Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Τσίμπησαν» τζίρος και Γενικός Δείκτης

Ανοδος στο Χρηματιστήριο, με την Αθήνα να διαφοροποιείται από το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Κέρδη για τράπεζες πλην Εθνικής. Σημαντική άνοδος για Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ, θετικό γύρισμα για ΟΠΑΠ. Πάνω από τα 20 εκατ. ανήλθε ο τζίρος.

Με θετικό πρόσημο "έκλεισε" η συνεδρίαση, με το ΧΑ να διαφοροποιείται- έστω σήμερα- θετικά σε σχέση με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών.

Παρά την κλίση που είχε λάβει ο DAX στην Φρανκφούρτη με αφορμή και το discount για τα futures στην Wall Street, παρά το ασταθές κλίμα που επικράτησε και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές στην ελληνική επιτεύχθηκε το θετικό αποτέλεσμα.

Σε ακόμη μία συνεδρίαση μέτριου ενδιαφέροντος ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στις 566,01 μονάδες (0,84%) , με τον τραπεζικό κλάδο να κάνει την ανοδική διαφορά και αρκετές εισηγμένες-σηματωρούς να ακολουθούν.

Στις 633,68 (2,89%) ο ΔΤΡ, στις 1.507,40 (1,34%) ο FTSE25 όμως κατά την εκτίμηση μας σημαντικότερη ήταν η μικρή έστω πλην όμως ενίσχυση συναλλαγών/τζίρου αφού υπερέβη το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων (περίπου 16,5 εκατ. ευρώ) φτάνοντας μάλιστα μετά και την διαδικασία της δημοπρασίας στα 21,346 εκατ. ευρώ, με συνολικά 23,739 κομμάτια.

Το γεγονός, πως και σήμερα το 55% άλλαξε χέρια στον τραπεζικό κλάδο και στη μετοχή της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε το (σχεδόν ) 1/3 του τζίρου δεν αλλάζει και πολύ την εικόνα της αγοράς. Αυτό γιατί εξ΄αρχής ζητούμενα ήταν

- η επιβεβαίωση της κύριας στήριξης για τον FTSE25 (επιτεύχθηκε ),
- η δοκιμή των δύο αντιστάσεων- πλέον- για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (επιτεύχθηκε ),
- η κόντρα κίνηση του τραπεζικού κλάδου, δηλαδή αυτού που μπορεί να προκαλέσει και να οδηγήσει μία ανοδική αντίδραση,
- η μικρή έστω ενεργοποίηση περισσότερων επενδυτών και traders κάτι που επίσης επιτεύχθηκε.

Βεβαίως η σημερινή κίνηση δεν ξεγελά κανέναν (παραπέμποντας στην ανάρτηση μας στον Εκηβόλο για συσσώρευση διαρκείας στο εύρος των 1.460-1.540 μονάδων (σε μέτρηση της eZMarket) πλην όμως ήταν ένα βήμα αποφυγής των χειρότερων και δη για τον τραπεζικό κλάδο, ορισμένες μετοχές του FTSE25 που την Παρασκευή είχαν κλείσει στα χαμηλά ημέρας.

Να σημειωθεί, πως η τελική τιμή για τους βασικούς δείκτες διαμορφώθηκε προς το "υψηλό ημέρας" όταν στην Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε προς τις 10.475 μονάδες (με μείον 0,68%) και στην Wall Street τα futures παρέπεμπαν σε καθοδικό άνοιγμα του S&P500 προς τις 2.175 μονάδες (μείον 0,25%).

Η διαφορά έγινε με τις τράπεζες, ειδικότερα δε με την σηματωρό Alpha Bank που μετά από μία συνεδρίαση σχετικής μεταβλητότητας και αφού άλλαξαν χέρια σχεδόν 8 εκατ. ευρώ στο εύρος των 1,54-1,61 ευρώ με τη βοήθεια και της δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο "υψηλό ημέρας" των 1,61 ευρώ. Δηλαδή ακριβώς αντίθετα με ότι είχε συμβεί την Παρασκευή.

Κυρίως λόγω της Alpha Bank αλλά και των Πειραιώς, Eurobank (η μετοχή της Εθνικής συνέχισε χαμηλότερα στα 0,185 ευρώ) ο ΔΤΡ διαμορφώθηκε στις 633,68 μον. που ήταν το "υψηλό ημέρας". Επίσης ακριβώς αντίθετα με ότι είχε γίνει στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Ωστόσο θα σταθώ σε ένα στοιχείο, που θα φανεί άμεσα εάν και πως θα μπορούσε να λειτουργήσει στη συνέχεια καθώς αφορά στην κατά τι ενίσχυση της μεταβλητότητας και την αύξηση του τζίρου. Στα 21,346 εκατ. ευρώ- που προφανώς δεν είναι πολλά- όμως είναι περί τα 5 εκατ. ευρώ περισσότερα από το μ.ο της προηγούμενης εβδομάδας.

