Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε στενό εύρος. Υπεραποδίδει η Viohalco. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος. Απώλειες για Εθνική, Alpha, Coca Cola, Eurobank. Περιορισμένος ο τζίρος.

Συντήρηση δυνάμεων από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα, με τους traders σε αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. Από τις όποιες θέσεις του Μάριο Ντράγκι θα κριθεί (καταρχήν) η βραχυπρόθεσμη τάση και την Παρασκευή η διαμόρφωση των αγορών με αφορμή την τριπλή λήξη στα Παράγωγα.

Σε στενό εύρος η διακύμανση, μέτριες οι συναλλαγές και ο τζίρος στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 590,87 έως 596,27 μονάδες, με αξία συναλλαγών στο ήμισυ της χθεσινής συνεδρίασης.

Κινητικότητα στο μέτωπο επιχειρηματικότητας - μη εξυπηρετούμενων δανείων - τραπεζών, με τη fast track εκποίηση στις εκκαθαρίσεις επιχειρήσεων, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, και με αφορμή τη δεύτερη ευκαιρία που δίνει στους επιχειρηματίες το πτωχευτικό, κάτι που βρίσκει σύμφωνο τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο.
Απαραίτητα βήματα μίας μακράς και επίπονης διαδικασίας, που πρέπει να οδηγήσει σε λειτουργική διαχείριση των
NPLs, με συνέπεια τη ριζική αναδιάρθρωση του εγχώριου επιχειρείν.

Στο πλαίσιο αυτό και όσα αναφέρει μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Υφαντής στο σχετικό με τον τουρισμό θέμα του.

Αυτά αφορούν βέβαια τη μεσο-μακροπρόθεσμη προσέγγιση ενός επενδυτή, πλην όμως είναι ενέργειες-πρόδρομοι των όσων επέρχονται και αυτό μας ενδιαφέρει (και) χρηματιστηριακά. Πρακτικά στο εάν και κατά πόσον τα ευρύτερα επίπεδα τιμών θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία ενός μεγάλου και σε χρονική διάρκεια πυθμένα.

Πλην όμως οι προσεγγίσεις μας είναι κυρίως βραχυπρόθεσμες, το πολύ μερικών συνεδριάσιμων ημερών και εν προκειμένω με ορίζοντα την Παρασκευή.

Ηδη για τον ΓΔ έχουμε ενδείξεις πως για την ουσιαστική δοκιμασία και πειστική υπέρβαση του (και) ψυχολογικής σημασίας ορίου των 600 μονάδων θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση τζίρου και συναλλαγών, πρακτικά αξία που να κυμαίνεται στα χθεσινά επίπεδα και τουλάχιστον να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ικανή διασπορά και ανάλογος τζίρος σε τουλάχιστον μία 5άδα δεικτοβαρών μετοχών και σαφείς ενδείξεις υπέρβασης των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Προσώρας έχουμε μόνο την υπέρβαση του στόχου των 3 ευρώ για τη μετοχή της Επιχείρησης κι αυτό ενδοσυνεδριακά καθώς στον ΟΤΕ παραμένει σε εκκρεμότητα τόσο το θέμα της τιμής (που θα δοθεί το 5% του μ.κ.), κυρίως όμως του χρόνου που θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία.

Για τον τραπεζικό κλάδο η εικόνα δεν έχει διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, με κύριο στόχο να παραμένουν οι 700-720 μονάδες και στήριξη πέριξ των 675 μονάδων. Προσώρας ο κλάδος δεν δίνει τις πειστικές ενδείξεις για μία ισχυρή κίνηση πάνω από τις 720 μονάδες.

Συνεπώς η προσοχή (ξανά) στρέφεται στην επιλεκτική προσέγγιση μετοχών, με τη ΔΕΗ να είναι εκ των εξελίξεων από τις κύριες δυνάμεις της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στα 5,03-5,16 ευρώ με κέρδη η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 7,59-7,81 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, με την αγορά να επιχειρεί να ερμηνεύσει τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ομίλου. Στα χρηματιστηριακά γραφεία εκτιμώνται διάφορα σενάρια που αφορούν στην "επόμενη ημέρα" του ομίλου, που από τη στιγμή που δεν θα έχει λογική holding, οδηγεί σε συνακόλουθες κινήσεις.

Πάντως οι αυξημένες συναλλαγές/τζίροι στον Μυτιληναίο, με τη μετοχή σε άνοδο (σε αντίθεση με τη ΜΕΤΚΑ που υποχωρεί), δείχνει προς τα πού κλίνουν οι traders.

Ισχυρή κίνηση με αυξημένο τζίρο η μετοχή της Viohalco. Σταθερά πάνω από τα 6 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, αλλά αυτή τη φορά διαπιστώνεται μεγαλύτερη δυσκολία στην αντίδραση της μετοχής από τα τοπικά χαμηλά της. Για την εισηγμένη κρίσιμο θεωρείται το τρίτο τρίμηνο.

Κινητικότητα σε Σαράντη, MIG, Πλαστικά Θράκης και Kleemann. Για την τελευταία να σημειωθεί πως συνεχίζεται η προσφορά στην ορισθείσα τιμή των 2,02 ευρώ, πλην όμως με τον βραδύ ρυθμό συγκέντρωσης, το απαιτούμενο ποσοστό του 90%+ απέχει... εβδομάδες, μήνες.

Λίγο μετά τις 14:30 τα futures στη Wall Street παρέπεμπαν σε ανοδικό -κατά 0,08%- του S&P 500 από τις 2.133 μονάδες.

Την ίδια ώρα είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 52 εκατ. μετοχών -το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο-, με τζίρο σχεδόν 17 εκατ. ευρώ. Το 44% στον τραπεζικό κλάδο, με δύο μεγάλα πακέτα στην Κύπρου συνολικής αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v