Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στις 570 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης

Ανοδική κίνηση για το ελληνικό χρηματιστήριο, σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αγορές. Πρωταγωνιστής της προσπάθειας οι τράπεζες. Σημάδια μικρής αφύπνισης και σε επίπεδο όγκου συναλλαγών.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που αντιδρούν ανοδικά, επιχειρείται να συγχρονισθεί το ΧΑ. Με "όπλο" τα στοιχεία για τον ΡΜΙ, οι long απέκτησαν από νωρίς το προβάδισμα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με ενδεικτική την κίνηση των δεικτών σε Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Οπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα, τα οικονομικά στοιχεία (ανακοινώθηκαν νωρίτερα στη Γαλλία, ακολουθεί η Γερμανία) σε συνδυασμό με την προσδοκία ενόψει της αποσαφήνισης των προθέσεων της Fed (την Παρασκευή) διαμορφώνουν τάση που, όπως και χθες θα κριθεί αργότερα, όταν θα γίνει σαφέστερη η εικόνα των futures στη Wall Street.

Σε αυτό τον ρυθμό και το ΧΑ, σε μία προσπάθεια των αγοραστών να συντηρήσουν τα κεκτημένα της χθεσινής συνεδρίασης, αρχικά με επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (στις 564 μον. για τον ΓΔ) και μετά τα πρώτα 15' τους long να ανεβάζουν τον πήχη προς τις 570 μονάδες.

Περιορισμένες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, με το 68% στον τραπεζικό κλάδο και συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές σε ΟΤΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Quality και Μυτιληναίο, Σαράντη, Viohalco.

Η ανοδική αντίδραση βασίζεται και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως δε στη σηματωρό Alpha Bank, με τις Eurobank, Πειραιώς και Εθνική να ακολουθούν. Στα 1,60-1,64 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, με στήριξη στο 1,60 και άνω όριο στα 1,70-1,71 ευρώ, με τον υψηλότερο τζίρο -και σήμερα-, με Eurobank, Πειραιώς να έπονται και στην ΕΤΕ να πραγματοποιείται ο χαμηλότερος τζίρος σε σχέση με τις άλλες συστημικές.

Περίπου στα χθεσινά επίπεδα η ροή συναλλαγών, με αγοραστές-πωλητές να διευρύνουν λίγο τα όρια συναλλαγών (ζητούμενη η αύξηση της μεταβλητότητας), που εάν συνεχιστεί, θα μπορούσε να προσεγγίσει τα χθεσινά 21,3 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, στο ΧΑ, όπως και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, η στάση των παικτών θα διαμορφωθεί σταδιακά μετά τις 13:30'-14:00, ανάλογα με την εικόνα των αμερικανικών futures.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και των δεικτοβαρών μετοχών Coca Cola, FF Group, TITAN και Jumbo, που καθορίζουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το momentum.

Στα 7,29-7,36 ευρώ πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων μεθαύριο Πέμπτη, στα 8,43-8,51 ευρώ στον ΟΤΕ και στα 2,68-2,71 ευρώ στη ΔΕΗ.

Συγκριτικά ικανοποιητικός τζίρος στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου -σε μία προσπάθεια επαναφοράς πάνω από τα 7 ευρώ-, στον Μυτιληναίο -προέχει η υπέρβαση των 3,92 ευρώ, στη Viohalco- (ξανα) πιάνει το 1,30 ευρώ.

Από τον FT Mid Cap αυξημένος τζίρος έχει γίνει σε Quality, MIG, Σαράντη.

Τεχνικά η κίνηση του FTSE25 προς τις 1.522 μονάδες, ενισχύει τη μέτρηση που έχει «ανέβει» νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Συναλλαγές 4 εκατ. ευρώ, στις 11:15.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v