Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διορθώνουν οι τράπεζες, υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης

Κάτω από τις 570 μονάδες η αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, συμπλέοντας με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές πιέσεις στον κλάδο. Κάτω από το 1,6 η Alpha. Ανοδος για Folli, Jumbo. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

Σε τροχιά διόρθωσης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό πίεση ειδικά ο τραπεζικός κλάδος, προβληματίζουν Ιταλία και Πορτογαλία, υποχωρεί και το ΧΑ.

Η αμφίσημη θέση της Fed σχετικά με την... τύχη των αμερικανικών επιτοκίων αλλά κυρίως τα προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (σε πίεση οι ιταλικές και οι πορτογαλικές) δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τους short με συνέπεια ο μήνας στα Παράγωγα να "κλείνει" χαμηλότερα και με κέρδη σε όσους είχαν ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο.

Στο σχετικό θέμα της Αννας Φαλτάιτς μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στα διαδραματιζόμενα στην Monte dei Paschi di Siena με τη μετοχή της παλαιότερης τράπεζας στην Ευρώπη (κατ΄ άλλους στον κόσμο) να οδηγείται σε ακόμη μία προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης. Της 5ης ή 6ης εάν δε με απατά η μνήμη μου από την αρχή του έτους.

Από κοντά και η Πορτογαλία με την Ευρώπη να... ανακαλύπτει πλέον και τον κίνδυνο χρεοκοπίας των δύο κυριότερων τραπεζών της χώρας, παρά την επιεική μεταχείριση που επιφύλαξε το "ευρώ- σύστημα" σε Πορτογαλία και Ισπανία όσον αφορά στη μη επιβολή προστίμου για την παρέκκλιση του όρου των ελλειμμάτων.

Το έχουμε πει κι άλλες φορές πως το Brexit ήταν η αφορμή για την βίαιη διόρθωση της 24ης Ιουνίου, πίσω από την οποία κρύφτηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρώ-σύστημα κυρίως στον "νότο" αλλά και σε χώρες του "κέντρου".

Σε κλίση προς τις 10.550 μονάδες ο DAX (σχετική αναφορά/εκτίμηση του Βασίλη Μαρκάκη, από νωρίς σήμερα στον Εκηβόλο) την ώρα, που τα futures στην Wall Street "δείχνουν" ξεκίνημα της συνεδρίασης από χαμηλότερα επίπεδα εξ΄αιτίας της αβεβαιότητας για τις κινήσεις και τον χρονισμό της Fed. Στα 12,01 το S&P 500 VIX, στις 2.178 κατά 0,25% χαμηλότερα το future του S&P 500, ενώ για το πετρέλαιο επικρατούν μεικτές τάσεις (λίγο πάνω στα 48,26$ το Crude, λίγο κάτω στα 50,79$ το Brent) και ο χρυσός υποχωρεί λίγο στα 1.349,40 $/ουγγιά.

Σε αυτό το περιβάλλον το πολύπαθο- ούτως ή άλλως- ΧΑ δεν θα μπορούσε να κινηθεί διαφορετικά από τη στιγμή μάλιστα που στις τράπεζες τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές σταθερά από την αρχή της συνεδρίασης.

Από τις 640 προς τις 626 μονάδες ο ΔΤΡ , με την Alpha Bank δυστυχώς να επιβεβαιώνει την ανησυχία μας μετά την απώλεια των 1,60 ευρώ. Σταθερά χαμηλότερα αυτού του ορίου οι συναλλαγές μετά τις 13.30΄ διαμορφώθηκαν μέχρι τα 1,56 ευρώ, ενώ νωρίτερα στα Παράγωγα "άνοιξαν" θέσεις και λίγο χαμηλότερα.

Μικρή πίεση στην διάρκεια του "κλεισίματος" της σειράς Ιουλίου και ενώ τα σχεδόν 4,3 από τα 9,1 εκατ. ευρώ που είχαν αλλάξει χέρια μέχρι τις 14.45΄είχαν γίνει στις τράπεζες. Από αυτά τα 4,3 τα 2,2 εκατ. ευρώ είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή-σηματωρό της Alpha Bank με την τεχνική εικόνα να έχει βαρύνει από την συνεδρίαση της Τετάρτης.

Με απώλειες και οι άλλες 3 του κλάδου αλλά με λιγότερο τζίρο που στην Πειραιώς δεν ξεπερνούσε τις 300 χιλιάδες ευρώ.

Διόρθωση 3,11% για την Alpha Bank με τζίρο 2,2 εκατ. ευρώ, υποχώρηση 0,76% για την Πειραιώς με σχεδόν 300 χιλιάδες ευρώ, εμφανές ότι υπάρχει επίμονος και ισχυρός πωλητής (ή πωλητές).

Σε αρνητικό έδαφος ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, σταθερή η ΔΕΗ. Με 1,5 εκατ. ευρώ η διόρθωση του ΟΤΕ κατά 0,69%, με το σχεδόν 1/3 η υποχώρηση του ΟΠΑΠ κατά 1,62% με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές στην Coca Cola, μετά τις 11.15΄ - νωρίτερα στις 8.988 οι μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια με τζίρο 180 χιλιάδων ευρώ.

Στο κόκκινο οι 13 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο FF Group, Jumbo, Lamda Development, Grivalia και Αεροπορία Αιγαίου με τις υπόλοιπες σταθερές.

Από τη μεσαία-μικρότερη κεφαλαιοποίηση σταθερός ο Σαράντης στα 9,95 ευρώ χωρίς σημαντική προσφορά, ομοίως το Πλαίσιο λίγο χαμηλότερα στα 4,15 ευρώ, χωρίς πράξη στα 4,55 ευρώ τα Πλαστικά Κρήτης, στα 0,769 ευρώ η Τεχν. Ολυμπιακή.

Στις 15.00΄ ο τζίρος στην υποκείμενη αγορά παρέμενε χαμηλός στα 9,4 εκατ. ευρώ, ανάλογος και στα Παράγωγα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v