ΧΑ: Τζίρος… περιπτέρου και οριακές μεταβολές για το ΓΔ

Ελάχιστες οι συναλλαγές στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία. Με πράξεις λίγων εκατοντάδων ευρώ κινούνται μετοχές του FT 25. Πέριξ των 571 μονάδων ο ΓΔ.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ήπια αντίδραση αρχικά και στη συνέχεια μικρή διόρθωση στο ΧΑ με τζίρο για… κλάματα (1,4 εκατ. ευρώ στις 11:00).

Με τον τραπεζικό κλάδο να επιχειρείται να επανακάμψει μετά την χθεσινή διόρθωση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά τι προς τις 575 μονάδες αλλά μετά υπαναχώρησε. Ευρύτερη περιοχή (πέριξ των 575 μον. ) που θεωρείται σημαντικό σημείο αναφοράς κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους και υπό προϋποθέσεις τελευταίο... σκαλοπάτι πριν τις 588 μονάδες.

Χωρίς κατεύθυνση τα κύρια ευρωπαικά χρηματιστήρια με μικρές διακυμάνσεις για δείκτες και μετοχές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο, Μαδρίτη θυμίζοντας πως το κλίμα εχθές βάρυνε (ειδικά σε Μιλάνο, Μαδρίτη) μετά το ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Κινητικότητα στις αγορές με υψηλότερη τιμή για το πετρέλαιο, χαμηλότερη για το χρυσό μετά την τελευταία καταγραφή «ιστορικών υψηλών» στην Wall Street.

Βραχυπρόθεσμα, σήμερα έως Παρασκευή η τάση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα εξαρτηθεί κυρίως από το πως θα κινηθεί το αμερικανικό χρηματιστήριο, εάν θα έχει συνέχεια η χθεσινή υποχώρηση με αφορμή την επανεμφάνιση των ανησυχιών για τα επιτόκια κ.λπ.

Στο εύρος των 641-647 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με το 38% του ισχνού -για ακόμη μία συνεδρίαση- τζίρου στις μετοχές του κλάδου και την Alpha Bank να συγκεντρώνει -και σήμερα- το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου.

Στα 1,65-1,68 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, που τεχνικά χρειάζεται άμεση επαναφορά πάνω από τα 1,70/1,71 ευρώ προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος περαιτέρω διολίσθησης στις επόμενες συνεδριάσεις. Σηματωρός η μετοχή, δίνει κατεύθυνση στον κλαδικό δείκτη και με βάση την στάθμιση της στην διακύμανση των FTSE25 και ΓΔ.

Χωρίς κίνητρο οι traders περιορίζονται και σήμερα σε μετρημένες επιλεκτικές κινήσεις, παραπέμποντας στον ρυθμό των προηγούμενων 6 συνεδριάσεων στις οποίες η μέση αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ (δεν υπολογίζονται τα πακέτα, το 51% του ΟΛΠ στην Cosco).

Εύλογα το όποιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις συνήθεις καθημερινές επιλογές από τον FTSE25 (κυρίως ) και τον FT Mid Cap (δευτερευόντως).

Πέραν των τραπεζικών τζίρος συγκριτικά ικανοποιητικός είχε πραγματοποιηθεί σε μετοχές του ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, TITAN, METKA, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και σε Αεροπορία Αιγαίου, MIG, Coca Cola.

Με την υποχώρηση της Alpha Bank προς τα 1,65 ευρώ, άλλαξε εν μέρει η ροή συναλλαγών σε μετοχές του κλάδου (Πειραιώς, Εθνική ) ενώ «γύρισαν» αρνητικά ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίος για να ακολουθήσουν ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και FF Group.
Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν, μέχρι τις 11.00', Σαράντης, MIG και Πλαίσιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v