2,96 ευρώ (αλλά χωρίς να υπερβεί ενδοσυνεδριακά τα 3 ευρώ, υψηλό ημέρας στα 2,97 ευρώ), ενώ για τον ΟΠΑΠ προέχει η δημιουργία "μαξιλαριού" ενόψει εξόδου από τον δείκτη Stoxx 600. Στα 6,68-6,3 ευρώ η διακύμανση, "κλείσιμο" στα 6,75 ευρώ με συναλλαγές 526.154 αξίας 3.551.382 ευρώ.

Μυτιληναίος και ΜΕΤΚΑ έβγαλαν ισχυρή αντίδραση με 3,27% στα 4,11 ευρώ και με 2,33% στα 7,03 ευρώ αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την... τασικότητά τους, ο διαχρονικός σηματωρός ΤΙΤΑΝ επίσης με 1,45% στα 21 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ με 1,05% στα 5,76 ευρώ (στην αγορά προεξοφλείται και το ενδεχόμενο επιστροφής κεφαλαίου...).

Από τον συγκριτικά καλύτερο FT Mid Cap άλλη μία ηχηρή κίνηση για την MIG με τζίρο 405.045 ευρώ, σχετική κινητικότητα σε ΕΥΑΘ και MLS και σταθερές αξίες Πλαστικά Θράκης, Πλαίσιο.

Στο ΧΠΑ, κυρίως ενόψει της Παρασκευής, οι ανοιχτές θέσεις για τον τρέχοντα μήνα Ιούνιο μειώθηκαν σε 11.217, με το ΣΜΕ σε μικρή υποτίμηση (0,50%) και αυξημένες θέσεις σε μετοχικά ΣΜΕ των ΕΤΕ (37.141), Πειραιώς (21.409), Alpha Bank (9.750) και στη MIG 28.640 Συμβόλαια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v