Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εχασε τα πρωινά κέρδη το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας. Επιβάρυνε την τάση το αρνητικό "γύρισμα" των τραπεζών. Μεγάλες πιέσεις στην Πειραιώς, κέρδη για Alpha. Πιέσεις και σε ΔΕΗ, Viohalco. Ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΠΑΠ, με άνοδο ως 6%.

Πιέσεις καταγράφονται για τοn Γενικό Δείκτη, που υποχωρεί έως 0,5%, κάτω από τις 540 μονάδες. 

Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές, που έχασαν τα πρωινά κέρδη, με την Πειραιώς να υποχωρεί έως 4%. 

Την ίδια στιγμή, περιορίζονται τα κέρδη του ΟΠΑΠ, ενώ πιέσεις δέχονται και οι τίτλοι των ΔΕΗ, Viohalco. 

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδιδε:

Διευρύνεται η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζει ανοδικά πάνω από τις 540 μονάδες το Χ.Α. Απόδοση 2,65% για τον CAC 40 στο Παρίσι, αντίδραση 2,25% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο και άνοδος 1,92% για τον DAX στη Φρανκφούρτη, με το ΧΑ να... υπολείπεται έναντι των κύριων αγορών αλλά και εκείνων της περιφέρειας.

Η εικόνα των futures των δεικτών της Wall Street συνέβαλε στο να ενταθούν οι κινήσεις των traders στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ισχυροποιείται και η άνοδος για την τιμή του Brent, ενώ βελτιώνεται η θέση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.

Μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου η κίνηση των ευρωχρηματιστηρίων, ωστόσο καλοδεχούμενη, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο.

Προτελευταία συνεδρίαση του μήνα και, όπως αναφέρει από χθες το Euro2day.gr, συντρέχουν λόγοι ώστε το «κλείσιμό» του να γίνει σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές μετά τη βίαιη διόρθωση της Παρασκευής - Δευτέρας.

Τι βλέπει η Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές μετοχές, αναφέρει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τον επενδυτικό κολοσσό να βλέπει διατήρηση της μεταβλητότητας, παραμένοντας επιφυλακτικός για τη συνέχεια.

Για αντίδραση «ανακούφισης» των αγορών κάνουν λόγο ξένοι και Έλληνες αναλυτές, θεωρώντας πως οι παρενέργειες της προοπτικής του Brexit θα έχουν βάθος χρόνου, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στο επόμενο διάστημα (με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου).

Γι' αυτό πολλοί είναι αυτοί που προσεγγίζουν βραχυπρόθεσμα τις αγορές, ακολουθώντας και ποντάροντας στην τάση όπως αυτή διαμορφώνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Εως τις 547,91 μονάδες νωρίτερα ο Γ.Δ., που πριν από λίγο κυμαινόταν στις 542,79 μονάδες (0,88%), με τον Δείκτη Τραπεζών έως τις 756,12 μονάδες (0,95%), πέριξ των 732 προ ολίγου, και τον FT 25 έως τις 1.483,52 μονάδες (1,10%) και προ ολίγου στην περιοχή των 1.465 μονάδων.

Μέτριες οι συναλλαγές(*) με πολύ μεγάλο μέρος στη μετοχή της Εθνικής (ακολουθούν Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου), ανάλογος ο τζίρος, με το 64% στον τραπεζικό κλάδο (έναντι 77% του προηγούμενου σχολίου μας).

Κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, με Alpha Bank και Εθνική σε άνοδο και τις Πειραιώς, Eurobank σε διόρθωση. Κινητικότητα και στις μετοχές της τριάδας των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον Οργανισμό στο επίκεντρο (λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή) και τον ΟΠΑΠ να ξαφνιάζει θετικά καθώς με αγορές κυρίως ξένων funds αντιδρά έως 6% υψηλότερα, στα 6,48 ευρώ. Με πρώτη αντίσταση στα 6,50 ευρώ, η υπεραντίδραση του ΟΠΑΠ παρουσιάζει εύλογο ενδιαφέρον.

Με αγοραστές σε FF Group, Jumbo, Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Motor Oil κ.ά.

Νωρίτερα, στις 13:55, είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 92 εκατ. μετοχές (με τα 43 εκατ. να έχουν γίνει στην Εθνική), συνολικού τζίρου 40+ εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v