Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ζώνη των 600 μονάδων το Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις για το σύνολο των blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 2%. Στις τράπεζες ο τζίρος και οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ως 14% χαμηλότερα η Πειραιώς. Ξεπερνά σε απώλειες τις ευρωπαϊκές αγορές η οδός Αθηνών.

Με το... καλημέρα, χαμηλότερα και των 600 μονάδων και «επιστροφή» του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα της 5ης Μαΐου.

Με «ουρά» ανεκτέλεστων πωλήσεων από το κλείσιμο της Παρασκευής, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, η αγορά «βουτά» σημαντικά χαμηλότερα, ξεπερνώντας σε απώλειες τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Κατά 3,55% στις 596 μονάδες διόρθωνε ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα 15' της συνεδρίασης, με τον τραπεζικό κλάδο σε νέα υποχώρηση προς τις 43 μονάδες, με το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών και τζίρου στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών ομίλων.

Την ώρα που στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχανε 0,48 στις 6.085 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 περίπου 1% στις 4.264 και στη Φρανκφούρτη ο DAX, διορθώνοντας περισσότερο κατά 1,18%, έχανε και τις 9.780 μονάδες, στο Χ.Α. ο ΔΤΡ μειωνόταν κατά 9,25% και ο FT 25 κατά 4,55% στις 160 μονάδες.

Εν συνεχεία, περιορίστηκαν οι πιέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 2-2,5%, κινούμενος εκ νέου πάνω από το "όριο" των 600 μονάδων. 

Συναλλαγές και τζίρος συγκριτικά αυξημένος, με την προσφορά να υπερβάλλει κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου σημειώνονταν μέχρι και διψήφιες απώλειες (με 14% στο 0,203 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς).

Σε κόκκινο -βαθύ κόκκινο- και οι 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς κυρίως ξένα (και... ξένα) χαρτοφυλάκια μειώνουν περαιτέρω τις θέσεις τους.

Βαρύ το κλίμα από την προσυνεδρίαση, με τους πωλητές/short να έχουν κεκτημένο πλεονέκτημα. Η σχετικά ήπια υποχώρηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα ομόλογα, δημιούργησαν κάποιες ελπίδες ότι η αρχή της συνεδρίασης θα ήταν καλύτερη αυτής που σημειώθηκε.

Με πτωτικό χάσμα από τις 616,72 μονάδες, έχασε πολύ γρήγορα όλες τις ενδιάμεσες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, με συνέπεια να «κυλήσει» στα πρώτα 5' προς τις 595 μονάδες. Ενεργοποιώντας έτσι τη σημαντική στήριξη των 597 (σημείο αναφοράς από τις 5 Μαΐου), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, εάν και εφόσον ο Γ.Δ. διαμορφωθεί σε «κλείσιμο» πάνω από αυτή την τιμή (των 597 μονάδων).

Από τις 44,72, με ακόμη μεγαλύτερο πτωτικό gap, ο Δείκτης Τραπεζών υποχώρησε χωρίς σημαντική αντίσταση προς τις 43,25 μονάδες, σημείο που είχε να σημειωθεί από τη συνεδρίαση της 27ης Απριλίου.

Πρακτικά η απόκλιση των βασικών δεικτών μεταξύ τους, ειδικότερα του Γ.Δ. με τον ΔΤΡ, όπως επιβεβαιωνόταν στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, έτσι και τώρα στη διόρθωση συντηρείται. Στο 18,25% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΔΤΡ έναντι 7,33% του Γ.Δ., ενώ σε μέτρηση μηνός η απόκλιση διευρύνεται καθώς ο μεν πρώτος έχει χάσει 16,30% έναντι μόλις 2,55% του Γενικού Δείκτη.

Αυτό αποδίδεται στο ότι κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια είχαν αρχίσει να μειώνουν θέσεις τους στις τράπεζες από τα τελευταία υψηλά των 62 μονάδων (του ΔΤΡ), μέρος της ρευστότητας και των υπεραξιών μετακινήθηκε σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με την ανοδική κίνηση των οποίων φαίνεται να κορυφώθηκε η αντίδραση έως τις 659 μονάδες.

Εως το 0,196 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, έως το 0,225 ευρώ της Εθνικής, έως το 0,77 ευρώ της Eurobank και για τη μετοχή της Alpha Bank έως το 1,99 ευρώ, δηλαδή κι αυτή χαμηλότερα της τιμής της τελευταίας ΑΜΚ.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, στην Jumbo η... εξαίρεση στη γενικευμένη διόρθωση που «κοκκίνιζε» το ταμπλό στα πρώτα 30'-35' της συνεδρίασης.

Σε αυτό το διάστημα είχαν αλλάξει χέρια περίπου 45 εκατ. μετοχές, αξίας 23 εκατ. ευρώ. Σημαντικό μερίδιο συναλλαγών από τα 10,5 εκατ. τεμάχια στην Trastor.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v