Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνεται» το Χρηματιστήριο

Μεταξύ 560 και 565 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη, με τις τράπεζες να καταγράφουν απώλειες. Καλύτερη εικόνα για Alpha Bank. «Βοήθειες» από την άνοδο των Coca Cola και ΔΕΗ. Πιέσεις για ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ. Στον DAX και στα εσωτερικά μέτωπα η προσοχή.

Εκ προοιμίου δύσκολη αναμενόταν η συνεδρίαση, με αντιπαράθεση πωλητών - αγοραστών ξεκίνησε στη Φρανκφούρτη, με λίγες πωλήσεις έγιναν οι πρώτες συναλλαγές στο Χ.Α.

Η προσοχή εστιάζεται στο γερμανικό χρηματιστήριο, ειδικότερα δε στην Deutsche Bank, μετά μάλιστα τις νέες χθεσινοβραδινές δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων πως το Βερολίνο δεν θα (υπο)στηρίξει χρηματοδοτικά τον τραπεζικό όμιλο.

Στα 10,54-10,76 ευρώ η μετοχή, στα 14,5 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Deutsche Bank, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Σε επιφυλακή πωλητές - αγοραστές και στα χρηματιστήρια του Μιλάνου, της Μαδρίτης, της Λισαβόνας, ενώ στην Αθήνα ο κλάδος πιέζεται λόγω ρευστοποιήσεων έως 0,95% χαμηλότερα.

Εως τις 560 μονάδες υποχώρησε νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, μετά την αρχική αντίδραση προς τις 565,27 μονάδες. Στην περιοχή των 635 μονάδων συνεχίζει χαμηλότερα ο Δείκτης Τραπεζών, ενώ ο FTSE 25 χάνει κι άλλο έδαφος προς τις 1.490 μονάδες.

Μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, με την εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών να επηρεάζει τη στάση των traders στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Εξαρχής ήταν γνωστό πως η στάση των traders θα γίνει πιο σαφής όταν μετά τις 13:00-14:00 θα δοθούν οι πρώτες επαρκείς ενδείξεις από τη Wall Street, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την πρώτη τηλεμαχία Clinton - Trump, με τις «αγορές» να αποτιμούν ανάλογα τις πρώτες εντυπώσεις.

Αν και νωρίς, η εικόνα των futures του S&P 500 παραπέμπει σε άνοιγμα κατά 0,43% υψηλότερα στις 2.150 μονάδες. Σημειωτέον πως το S&P VIX 500 υποχωρεί 6,55% στα 13,53. Χαμηλότερες τιμές (κατά 0,23%) για τον χρυσό και κατά 0,85% για το Brent.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων στρέφεται μεν στις διεθνείς αγορές αλλά και στα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό.

Στη Βουλή συζητούνται τα «προαπαιτούμενα», ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφισθούν (ή όχι) μετά τις 6 το απόγευμα.

Με τον τραπεζικό κλάδο χαμηλότερα, με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ αλλά και 4-6 μετοχές-σηματωρούς, ζητούμενο είναι η αντίδραση της Coca Cola, η κίνηση της ΔΕΗ και η προσπάθεια αναστροφής που επιχειρείται σε σηματωρούς όπως η Αεροπορία Αιγαίου.

Στα 20,11 ευρώ η μετοχή της δεικτοβαρούς Coca Cola, στα 2,68 ευρώ της ΔΕΗ, στα 6,23 ευρώ της Αεροπορίας Αιγαίου, που μετά το χθεσινό χαμηλό στα 6,09 ευρώ ενεργοποιούνται αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης.

Οσον αφορά στο θέμα των Σωληνουργείων Κορίνθου - Ελληνικών Καλωδίων, η μεν μετοχή της πρώτης εισηγμένης υποχωρεί έως 14,75% μετρώντας σωρευτικά απώλειες 37% μετά το χθεσινό άδειασμα, της δε δεύτερης ενισχύεται 23,5% σωρευτικά 62,45% σε διάστημα εβδομάδος.

Μετά τις 11:15 οι συναλλαγές παρέμεναν χαμηλά στα 6,3 εκατ. ευρώ, ο δε τζίρος στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v