Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομοβροντία από τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Εντείνονται οι πιέσεις στην αγορά, με το σύνολο των blue chips να καταγράφει μεγάλες απώλειες, σε ευθυγράμμιση και με το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Πτώση 4% για τον Γενικό Δείκτη, άνω του 7% για τον τραπεζικό. Ισχυρές πιέσεις και σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, Viohalco. Πιέσεις και στα ομόλογα.

Συνεχίζεται η χαμηλή πτήση στο Χ.Α., την ώρα που στην Ευρώπη οι απώλειες διευρύνονται σταθερά. Χαμηλότερα συνεχίζουν από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη, με το Λονδίνο να καταγράφει τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες κι ενώ τα futures του S&P παραπέμπουν σε πτωτικό ξεκίνημα από τις 2.078 μονάδες. Πιο ανησυχητική θεωρείται η περαιτέρω υποχώρηση του DAX, καθώς νωρίτερα χάνονταν και οι 9.700 μονάδες.

Σε σταθερά πτωτικό κανάλι από την πρώτη κιόλας εντολή της συνεδρίασης το Χ.Α., με τους βασικούς δείκτες και τις μετοχές σε κόκκινο-βαθύ κόκκινο, αλλά με κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις να έρχονται από τη ροή των συναλλαγών και την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών.

Οριακά κάτω από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό ημέρας στις 592 μονάδες, δηλαδή κοντά στην περιοχή κατάληξης της διόρθωσης από τις 659 μονάδες(*). Το ότι στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν λιγοστές εντολές αγορές είναι ενθαρρυντικό στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί σε «κλείσιμο» η περιοχή των 597 μονάδων για τον Γ.Δ. Ενθαρρυντική και η ροή συναλλαγών, καθώς μετά το αρχικό άδειασμα -κυρίως στον τραπεζικό κλάδο-, τη μεταβίβαση του 33,8% της Trastor κ.λπ., τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές συνεχίζουν προσεκτικά και χωρίς την πίεση που παρατηρήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης (και προς το τέλος της Παρασκευής).

Ωστόσο, επειδή η αγορά κινείται από τα ξένα χαρτοφυλάκια, θα φανεί εάν θα επανέλθουν δριμύτεροι προς το τέλος της ημέρας.

Από τις 11:15-11:30 και μετά η ροή συναλλαγών (πωλήσεις - αγορές) έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, με ενδεικτικό το ότι στη διόρθωση και στα χαμηλά ημέρας πραγματοποιήθηκε τζίρος 23 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια άλλα 15 εκατ. ευρώ (μέχρι τις 13:20). Πέραν της αρχικής πίεσης, με ουρά ρευστοποιήσεων από την Παρασκευή, οι πωλητές επιβράδυναν, με αποτέλεσμα να βγουν κάποιες αγορές σε συγκεκριμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Στην αγορά προεξοφλείται πως βραχυπρόθεσμα η τάση θα εξαρτηθεί από το αν θα συνεχισθεί η διόρθωση (ή όχι) στις ξένες αγορές, από τις όποιες αποφάσεις (ή ανακοινώσεις) της Fed και της BoJ στη διάρκεια της εβδομάδας.

Θυμίζοντας πως την Παρασκευή λήγει το δεύτερο triple witching του 2017, με τις θέσεις πώλησης/short που έχουν ληφθεί από τα τελευταία υψηλά να πρέπει είτε να κλείσουν, είτε να μετακυλισθούν.

Συνεκτιμώντας πως και η επόμενη εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα ρευστή, όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως για τον DAX οι θέσεις πώλησης/short άνοιξαν με το κλείσιμο του Μαΐου και συγκεκριμένα από τα επίπεδα των 10.365 μονάδων στις 31 του μήνα.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμώνται οι εξελίξεις και σε χώρες της ευρωπεριφέρειας, ειδικότερα με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής για τη δημαρχία της Ρώμης και σε σχεδόν δύο εβδομάδες τις επαναληπτικές βουλευτικές στην Ισπανία. Σημαντική η διόρθωση για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο (με μείον 1,95% στις 16.785 μονάδες) και για τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη (με μείον 1,38% στις 8.385 μονάδες).

Σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. δεν έχει να περιμένει πέραν της εκταμίευσης της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ) και των πιθανών ενεργειών της ΕΚΤ (αυτή ή την επόμενη εβδομάδα) κάποιο θεαματικό δέλεαρ, ώστε να αλλάξει ριζικά και άμεσα η τάση. Πλέον, μετά και το άδειασμα της Παρασκευής, οι στηρίξεις έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις, με ενδεικτικές τις 608-609 μονάδες για τον Γ.Δ.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με απώλειες 18,35% σε διάστημα εβδομάδας, καθώς και για τις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων οι απώλειες είναι διψήφιες. Αναλυτικότερα στο 0,209 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς υποχωρεί 23,44% σε διάστημα εβδομάδας, στο 0,806 ευρώ της Eurobank υποχωρεί 18,09%, στο 0,229 ευρώ της Εθνικής με απώλειες 20,84% και στα 2,04 ευρώ της Alpha Bank μετρά απώλειες 15,35% σε διάστημα εβδομάδας. Πλην όμως είναι η μόνη από τις συστημικές που κινείται κοντά στην τιμή της τρίτης ΑΜΚ. Εύρος διακύμανσης στο 1,99-2,07 ευρώ, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο σηματωρού που έχει η Alpha Bank για τον κλάδο και τον FT 25.

Σημαντικές οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με μεγαλύτερες στη μετοχή της Επιχείρησης, αλλά πιεστικότερες στον ΟΠΑΠ (λόγω της επικείμενης εξόδου από τον Stoxx 600). Και για τις τρεις, οι μέχρι πρότινος στηρίξεις έχουν μετατραπεί πλέον σε αντιστάσεις, με τον ΟΤΕ να έχει ως κάτω όριο-σημείο αναφοράς τα 8,50 ευρώ.

Πέραν αυτών το όποιο ενδιαφέρον περιορίζεται σε μετοχές εταιριών με συγκριτικά καλύτερη πορεία στη διάρκεια των τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων.

Σε Jumbo και Τιτάνα κυρίως περιορίζονται οι λιγοστές κινήσεις των αγοραστών, καθώς παραμένουν οι εξαιρέσεις στον σημερινό πτωτικό κανόνα. Εως τα 20,58 ευρώ νωρίτερα οι πωλήσεις στη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας, έως τα 11,11 ευρώ στη μετοχή της Jumbo. Ο Τιτάνας είναι μία από τις 23 εισηγμένες που θα παρουσιαστούν στη διημερίδα της 21ης και 22ας Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει πως οι τελευταίες συνεδριάσεις δεν συμβάλλουν στην αναστροφή τάσης.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον FT Mid Cap να υποχωρεί... μόνο 1,83% στις 725 μονάδες, ξεχωρίζουν η ΕΥΑΘ και η MLS. Αντιθέτως, με σημαντικές απώλειες διορθώνουν Σαράντης, Fourlis, MIG, ΟΛΘ.

Με υποτίμηση τα Συμβόλαια του FT 25 στο ΧΠΑ, που όμως δεν ξεπερνά το χαμηλό ημέρας (160,79 μονάδες). Συνολικά έχουν γίνει 2.209 ΣΜΕ στον τρέχοντα μήνα (που «κλείνει» την Παρασκευή) και άλλα 750 στην επόμενη σειρά. Στα 8,04 δολάρια το GREK (μείον 0,61%), στο 7,51% η απόδοση του 10ετούς.

Πιέσεις καταγράφονται και στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται στο 7,86% και το 2ετές να προσεγγίζει ξανά το 10%. 

(*) Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 100 εκατ. τεμάχια, ο τζίρος τα 43,2 εκατ. ευρώ. Στις 13/72 η αναλογία ανοδικών/καθοδικών. Ξεχωρίζει με 8,33% στο 1,30 ευρώ η μετοχή της Attica Group, και ΓΕΒΚΑ, AS Company, ΕΛΒΕ. Στo 0,915 ευρώ η μετοχή της Trastor.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v