Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Profit taking στο Χρηματιστήριο

Οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη καθώς τα υψηλά κέρδη της ΔΕΗ αντισταθμίζονται από την κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων σε τράπεζες και blue chips. Σε θετικό έδαφος Alpha και Eurobank. Πιέσεις για ΟΠΑΠ, Lamda.

Συνεχίζεται η μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με συνέπεια την ήπια υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών. Συνεκτιμώντας την εικόνα των futures στη Wall Street, που παραπέμπουν σε "άνοιγμα" από λίγο χαμηλότερες τιμές, μετά το τελευταίο σερί σε ιστορικά υψηλά (για τον Nasdaq).

Κατά 0,14% χαμηλότερα τα futures του S&P, με το ίδιο ποσοστό λίγο χαμηλότερα στις 10.657 μονάδες ο DAX. Από τη μέχρι τώρα κίνηση των αγορών (συνεκτιμώντας χρυσό, πετρέλαιο, ομόλογα), η κατάσταση παραπέμπει σε απόλυτα φυσιολογική, αναμενόμενη και επιβεβλημένη διαδικασία κατοχύρωσης θέσεων και αφομοίωσης των νέων πιο υψηλών επιπέδων και τιμών.

Το ΧΑ ακολουθεί με τον δικό του ρυθμό καθώς την ώρα που οι κύριες αγορές επανέρχονται στα "υψηλά" τους (ή σε νέα ιστορικά υψηλά), στο ελληνικό χρηματιστήριο καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθεί το "χάσμα"/gap που δημιουργήθηκε στα τέλη Ιουνίου με αφορμή το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρακτικά στα καθ' ημάς για τον ΓΔ δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η κάλυψη του κενού (πέριξ των 610 μονάδων), υστερώντας σε σημαντικό βαθμό από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ας είναι, όμως, καθώς ο τραπεζικός κλάδος αποδίδει σχεδόν 8% σε διάστημα εβδομάδας (κάτι είναι κι αυτό), ο δε ΓΔ περίπου 3,60% στο ίδιο διάστημα.

Ομως, όπως είχε σημειωθεί από τα προηγούμενα σχόλιά μας για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, η δοκιμασία στην ευρύτερη περιοχή των 680 μονάδων είναι αναπόφευκτη, με το «κάτι περισσότερο» να χρειάζεται και περισσότερες συναλλαγές και νέους παίκτες και φυσικά έξωθεν συνδρομή.

Στο εύρος των 686,54-670,27 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών καθώς στα υψηλά της ημέρας (λίγο πριν τις 12:00) έγινε μία πρώτη αισθητή κατοχύρωσης θέσεων, με συνέπεια να "γυρίσει" λίγο ο κλάδος. Συναλλαγές και τζίρος πάνω από τον μέσο όρο, με το σχεδόν ήμισυ του τζίρου σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Συγκριτικά αυξημένα μεγέθη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντη, αλλά και ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, FF Group.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και για τη μετοχή της Kleemann, δεύτερη ημέρα της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς με συναλλαγές στα 2,02 ευρώ για περισσότερα από 90 χιλιάδες κομμάτια, αξίας 185 χιλιάδων ευρώ.

Στα top της ημέρας η ΔΕΗ, λόγω εξελίξεων, με τους αγοραστές να φθάνουν νωρίτερα έως τα 2,82 ευρώ.

Κινητικότητα σε Μυτιληναίο, Jumbo, FF Group, EXAE κ.α., σημειώνοντας πως στη μετοχή των ΕΧΑΕ πωλήσεις γίνονται μέχρι τα 4,08 ευρώ.

Μέχρι τις 11:20 ο ΓΔ κινούνταν σε εύρος 5 μονάδων (570-575), ο ΔΤΡ σε εύρος 16 μονάδων (670-686), έχοντας μεγαλύτερη μεταβλητότητα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια της συνεδρίασης.

Περίπου την ίδια ώρα είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 28,2 εκατ. μετοχών, αξίας 22,4 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v