Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 570 μονάδες ο ΓΔ, με τις τράπεζες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω πανευρωπαϊκών πιέσεων για τον κλάδο. Πτώση άνω του 5% για Πειραιώς. Σταθεροποιητικά ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, Coca Cola. Στο limit up τα ΕΛΚΑ, στο -30% η ΣΩΛΚ.

Σε διόρθωση από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και με την Deutsche Bank στο επίκεντρο, με απώλειες και το Χ.Α.

Σε αναμονή και η Wall Street, με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ να εισέρχεται στην τελική ευθεία, με τους αναλυτές να επικεντρώνονται πλέον στις τηλεμαχίες των Clinton και Trump.

Ξεπερνούν το 1% οι απώλειες στα 3 κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς DAX, CAC 40 και FTSE 100 διορθώνουν έως και 1,45%, με τον πρώτο να χάνει σημαντικό έδαφος προς τις 10.485 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα από τις πρώτες κιόλας εντολές και στο Χ.Α., με περιορισμένες συναλλαγές και τζίρο, με μετρημένους τους πωλητές αλλά και διστακτικούς τους αγοραστές.

Προς τις 565 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, προς τις 657 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών και προς τις 1.515 μονάδες ο FTSE 25.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει η έκταση της διόρθωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο ελληνικό, ζητούμενο είναι η επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων όπως αυτές διαμορφώθηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδος.

Για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποδεκτή θεωρείται η διόρθωση έως τα όρια των 1.509 μονάδων (τελευταίο ανοδικό χάσμα), κάτι που θα εξαρτηθεί τόσο από την πορεία των ξένων αγορών όσο και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό (συμφωνία διαπραγμάτευσης και πολιτικό σκηνικό).

Βραχυπρόθεσμα στις ευρωπαϊκές αγορές θα πρέπει να αναμένεται η λίγο έως πολύ ίδια εικόνα μέχρι τις 13:00-14:00, οπότε διαμορφώνεται πιο σαφής η τάση των futures στη Wall Street. Προσώρας -αν και νωρίς- τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε διόρθωση 0,54% στις 2.146 μονάδες.

Με αυτή την εικόνα στα ξένα χρηματιστήρια, στο Χ.Α. δύσκολα θα επιχειρηθεί θεαματική διαφοροποίηση τόσο των long όσο και των short παικτών.

Δεδομένου μάλιστα ότι για τον τραπεζικό κλάδο ακόμη και τώρα μετρώνται θετικές αποδόσεις -σε διάστημα εβδομάδος-, θα πρέπει να θεωρείται φυσιολογική η μερική κατοχύρωση θέσεων από ορισμένους επενδυτές. Αλλωστε και στη συνεδρίαση της Παρασκευής αρκετοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να... κάνουν ταμείο, «κλειδώνοντας» μέρος των εβδομαδιαίων κερδών τους.

Στο 1,58 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Alpha Bank, μετρώντας απόδοση 4,64% σε διάστημα εβδομάδος, στο 0,196 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ με απόδοση 5,38%, στο 0,513 ευρώ η μετοχή της Eurobank με σχεδόν 9,75% και στο 0,138 ευρώ της Πειραιώς με 1,49%, πάντα στο ίδιο διάστημα.

Συνεπώς ο τραπεζικός κλάδος έχει περιθώριο ακόμη χαμηλότερων τιμών, χωρίς να μεταβάλλεται η φορά που θα παραμένει ανοδική μέχρι τα όρια (διόρθωσης) των 645 μονάδων.

Αυτό εξηγεί τη συγκριτικά αυξημένη ροή συναλλαγών στις μετοχές του κλάδου, με το 55% του μέτριου τζίρου να έχει αλλάξει χέρια σε αυτές τις τέσσερις μετοχές.

Με πωλητές όμως και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, συνεκτιμώντας πως στις 11:05 δεν είχε γίνει καν πρώτη πράξη/συναλλαγή για τις μετοχές των Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, ενώ στη μετοχή της Grivalia είχε πραγματοποιηθεί μόλις μία πράξη για μόλις μία μετοχή, στην Coca Cola με μία πράξη είχαν γίνει όλα κι όλα 20 τεμάχια στα 20,10 ευρώ. Στη συνέχεια, στις 11:07 πέρασαν άλλες 1.274 μετοχές ανεβάζοντας τον τζίρο στις 26.047 ευρώ. Με θετικό πρόσημο στα 20,13 ευρώ η Coca Cola, απορροφώντας μέρος των πιέσεων/απωλειών που δέχονται ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Στα 7,87 ευρώ χαμηλότερα κατά 0,63% η μετοχή του ΟΤΕ, στα 7,62 ευρώ με απώλειες 1,02% ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση της Viohalco, η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων έχει «κλειδώσει» στο limit up (+30%) στο 0,806 ευρώ, ενώ ο τίτλος των Σωληνουργείων Κορίνθου στο limit down (-30%) στο 0,651 ευρώ. 

Λίγο μετά τις 11:05, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Σαφέστερη εικόνα για την έκταση της διόρθωσης καταρχήν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα αρχίσουμε να έχουμε σταδιακά μετά τις 13:00 και καλύτερα μετά τις 14:00.

Οπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, να συνεκτιμηθεί η πολιτική παράμετρος από την αγορά των ΗΠΑ. Στο σύνολό τους οι ξένοι οίκοι θεωρούν κρίσιμο το πρώτο debate των Clinton - Trump, με ορισμένους από αυτούς να το θεωρούν σημαντικότερο και από την ομιλία της Janet Yellen.

Στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ η Wall Street, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από δω και πέρα (και) για εμάς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v