Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος. Κέρδη για Eurobank. Aπώλειες για Εθνική, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Προβληματίζει ο χαμηλός τζίρος. Η τεχνική εικόνα στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Συντηρείται η ανοδική τάση στη Wall Street, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις άλλες αγορές και δη τις ευρωπαϊκές. Κοινή εκτίμηση πως, καθώς οι ΗΠΑ είναι σε προεκλογική περίοδο, όσο δεν διορθώνει ουσιαστικά το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του κόσμου, τόσο τα κύρια ευρωπαϊκά θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τιμών.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq χθες βράδυ, στην Ευρώπη πετρέλαιο και macro έριξαν τους δείκτες και στο ΧΑ πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνεδρίαση με κύρια χαρακτηριστικά τη διάθεση για συντήρηση των βραχυπρόθεσμων κεκτημένων και τις χαμηλές συναλλαγές/τζίρο.

Τελικός απολογισμός το ανοδικό γύρισμα στο... και πέντε, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 578 μονάδων, τον FTSE25 στις 1.558 και τον Τραπεζικό Δείκτη πέριξ των 705-710 μονάδων.

Οπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, στην προσπάθεια του ΟΤΕ (+3,20%) βοήθειες έδωσαν η ανάδυση των τραπεζικών μετοχών από τα χαμηλά ημέρας και οι τελικές δημοπρασίες που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας εννέα τίτλους του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Μεταξύ των θετικά διακριθέντων από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που όλες έτυχαν της "θετικής επιχορήγησης" των τελικών δημοπρασιών, κλείνοντας στα υψηλά ημέρας, οι: Jumbo (+1,66%), Grivalia (+1,13%), Folli Follie Group (+1,43%) και ΟΠΑΠ (+1,47%).

Για την περίπτωση του τίτλου του Οργανισμού Προγνωστικών, άγνωστο αν έδρασαν θετικά και οι δηλώσεις Αλεξιάδη, σύμφωνα με τις οποίες "τις διατάξεις που θα διέπουν το καθεστώς αδειοδότησης των εταιρειών Ιντερνετικού Στοιχήματος πρόκειται να δημοσιοποιήσει εντός του επόμενου μηνός η κυβέρνηση".

Σε κάθε περίπτωση το ενθαρρυντικό είναι πως επιβεβαιώθηκε (και σε κλείσιμο) η σημαντική περιοχή των 1.530 μονάδων για τον FTSE25, ότι ενεργοποιούνται long δυνάμεις άλλοτε στον ΟΠΑΠ, χθες στον ΟΤΕ, όποτε απαιτείται στην Coca Cola, ενώ σε ανοδική φορά συντηρούνται δεικτοβαρείς τίτλοι από την ομάδα των ΤΙΤΑΝ, Jumbo, FF Group, Motor Oil κ.α.

Επίσης ενθαρρυντικό, όπως σημειώναμε χθες, το γεγονός πως στις δύο ανοδικές συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας άλλαξαν χέρια 85 εκατ. ευρώ την Τετάρτη και 45 την Πέμπτη, συνολικά 130 εκατ. ευρώ, ενώ στις δύο συνεδριάσεις της Δευτέρας και Τρίτης ο μέσος όρος δεν υπερέβη τα 20-21 εκατ. ευρώ.

Το τι μπορεί να σημαίνει αυτό πρακτικά, δεδομένων των στοιχείων που καταδεικνύουν την επενδυτική... άπνοια (αρνητικό ρεκόρ για ενεργούς κωδικούς τον Αύγουστο), θα φανεί άμεσα και σε εξάρτηση και από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δανειστών - Αθηνών.

Τεχνικά, όσο ο 25άρης δεν υποχωρεί χαμηλότερα των 1.530 μονάδων, το momentum παραμένει ανοδικό, όσο ο ΔΤΡ δεν διορθώνει χαμηλότερα των 680 μονάδων, ο κλάδος μπορεί να δώσει αντίδραση.

Από τις μετοχές-σηματωρούς, η προσοχή κυρίως στον ΟΤΕ, μετά τη χθεσινή θεαματική κίνηση και με σημείο make or break στα 8,73 ευρώ.

Δευτερευόντως ο ΟΠΑΠ παραμένει στο προσκήνιο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v