Θα πείτε, σιγά την διαφορά. Να δούμε ωστόσο εάν ο τζίρος θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί και πάλι σταδιακά πάνω από τα 20-22 εκατ. ευρώ (μία από τις προϋποθέσεις, που είχαν τεθεί τελευταία ) και κατά πόσον θα μπορούσε ο τραπεζικός κλάδος σηματωρό την Alpha Bank να (ξανά ) πιάσει τις 660/670 μονάδες. Στα 1,61 ευρώ η μετοχή (ξανά ) πιάνοντας μία τιμή-σημείο αναφοράς, με την επόμενη στα 1,70/1,71 ευρώ, οπότε και θα φανεί εάν έχει πιθανότητες αυτό το σενάριο.

Πέραν των τραπεζών- και της Alpha Bank- στην σημερινή εικόνα συνέβαλαν η δεικτοβαρής Coca Cola, το ανοδικό "γύρισμα" των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, η συνδρομή άλλων δεικτοβαρών τίτλων όπως είναι η Jumbo, τα FF Group, ο ΤΙΤΑΝ κ.α.

Στα 7,23-7,34 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ με κλείσιμο στο "υψηλό ημέρας" εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μηνου (την Πέμπτη μ ε τ ά την συνεδρίαση), στα 2,70 ευρώ- υψηλό ημέρας- η μετοχή της ΔΕΗ, στα 11 με υψηλό ημέρας στα 11,27 ευρώ η μετοχή της Jumbo, στα 21,50 ευρώ- υψηλό ημέρας- ο ΤΙΤΑΝ, στην ίδια τιμή- με υψηλό ημέρας στα 21,60ευρώ- ο τίτλος των FF Group.

Στα ενδότερα της σημερινής συνεδρίασης, σημειώνουμε την υπέρβαση και των δύο τεχνικών σημείων στις 1.495 και 1.506 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη (μέχρι πρότινος στηρίξεις και για σήμερα αντιστάσεις, σε μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη) μια από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί στο προ-συνεδριακό μας σχόλιο.

Επικεντρώνουμε στην "αφύπνιση" του τραπεζικού κλάδου- με τα προβλήματα να παραμένουν στο ακέραιο- σε μία κίνησης θα έλεγε κάποιος αυτοσυντήρησης των long παικτών και ειδικότερα αυτών που δεν ήθελαν να υποχωρήσει χαμηλότερα η Alpha Bank. Τα 1,45 ευρώ είναι ένα κάτω όριο-σημείο αναφοράς, τα 1,71 ευρώ ένα άνω όριο, μετά την υπέρβαση σήμερα των 1,60 ευρώ.

Εστιάζουμε στην κινητικότητα στη μετοχή του ΟΠΑΠ εν όψει της Πέμπτης, στην ανθεκτικότητα του ΤΙΤΑΝα παρά την υποβάθμιση σε hold από την Berenberg, στην πλήρη επαναφορά των "δύο σωματοφυλάκων" Jumbo- FF Group (η σειρά βάσει αποτίμησης, στα 1,50 και 1,44 δισ. ευρώ, αντίστοιχα), στις περισσότερες μετοχές που διαμορφώθηκαν με θετικό πρόσημο, στο γεγονός πως για 18 μετοχές ο τζίρος ξεπέρασε το όριο των 100 χιλιάδων ευρώ- και μάλιστα των Κύπρου, MIG που δεν συμπεριλαμβάνονται στον 25άρη- στην επανεμφάνιση των long σε μετοχές των ΜΕΤΚΑ, Motor Oil, ΕΧΑΕ, στον αυξημένο τζίρο στην Coca Cola (285.937 ευρώ) και στην εικόνα στα Παράγωγα.

Για το ΧΠΑ σημειώνεται, πως μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής- και την λήξη της σειράς μηνός Αυγούστου με μικρό discount και της σειράς τρέχοντος (Σεπτεμβρίου) επίσης με αρνητική απόκλιση είχε δημιουργηθεί η κλίση προς λίγο χαμηλότερες τιμές. Στηρίξεις, που όταν δοκιμάστηκαν σήμερα επιβεβαιώθηκαν, ειδικότερα για τον ΔΤΡ και τον FTSE25.

Στα 1.214 τα Συμβόλαια για τον ένατο μήνα (τρίτο triple witching για το 2016, στις 16 Σεπτεμβρίου) και άλλα 213 στην επόμενη σειρά. Αμφότερες οι σειρές με premium 0,75%-0,84%.

Κινητικότητα σε ΣΜΕ των 4 συστημικών τραπεζών, στα 3.735 στην μετοχή της Alpha Bank, που ενδιαφέρει την αγορά περισσότερο.

Το ΧΑ έχει σειρά προκλήσεων- ορόσημων στη συνέχεια, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανάλογα την τάση. Ξεκινώντας από το EwG της ερχόμενης Δευτέρας (29/8), την αξιολόγηση από τον οίκο Fitch (στις 2/9), στις 8/9 η συνεδρίαση της ΕΚΤ και την αμέσως επομένη (9/9) το προγραμματισμένο (τακτικό) Eurogroup.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v