«Κατηφορίζει» το Χρηματιστήριο

Απώλειες καταγράφει πλέον το Χρηματιστήριο μετά την αρχική νευρικότητα. Γύρισε πτωτικά η μετοχή της Πειραιώς. Απώλειες για Coca Cola, Alpha, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mυτιληναίο, ΔΕΗ. Σταθεροποιητικά η Εθνική Τράπεζα. Χαμηλός ο τζίρος.

Ευμετάβλητο νωρίτερα το Χ.Α. στην ευρύτερη περιοχή των 595 μονάδων, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρείται η προσπάθεια αντίδρασης. Στα χαμηλά ημέρας σταδιακά, με ήπιες ρευστοποιήσεις μετά τις 12:45, για να περάσει χαμηλότερα προς τις 590 μονάδες λίγο πριν από τις 13:00.

Ωστόσο μετά τις 15.40 οι πωλητές πήραν το πάνω χέρι. Ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον χαμηλότερα των 590 μονάδων, με πτώση της τάξεως του 1,5%.

Χωρίς ισχυρό κίνητρο οι βραχυπρόθεσμοι δεν ακολουθούν τη σαφώς επιθετικότερη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Παραμένει ο προβληματισμός και η επιφυλακτικότητα, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στο ΧΠΑ όσο και στη «ρηχή» αγορά ομολόγων. Συγκεκριμένα, νωρίτερα το spread του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε στο 8,05% από 7,94%, δηλαδή μικρή βελτίωση σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Να συνεκτιμηθεί πως ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 1,3 δισ. ευρώ από τρίμηνα έντοκα, με το επιτόκιο στο 2,7% αμετάβλητο.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, χαμηλός ο τζίρος, με το περίπου 68% στον τραπεζικό κλάδο κι ένα σημαντικό μέρος στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. 

Ο χαμηλός τζίρος παραπέμπει στη διστακτικότητα των βραχυπρόθεσμων, στην απροθυμία των αγοραστών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο αλλά και των πωλητών να μειώσουν περαιτέρω σημαντικά τις θέσεις τους.

Προσώρας επιβεβαιώνονται οι χθεσινές -βραχυπρόθεσμες- στηρίξεις και για τους τρεις βασικούς δείκτες, κάτι -που στην παρούσα φάση- θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη. Τουλάχιστον απομακρύνοντας τον κίνδυνο υποχώρησης χαμηλότερα των 580 μονάδων, περιοχή που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες ημέρες.

Ορίζοντας κοντινός η συνεδρίαση της Παρασκευής και λίγο μακρύτερος της επόμενης Πέμπτης. Το μεθαυριανό triple witching θεωρείται από τα κρίσιμα για τις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω 23ης Ιουνίου, ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα στις αγορές Παραγώγων καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα που επικρατεί και στην πλευρά των αγοραστών και των πωλητών.

Από τον τραπεζικό κλάδο, συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς, συγκριτικά υψηλότερος τζίρος σε ΕΤΕ και Alpha Bank. Στα 2-2,07 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, η μόνη υψηλότερα της τιμής της τελευταίας ΑΜΚ. Στο 0,235-0,242 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενώ ακολουθούν Πειραιώς και Eurobank.

Νωρίτερα στη Γ.Σ. της Eurobank ο επικεφαλής της Νίκος Καραμούζης υποστήριξε πως το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας έχει απαντηθεί.

Τι «εκμυστηρεύθηκαν» οι τραπεζίτες στην Goldman Sachs αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Euro2day.gr, με εύλογη την επικέντρωσή τους στο μείζον θέμα των «κόκκινων δανείων».

Οπισθοχώρηση αγοραστών σε μετοχές που μέχρι τις 12:00 είχαν σαφώς επιθετικότερη διακύμανση, με ενδεικτική την περίπτωση του ΟΠΑΠ. Από τα υψηλά, αρχής των 6,98 ευρώ η μετοχή, πριν από λίγο κυμαινόταν στα 6,62 ευρώ. Αλλά και στη μετοχή του Τιτάνα από τα αρχικά 20,90 ευρώ πωλητές - αγοραστές χαμήλωσαν προς τα 20,54 ευρώ.

Μετά τις 15.30 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 65 εκατ. μετοχές και ο τζίρος τα 30  εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v