Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική προσπάθεια με οδηγό τις τράπεζες

Στις 570 μονάδες επιστρέφει ο Γενικός Δείκτης, με υπεραπόδοση τραπεζών και blue chips. Καθηλωμένος παραμένει ο τζίρος, σε τρεις μετοχές οι μισές συναλλαγές. Βοήθειες για τον FT 25 και από ΟΤΕ, ΔΕΗ. Δεν ακολουθούν την άνοδο ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Jumbo.

Συντηρείται η χαμηλού κόστους αντίδραση στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο να υπεραποδίδει και το σύνολο των blue chips να ακολουθούν.

Ανοδικά αντιδρούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της ανακοίνωσης οικονομικών στοιχείων, εταιρικών αποτελεσμάτων και με το βλέμμα στραμμένο στη Fed.

Η θετική εικόνα από τα futures στη Wall Street λειτουργεί υπέρ των long παικτών, με το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σε ανοδική φορά. Ακολουθούν Παρίσι, χρηματιστήρια του "νότου" και Λονδίνο.

Στο ΧΑ, παρά το ενθαρρυντικό ξεκίνημα (στα πρώτα 30'-45'), στη συνέχεια συναλλαγές και τζίρος μειώθηκαν σημαντικά, με συνέπεια λίγο πριν τις 14:00 η αξία των συναλλαγών να μην έχει υπερβεί καν το όριο των 10 εκατ. ευρώ. Μάλιστα το ήμισυ του τζίρου έχει πραγματοποιηθεί σε μόλις τρεις μετοχές (των Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς), με την ΕΤΕ να υπολείπεται συγκριτικά.

Η χθεσινή, μικρή έστω, αναθέρμανση συναλλαγών και τζίρου θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη, πρόκριμα για ενεργότερη συμμετοχή traders και επενδυτών, ωστόσο τα μέχρι τώρα μεγέθη μάς αποθαρρύνουν εκ νέου.

Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης έχει κινηθεί έως τις 573,33 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση να απομακρύνεται από τα τελευταία χαμηλά των 613 μονάδων και τον FTSE25 προς τις 1.525 μονάδες, καθώς στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τον πρώτο λόγο έχουν οι λιγοστοί long.

Είναι ενδεικτικό το ότι στις 23 από τις μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές, ενώ μόλις σε Motor Oil και ΕΥΔΑΠ καταγράφονται οριακά αρνητικές τιμές.

Στον τραπεζικό κλάδο το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου έχει γίνει στη μετοχή της Alpha Bank, με περισσότερα από 2,6 εκατ. ευρώ. Συναλλαγές στο εύρος των 1,60-1,67, με πρώτη αντίσταση στα 1,70-1,71 ευρώ.

Σχετική κινητικότητα σε Πειραιώς, Eurobank και δευτερευόντως στην Εθνική, που δύσκολα μπορεί να υπερβεί το 0,20 ευρώ.

Σταθερά σε θετικό έδαφος η δεικτοβαρής Coca Cola (19,69,19,96 ευρώ), με αγοραστές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ισχυρότερη η τάση στη μετοχή του Οργανισμού καθώς "πιάνει" και πάλι τα 8,70 ευρώ. Σημειωτέον πως η αντίδραση για τη μετοχή σημειώνεται με τζίρο κατά 80% περισσότερο από του ΟΠΑΠ. Χαμηλότερα των 100 χιλιάδων ευρώ ο τζίρος στη μετοχή της Πειραιώς.

Με μέτριες συναλλαγές υπερισχύουν οι αγοραστές σε FF Group, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, ενώ επανέρχονται στα 7 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, προς το 1,30 του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, προς τα 3,90 του Μυτιληναίου, προς το 1,97 ευρώ της ΓΕΚ/Τέρνα.

Τεχνικά για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, κύρια αντίσταση έχει διαμορφωθεί στις 672-680 μονάδες, με τον ΔΤΡ νωρίτερα έως τις 652,87 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v