Μικρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Παραμένει θετικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Το Χρηματιστήριο καταγράφει ήπια άνοδο. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Η τεχνική εικόνα. Τι εκτιμούν οι αναλυτές.

Νέα ιστορικά υψηλά και χθες για Dow Jones (+0,13%) και S&P 500 (+0,01%), που ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, έστω και οριακά. Ο Nasdaq, που κατέγραψε μικρές απώλειες (-0,34%), κρατήθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 5.000 μονάδων, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 5.005,73 μονάδες.

Εν τω μεταξύ δημοσιεύτηκε η έκθεση Beige Book από την Κεντρική Τράπεζα, με στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα σε 12 Περιφέρειες των ΗΠΑ, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο μισό του έτους.

Παράλληλα περισσότεροι ήταν οι αγοραστές στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τον δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, εκτός Ιαπωνίας, να κινείται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

"Η Αυστραλία κινδυνεύει σοβαρά να χάσει τη βαθμολογία AΑΑ από την S&P Global Ratings, καθώς η εκλογική αναμέτρηση την οποία κέρδισε με ισχνή πλειοψηφία ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ και μια πιθανώς 'δύστροπη' Γερουσία εμποδίζουν τα απαραίτητα κυβερνητικά μέτρα για χαλιναγώγηση του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό", επισήμανε ο Stephen Miller, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην BlackRock για την Αυστραλία.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, που ουσιαστικά διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι η προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας θα είναι σήμερα στραμμένη στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι θα ανακοινώσει μείωση των επιτοκίων για τόνωση της βρετανικής οικονομίας. Ακολουθούν η ECB στις 21/7 και η Fed στις 27/7.

Ερχόμενοι "εντός των τειχών" και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στέφανου Κοτζαμάνη, "μπαράζ ΑΜΚ φέρνουν οι ρυθμίσεις δανείων" και αυτό θα παίξει τον ρόλο του για τη "ρηχή" Αγορά του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης της οποίας έρχεται από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροίζει κέρδη 6,18%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κέρδη 31,78%.

Η συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων αναλυτών περιμένει ουσιαστική διόρθωση και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ενώ η χθεσινή συνεδρίαση άφησε μικτά συμπεράσματα για τη συνέχεια.

Οι αγοραστές πιστώθηκαν και έκτη συνεχόμενη "πράσινη" συνεδρίαση και οι πωλητές έχουν να λένε για τη σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών και των περισσότερων από τις δεικτοβαρείς μετοχές, από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν το Χ.Α. έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα από τις Διεθνείς Αγορές, ότι έχει σημαντικό έδαφος που δεν έχει καλύψει από τις μονάδες προ του βρετανικού δημοψηφίσματος (ο Γενικός Δείκτης από το κλείσιμο της 23ης Ιουνίου απέχει 9,38% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών 28,28%) και αυτό αφήνει περιθώρια περαιτέρω ανόδου, αν δεν επιδεινωθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα, θεωρείται αρκετά δύσκολη η συνέχιση της "μονομπλόκ" κίνησης, με πρώτο στόχο τις 571 μονάδες, χωρίς ενδιάμεση διόρθωση.

Σε αυτή την περίπτωση, η πρώτη στήριξη των 556 μονάδων και η ουσιαστική των 540 μονάδων θα δείξουν αν το "relief rally" θα έχει συνέχεια, έστω και με αυτό το μικρό "μπλοκ" μετοχών.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v