Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες το «παιχνίδι»

Η ανοδική κίνηση σε ΟΤΕ και Coca Cola αντισταθμίζει τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται στη ζώνη των 560-565 μονάδων. Καλύτερη η εικόνα για Alpha Bank. Κέρδη εμφανίζουν και οι Grivalia, Aegean, ΕΧΑΕ.

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωαγορές, με απώλειες και το ΧΑ.

Διευρύνονται οι απώλειες στη Φρανκφούρτη, καθώς η Deutsche Bank υποχωρεί έως 2,95% ενώ τα μηνύματα από τη Wall Street δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά όσο νωρίτερα.

Με απώλειες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, συνεχίζεται η διόρθωση για τον DAX προς τις 10.250 μονάδες, με την Deutsche Bank να διορθώνει σε "νέο ιστορικό ελάχιστο" καθώς ρευστοποιήσεις/πιέσεις εντείνονται χωρίς σταματημό.

Για... σφυροκόπημα της D.B. έκανε λόγο η Handelsblatt (στη διαδικτυακή έκδοσή της), την ώρα που η Citigroup θεωρεί μονόδρομο την κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού ομίλου και το Βερολίνο να επιμένει πως δεν θα τον χρηματοδοτήσει (με κρατικό χρήμα).

Στο ΧΑ δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που ο τραπεζικός κλάδος παραμένει υπό πίεση πανευρωπαϊκά, με συνέπεια τη διεύρυνση των απωλειών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Σχεδόν 2% υποχωρεί ο Δείκτης Τραπεζών, παραμένοντας πλέον σε οριακά θετικό έδαφος σε διάστημα εβδομάδας, με 0,37% στις 629,48 μονάδες.

Το 52% του μέτριου τζίρου -δηλαδή περί τα 5,4 εκατ. ευρώ- έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο, με συγκριτικά αυξημένο και στις 4 συστημικές μετοχές. Με απώλειες μικρότερες (Πειραιώς) ή μεγαλύτερες (Eurobank) και οι 4 τίτλοι και με την Alpha Bank να έχει υποχωρήσει επικίνδυνα προς το 1,51 ευρώ.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, μεικτές τάσεις με πωλητές σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά με αγοραστές στον ΟΤΕ.

Στη μετοχή του Οργανισμού συναλλαγές πραγματοποιούνται στο εύρος των 7,77-7,91 ευρώ, στη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 7,53-7,61 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ μεταξύ 2,63-2,71 ευρώ.

Με τη Φρανκφούρτη σε διόρθωση, με τα futures του S&P να παραπέμπουν σε ήπιο ανοδικό άνοιγμα 0,27% στις 2.146 μονάδες, το ΧΑ παραμένει σε κλίση προς τις 560 μονάδες. Οι ελπίδες για αναστροφή της τάσης σε ΧΑ και Ευρώπη εναποτίθενται τώρα στο ενδεχόμενο μίας αντίδρασης σήμερα το βράδυ στη Wall Street, κάτι που θα φανεί στη συνέχεια της ημέρας.

Οσο οι ξένες αγορές διορθώνουν, και με τον τραπεζικό κλάδο υπό πίεση, οι πωλητές θα έχουν τον πρώτο λόγο και στο ΧΑ.

Λίγο μετά τις 14:10 σε 5 μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές: Αεροπορία Αιγαίου, Grivalia, EXAE και ΟΤΕ, Coca Cola.

Χάρη στην υπεραντίδραση της δεικτοβαρούς Coca Cola και στο θετικό πρόσημο του ΟΤΕ, περιορίζουν τις απώλειες για τον FTSE25 στο 0,14% και στο 0,32% για τον Γενικό Δείκτη.

Στα 28,5 εκατ. ο αριθμός των μετοχών που έχει αλλάξει χέρια, στα 11,6 εκατ. ευρώ ο τζίρος (στις 14:10).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v