Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτική κίνηση με οδηγό τις τράπεζες

Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο, με βαρίδι (κυρίως) τον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες σημειώνουν Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Folli, Viohalco. Γύρισαν πτωτικά ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΜΕΤΚΑ. Κινητικότητα για Σαράντη, ΜIG. Χαμηλός παραμένει ο τζίρος.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χαμηλότερα προς τις 570 μονάδες το ΧΑ.

Μία μέρα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου ενδέχεται να συζητηθεί και το θέμα της παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η ΕΚΤ (μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2017), και δύο πριν το Eurogroup της Παρασκευής, οι αγορές δεν δείχνουν να "συγκινούνται" ιδιαίτερα.

Δεν συγκινούνται ούτε οι ευρωπαϊκές ούτε η ελληνική, με ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά και σήμερα τις περιορισμένες συναλλαγές/τζίρο, κάτι που πλέον δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο και ένδειξη απαξίας του ΧΑ αλλά σημάδι πως η συνεχιζόμενη απόσυρση "κεφαλαίων" από την Ευρώπη αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά.

Οριακά υψηλότερα ο DAX στις 10.691 μονάδες -μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για το γερμανικό πλεόνασμα-μαμούθ-, λίγο χαμηλότερα ο CAC 40 στις 4.524 μονάδες -μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων που καταγράφουν διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο στα 2,6 δισ. ευρώ-, επιβεβαιώνοντας την απόκλιση των δύο οικονομιών (πρώτο ΑΕΠ της ευρωζώνης η Γερμανία και δεύτερο η Γαλλία).

Στα καθ' ημάς η πλειονότητα των παικτών έχει προεξοφλήσει πως μεθαύριο η ελληνική πλευρά δεν θα έχει να περιμένει κάτι θετικό (ενδεχομένως να συμβεί το αντίθετο), μεταθέτοντας την προσοχή για την έγκριση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, δηλαδή μετά από σχεδόν ένα μήνα.

Συνεπώς στο ΧΑ δεν συντρέχουν άμεσα λόγοι ιδιαίτερα επιθετικών κινήσεων από τους long, που προσώρας περιορίζονται στη συντήρηση των βραχυπρόθεσμων κεκτημένων, που έχουν εγγραφεί κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 1,06% στις 572 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί απώλειες 1,43% στις 698 μονάδες. Η απόδοσή φθάνει στο 10,70% σε διάστημα εβδομάδος και 5,24% σε μηνιαίο.

Τεχνικά, όπως έχει σημειωθεί, τα περιθώρια υποχώρησης του ΔΤΡ, χωρίς να μεταβάλλεται η τάση που έχει ενεργοποιηθεί από τις 631 μονάδες (της προηγούμενης Τετάρτης 31/8), φθάνουν μέχρι τα επίπεδα των 680 μονάδων.

Για τον κλάδο, αισιόδοξη εμφανίζεται η Euroxx καθώς δίνει τιμή-στόχο τα 4 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank (στο 1,73 ευρώ η τρέχουσα), το 1,70 ευρώ για τη Eurobank (στο 0,527 η τρέχουσα), το 0,50 ευρώ για την Εθνική (στο 0,198 η τρέχουσα), το 0,46 ευρώ για την Πειραιώς (τρέχουσα το 0,147 ευρώ). Στόχοι από 124% υψηλότερα (Alpha Bank) έως 216% (Eurobank).

Φιλόδοξη ομολογουμένως η στοχοθέτηση της χρηματιστηριακής, που εστιάζει την προσέγγισή της στη λήψη αυξημένων προβλέψεων αλλά και στην ισχυρή παραγωγή κερδών από συναλλαγές. Υπερδιπλάσιες τιμές-στόχοι που πρακτικά θα αντιστοιχούσαν για τον ΔΤΡ σε τιμές τουλάχιστον 1.200 μονάδων.

Προσώρας ο κλάδος όπως και η πλειονότητα των μετοχών του FTSE25 παραμένουν στο κόκκινο, με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Απώλειες σημειώνουν σήμερα Eurobank, Eθνική Τράπεζα, Coca Cola, Αlpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ενώ αρνητικά γύρισε και η ΔΕΗ.

Από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινητικότητα καταγράφεται στις μετοχές των Σαράντη, MLS, MIG, Πλαίσιο, EΥΑΘ.

Στις 13:15 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 13,1 εκατ. μετοχών, αξίας 9,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v