Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες απώλειες στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των 540 μονάδων διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αντισταθμίζονται από την άνοδο σε ΟΠΑΠ, Coca Cola. Μεγαλύτερες απώλειες για Εθνική, Πειραιώς. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, Motor Oil και Aegean.

Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χ.Α., ακολουθώντας την από νωρίτερα κλίση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Προς τις 540 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες και επιμέρους blue chips να πιέζονται με -μέχρι στιγμής- περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο.

Ούτως ή άλλως στο Χ.Α. η αδυναμία είχε γίνει εμφανής στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης, με μια σειρά αρνητικών εξελίξεων να βαραίνουν το κλίμα και να αυτονομούν το ελληνικό χρηματιστήριο πτωτικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, που χθες κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των μετα-Brexit βίαιων απωλειών.

Η υπόθεση της Μαρινόπουλος, η εμπλοκή σε ΟΛΠ-Cosco, οι παρεμβάσεις των δανειστών στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, δικαιολογούν την αρνητική στάση των traders.

Περίπου 2% υποχωρεί ο δείκτης τραπεζών, μικτές τάσεις στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ελεγχόμενη προσφορά και ήπια, πρσώρας, διόρθωση για τη μετοχή του ΟΛΠ.

Οι συναλλαγές περιορισμένες, ο τζίρος ανάλογος, με τη μερίδα του λέοντος στον τραπεζικό κλάδο και το υπόλοιπο 35% στις λίγο έως πολύ γνωστές μετοχές του 25άρη.

Τελευταία συνεδρίαση του μήνα, κλείνει και λογιστικά το εξάμηνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα θεσμικά χαρτοφυλάκια. Ο απολογισμός για τον Ιούνιο αρνητικός, με διψήφιο ποσοστό διόρθωσης για τον Γ.Δ. και τον ΔΤΡ, αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα στην αρχή του έτους.

Από τον τραπεζικό κλάδο, μεγαλύτερες οι απώλειες για Eurobank, Alpha Bank, μικρότερες για Εθνική, ελεγχόμενη η προσφορά-ζήτηση στην Πειραιώς.

Με αγοραστές ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με πωλητές στον ΟΤΕ, εξισορροπητικά λειτουργεί για μια ακόμα συνεδρίαση ο δεικτοβαρής τίτλος της Coca Cola. Στα 17,73 ευρώ, με άνοδο της τάξης του 0,45%, περιορίζοντας σε κάποιο βαθμό την πίεση/διόρθωση που υφίσταται κυρίως ο τραπεζικός κλάδος.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v