Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιας… πεντάρας Χρηματιστήριο

Με το δεύτερο χαμηλότερο τζίρο της χρονιάς ο ΓΔ υποχώρησε στις 567 μονάδες εξαιτίας κυρίως των ρευστοποιήσεων σε Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ. Σε άτυπη επενδυτική καραντίνα βρίσκεται η εγχώρια αγορά απουσία ειδήσεων που θα κάνουν τη διαφορά.

Με τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για φέτος συνεχίστηκε η "ταλαιπωρία" στο ΧΑ.

Τζίρος "μονοψήφιος" μέχρι λίγο πριν τη διαδικασία της δημοπρασίας είχε να σημειωθεί στο χρηματιστήριο από το 2014, κάτι που καταδεικνύει την περιθωριοποίηση της αγοράς, την αδιαφορία ξένων και εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων και traders.

Εάν μάλιστα ο τζίρος στη μετοχή της Alpha Bank διαμορφωνόταν στα επίπεδα του μέσου όρου των συστημικών τραπεζών τότε τα μεγέθη θα ήταν ακόμη πιο απογοητευτικά, σαν σε τζίρο... περιπτέρου, όπως αναφέρθηκε σ΄ένα από τα σχόλια μας.

Τελικά "κατάφερε" να φτάσει ασθμαίνοντας προς τα 14 εκατ. ευρώ με τα σχεδόν 4 εκατ. ευρώ να αλλάζουν χέρια στην συγκεκριμένη μετοχή.

Είναι άξιον αναφοράς, πως και σήμερα συνεχίστηκε η επικέντρωση των συναλλαγών/τζίρου σε μία μετοχή- της Alpha Bank- όπου εδώ και μέρες πραγματοποιείται το σχεδόν 30% του συνόλου (κατά μέσο όρο και εξαιρούμενης της μεταβίβασης του 51% του ΟΛΠ στην Cosco).

Οταν το κυριότερο χαρακτηριστικό μίας συνεδρίασης, όπως τη σημερινή, είναι η αναφορά στον αναιμικό τζίρο, τι να ειπωθεί για την ίδια την συνεδρίαση.

Το πιο απογοητευτικό είναι δε η ίδια η εικόνα/διακύμανση του Γενικού Δείκτη, καθώς μετά την "βουτιά" της 24ης Ιουνίου δεν αποκλίνει του εύρους των 517- 578 μονάδων παραπέμποντας σε σχεδόν ευθεία γραμμή (σαν εγκεφαλογράφημα οργανισμού σε κώμα) αποτυπώνοντας εύγλωττα την στασιμότητα που παρατηρείται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.

Κλείσιμο για τον ΓΔ στις 567,18 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, κι αυτό καθώς ο ΔΤΡ διαμορφώθηκε στο χαμηλό σημείο των 631,21 μονάδων όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πρακτικά για δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ο ΔΤΡ διαμορφώνεται στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας, με την Alpha Bank να υποχωρεί στα ελάχιστα, σήμερα των 1,61 ευρώ.

Επίμονες οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις τράπεζες τις τελευταίες ημέρες βαραίνουν στο γενικότερο κλίμα με τον Δημήτρη Τζάνα (Κύκλος χρηματιστηριακή) να σημειώνει, πως η αδυναμία των τραπεζών δεν μπορεί να υπέρ καλυφθεί για πολύ από άλλους κλάδους.

Συνεπώς οι πωλήσεις στον κλάδο και τα συνεχόμενα χαμηλά της μετοχής-σηματωρού προϊδεάζουν για την βραχυπρόθεσμη τάση. Στα ενδοσυνεδριακά σχόλια μας σημειώναμε, πως η απώλεια και των 1,70 ευρώ ενισχύει το ενδεχόμενο της διόρθωσης της μετοχής της Alpha Bank προς τα 1,45 ευρώ.

Ομως σήμερα ήταν γενικότερα απογοητευτικό το κλίμα για τις περισσότερες μετοχές του δείκτη, ενώ ενδεικτικό της επενδυτικής απαξίας είναι το ότι για δύο μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΠΠΑΚ, Δρομέας), δεν έγινε καν πράξη.

Συνεδρίαση, που ξεκίνησε με τον ΓΔ από τις 574,22 μονάδες (στην αρχή ) για να περάσει λίγο πριν τις 11.00΄σε αρνητικό έδαφος όπου και παρέμεινε στη συνέχεια για να έρθει στην διαδικασία της δημοπρασίας να "καρφωθεί" στο χαμηλότερο σημείο.

Το απογοητευτικό είναι, πως ενώ στα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια οι δείκτες επανέκαμψαν από το σοκ της 24ης Ιουνίου το ελληνικό ελάχιστα ίχνη... ζωής έδειξε έκτοτε.

Σαν σε επενδυτική καραντίνα από τους ξένους, χωρίς ισχύ και δυνατότητα παρέμβασης οι εγχώριοι παίκτες και τα επενδυτικά σχήματα η εναπομείνασα προσοχή στρέφεται τώρα προς τον επόμενο γύρο συνομιλιών της Αθήνας με τους δανειστές με ορίζοντα το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου (μεσολαβεί στις 29 Αυγούστου το EwG).

Στα επί μέρους, όπως σημείωνε από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη μεταξύ των 15 προαπαιτούμενων για την έγκριση/εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται και η ψήφιση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ (προκαλεί ήδη τις πρώτες κόντρες), τις διοικητικές αλλαγές στο νέο- υπέρ Ταμείο, τις αλλαγές στο ΤΧΣ.

Στα αποθαρρυντικά της ημέρας οι σταθερές πωλήσεις σχεδόν σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης σε ΟΤΕ,ΟΠΑΠ ένδειξη πως εάν κάποιοι ενεργοποιούνται, αυτοί είναι οι πωλητές. Σε συνδυασμό με την διόρθωση της δεικτοβαρούς Coca Cola και των FF Group, ΤΙΤΑΝ διαμορφώνεται η κλίση του FTSE25 προς τις 1.506 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό, πως από τις 25 μετοχές του δείκτη σε μόλις 3 υπερίσχυσαν οι αγοραστές μέχρι τέλους- σε Eurobank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΛΠ, σε 4 δεν υπήρξε τελικά μεταβολή σε σχέση με εχθές- Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ/Τέρνα και ΕΧΑΕ στις δε υπόλοιπες τον τελευταίο λόγο τον είχαν οι πωλητές.

Τεχνικά- όπως σημειωνόταν και στον Εκηβόλο (στις 9.30΄)- ενδεχόμενη διόρθωση έως και την μέχρι πρότινος ζώνη αντίστασης και τώρα πλέον ζώνη στήριξης των 571-567 μον. θ' αποτελέσει μία απόλυτα φυσιολογική και εξαιρετικά αναμενόμενη εξέλιξη , μέσα στα πλαίσια του retest.

Δεν πρέπει όμως να επεκταθεί χαμηλότερα των 565-562,8 μον. Αρκεί ένα κλείσιμο χαμηλότερα των 560 μον. για να επιδεινώσει ραγδαία την τεχνική εικόνα και να θέσει σε άμεσο κίνδυνο το ανοδικό momentum.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v