Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαγιοκαθοδική κίνηση στο Χρηματιστήριο

Η πτωτική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών παρασύρει ελαφρά χαμηλότερα και τον Γενικό Δείκτη στο ΧΑ. Ελάχιστες (και) σήμερα οι συναλλαγές. Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα σε δεικτοβαρή blue chips. Νηνεμία στην αγορά παραγώγων.

Σε διόρθωση ο DAX στην Φρανκφούρτη, με απώλειες ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE100 στο Λονδίνο. Μικρές απώλειες στο ΧΑ για βασικούς δείκτες και μετοχές εν μέσω της πιο χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας που έχει πραγματοποιηθεί στα πρώτα 35-40΄ για φέτος.

Μόλις στις 11.02' ο τζίρος υπερέβη το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ σε πέντε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα χίλια ευρώ και σε μια δεν είχε γίνει καν πρώτη πράξη.

Αυτά στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου, λίγο μετά τις 11.00' και ενώ οι πωλητές ρευστοποιούσαν/πίεζαν χαμηλότερα Alpha Bank και Εθνική. Με μία συναλλαγή μόλις 2 μετοχών συνολικής αξίας 39 ευρώ στις 11.05' η μετοχή της Coca Cola υποχωρούσε στα 19,68 ευρώ.

Σε στενό εύρος η διακύμανση του Γενικού Δείκτη με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 570 μονάδων, ως πρώτης- κύριας βραχυπρόθεσμης περιοχής και σημείο αναφοράς για αυτή την εβδομάδα.

Μικρή διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, στις 638 μονάδες ο ΔΤΡ, καθώς στην Alpha Bank έγιναν λίγες πωλήσεις και έως τα 1,59 ευρώ. Υποχώρηση, που παραπέμπει στα χαμηλά των 1,58 ευρώ της 2 Αυγούστου, τιμή που εάν δεν επιβεβαιωθεί ως στήριξη ενισχύει το αρνητικό σενάριο της περαιτέρω υποχώρησης προς την κύρια στήριξη στα 1,45 ευρώ (σχετική αναφορά έχει γίνει από την συνεδρίαση της Τετάρτης).

Με την τραπεζική μετοχή-σηματωρό σε αδυναμία (χαμηλότερα των 1,60 ευρώ) πιθανό είναι να ενεργοποιηθούν κι άλλες πωλήσεις στον κλάδο, κάτι που δεδομένης της στάσης των αγοραστών μπορεί να παρασύρει χαμηλότερα τις τράπεζες.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με αγοραστές στον Οργανισμό και πωλητές σε ΟΠΑΠ και λιγότερο στη ΔΕΗ. Για τη μετοχή του ΟΤΕ σημαντική είναι η μη υποχώρηση χαμηλότερα των 8,68 ευρώ, ενώ για ΟΠΑΠ σημαντικά είναι τα 7,30 και για τη ΔΕΗ τα 2,70 ευρώ.

Περιορισμένες συναλλαγές στην ομάδα των δεικτοβαρών Coca Cola, FF Group, TITAN, Jumbo με μόλις 12 μετοχές/τζίρο 236 ευρώ στην Coca Cola (στις 11.16'). Μόλις 131 μετοχές/τζίρο 2.805 ευρώ στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα, με περισσότερα κομμάτια σε FF Group και Jumbo.

Mόλις 143 μετοχές/τζίρο 186 ευρώ στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, χωρίς καν πράξη αρχής για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής.

Υποτονικό το κλίμα και στα Παράγωγα, με μόλις 112 Συμβόλαια του FTSE25 (στην σειρά, που κλείνει σε λίγη ώρα) και ακόμη λιγότερα μόλις 86 για την αμέσως επόμενη. Και τα δύο ΣΜΕ με πολύ μικρό discount (ακολουθεί την διόρθωση του δείκτη στην υποκείμενη αγορά).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v