Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ξανακοιτά» προς τις 570 μονάδες

Ισχυρά κέρδη στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στην περιοχή των 1.515 μονάδων. Ανοδος υψηλότερη του 3% για Πειραιώς, Eurobank. Mε θετικό πρόσημο Alpha, Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Στο +30% η μετοχή της Kleemann. Απώλειες για ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ.

Ο λόγος στους long, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο συν μετά τη Fed. Προσεκτική άνοδος από Φρανκφούρτη και Παρίσι, μέχρι Μιλάνο και Αθήνα.

Συνολικότερη η ενεργοποίηση των long στην πλειονότητα των κλάδων, μετοχών, με το γερμανικό χρηματιστήριο να δίνει τον τόνο και τις αγορές να κινούνται ανάλογα. Ενδεικτικό το ότι μόλις 1 από τις 30 μετοχές του δείκτη DAX υποχωρούσε, ενώ αντιδρούσαν με 1,16% η BMW, με 0,84% η Deutsche Bank, με 0,55% η Volkswagen.

Κατά 0,41% ενισχύεται η τιμή του χρυσού (στα 1.336,95 δολάρια), κατά 0,56% η τιμή του Brent (στα 47,09 δολάρια), ενώ στο 1,1231 η ισοτιμία EUR/USD.

Συνεδρίαση που έχει μεταβλητότητα, υψηλότερα ανοίγματα, αλλά και πωλήσεις στις «τοπικές» κορυφές, σχετική κινητικότητα. Αν μη τι άλλο, οι αγορές κινούνται με αφορμή βεβαίως τη στάση της Fed και γι' αυτό η βραχυπρόθεσμη τάση (σήμερα-αύριο) καθορίζεται και από τη συμπεριφορά της Wall Street στη συνέχεια της ημέρας.

Στο Χ.Α. ακολουθείται λίγο έως πολύ η λογική που μέχρι τώρα διαμορφώνεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με το 10ετές ελληνικό σε υψηλές τιμές πάνω από τα 8,58%.

Εως τις 567,39 μονάδες ο Γενικός Δείκτης (στις 11:48 το υψηλό), σταθερά με θετικό πρόσημο συνεπικουρούμενος από το σύνολο των κλάδων.

Με αγοραστές στον τραπεζικό και στις τέσσερεις μετοχές των συστημικών ομίλων, με το 33% του τζίρου σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, με αυξημένες συναλλαγές στην Πειραιώς και περισσότερο τζίρο στην Alpha Bank και τον ΔΤΡ προς τις 660 μονάδες.

Η υπέρβαση των 650 μονάδων αποτελεί την καταρχήν ενθαρρυντική ένδειξη για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για σήμερα-αύριο. Σημειωτέον πως για τον ΔΤΡ πλέον σημειώνεται οριακά θετική απόδοση σε διάστημα εβδομάδος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για τον κλάδο δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσει υψηλότερες τιμές προς τις 670-680 μονάδες, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την πορεία των ξένων αγορών αλλά και από τη στάση όσων ξένων ενεργούν στο Χ.Α.

Κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από το Roadshow στο Λονδίνο μάς μεταφέρει ο διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, μένει να δούμε εάν και πώς αυτά θα μπορούσαν να μετουσιωθούν πρακτικά στο ταμπλό.

Σε μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη σημειώνονται περιορισμένης έκτασης πωλήσεις -σε ΟΠΑΠ και Grivalia-, σε μέτρια επίπεδα οι συναλλαγές και ο τζίρος, με σταδιακή ενίσχυση των θέσεών τους οι long, χωρίς να βιάζονται. Σε διάφορες υψηλότερες τιμές παρατηρείται και μερική ρευστοποίηση θέσεων, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς, εάν αυτό συνέβαλε στην ενίσχυση της συναλλακτικότητας. Ζητούμενο για σήμερα ένας τζίρος τουλάχιστον 26-28 εκατ. ευρώ.

Το 33% της αξίας στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και σήμερα γίνονται κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, FF Group κ.ά. μετοχές.

Αυξημένες συναλλαγές και τζίρος με «κλείδωμα» της μετοχής στα 2,02 ευρώ για τη μετοχή της Kleemann, μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την MCA Orbital.

Κινητικότητα και στις μετοχές των Μυτιληναίου, Motor Oil, Coca Cola κ.ά., με τον πήχη να ανεβαίνει σταδιακά και προσεκτικά προς τις 570 μονάδες.

Ο καταρχήν στόχος (των 570 μονάδων) φαίνεται πως επιτυγχάνεται με συναλλαγές 22 εκατ. μετοχών και τζίρο 5 εκατ. ευρώ, λίγο μετά τις 11:05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v