Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XΑ: Πρώτο ζητούμενο ο... όγκος συναλλαγών

Η αύξηση του τζίρου απαραίτητη προϋπόθεση για μια «βιώσιμη» κίνηση προς εμπρός ή πίσω. Κλειδί η Alpha Bank στην οποία διατηρείται το επενδυτικό ενδιαφέρον. Επιλεκτικές οι κινήσεις στα blue chips. Τα σημεία αντίστασης των δεικτών.

To ράλι του πετρελαίου τόνωσε τη Wall Street, τερμάτισε το ανοδικό σερί στις ευρωπαϊκές αγορές και στο ΧΑ με τζίρο χαμηλότερο των 17 εκατ. ευρώ επιτεύχθηκε μικρή άνοδος προς τις 572 μονάδες.

Οπως τσάμπα έπεσε το ελληνικό χρηματιστήριο την Τετάρτη, έτσι τσάμπα ανέβηκε εχθές με τον ΓΔ σε συσσώρευση από τα τέλη Ιουνίου στο εύρος των 517-577 μονάδων. Στόχος για τους long η περιοχή των 588 και για τους short χαμηλότερα των 515 μονάδων, όπου εκτιμάται πως θα δοκιμασθεί η συνέχεια είτε υψηλότερα των 600 είτε χαμηλότερα των 500 μονάδων.

Προσώρας οι λιγοστοί traders, οι εναπομείναντες ενεργοί παίκτες παρακολουθούν την διαδικασία συσσώρευσης με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να σημειώνει πως όσο συντηρείται το ανοδικό momentum στη Νέα Υόρκη με τις ευρωπαικές αγορές να ακολουθούν το ανοδικό σενάριο παραμένει το επικρατέστερο και για την ελληνική.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την Alpha Bank μετοχή-σηματωρό να δίνει την κατεύθυνση, να κάνει την διαφορά (και λόγω βαρύτερης στάθμισης από τις Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) και ανάλογα εάν επιβεβαιώνεται η ανοδική ή καθοδική βραχυπρόθεσμη φορά της να κλίνει ανάλογα και ο Δείκτης Τραπεζών. Η υποχώρηση της μετοχής της Alpha Bank χαμηλότερα των 1,70 ευρώ έδωσε πλεονέκτημα στους short αλλά η αντίδραση που αμέσως ακολούθησε ξανά έβαλε στο παιχνίδι τους long.

Τελευταία συνεδρίαση για την εβδομάδα- τεσσάρων χρηματιστηριακών ημερών- τελευταία και για την σειρά μηνός Ιουλίου στα Παράγωγα, με το Συμβόλαιο του δείκτη να μην "δείχνει" σαφή ανοδική κατεύθυνση. Μικρή η απόκλιση, κινητικότητα προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης τόσο στην σειρά τρέχοντος μηνός όσο στην επόμενη με τους traders να ετοιμάζονται για την...τελική ευθεία εν όψει EwG στις 29 του μήνα και Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κατά την εκτίμηση των αναλυτών αυτός είναι ο...νέος ορίζοντας (και) για το ΧΑ με την αγορά να μπαίνει σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης από την Δευτέρα και τις εξελίξεις από αυτό το μέτωπο να (ξανά) γίνονται βαρόμετρο για την στάση των επενδυτών και την τάση της αγοράς.

Τεχνικά για τον FTSE25 σημείο αντίστασης είναι οι 1.548 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.521 και ζητούμενο για σήμερα ένα "κλείσιμο" όσο πιο κοντά γίνεται στην πρώτη περιοχή.

 

 

Από την διακύμανση των τραπεζικών, ειδικότερα της Alpha Bank, της 3άδας των ΟΤΕ,ΟΠΑΠ-ΔΕΗ (κυρίως των δύο πρώτων) και της ομάδας των δεικτοβαρών Coca Cola, FF Group, TITAN, Jumbo θα φανεί εάν οι βραχυπρόθεσμοι προσβλέπουν σε "κλείσιμο" θέσεων σε τιμές με ανοδική φορά- προσβλέποντας σε θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης Αθηνών- δανειστών- ή με πτωτική- ποντάροντας στο ενδεχόμενο η σχετική διαδικασία να κωλυσιεργήσει.

Τέλος εβδομάδος, λήξη σειράς Ιουλίου στα Παράγωγα, τελευταίες κινήσεις πριν την επιστροφή (και) του ΧΑ σταδιακά στην κανονικότητα.

Στα δύσκολα, στις παγίδες και τις ευκαιρίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v