Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συντήρηση δυνάμεων επιλέγουν οι επενδυτές

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε... επαφή με τις 600 μονάδες. Κέρδη καταγράφουν ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Viohalco, Mυτιληναίος. Απώλειες για Εθνική, Eurobank, Αlpha, Coca Cοla. Περιορισμένες οι συναλλαγές.

Μικρής έκτασης διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε οριακό αρνητικό «άνοιγμα» τα futures στη Wall Street, μικρή άνοδος για τον χρυσό και μεγαλύτερη για το πετρέλαιο.

Στο Χ.Α., σε στενό εύρος μόλις 3 μονάδων η μέχρι νωρίτερα διακύμανση του Γενικού Δείκτη, αλλά σταθερά πάνω από τις 590 μονάδες, με οριακή διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο και μικτές τάσεις για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Σχετικά περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, ουδεμία σχέση με το χθεσινό ενεργότερο ξεκίνημα και την ενδιαφέρουσα συνέχεια, με τον τελικό απολογισμό των σχεδόν 50 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις, αναγνωριστικές στα «τελευταία τοπικά υψηλά» του Γ.Δ., με την προσοχή των traders να περιορίζεται -στην πρώτη ώρα- σε 4-6 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές αγορές, στον ρυθμό των ευρωπαϊκών και των εξελίξεων στο εσωτερικό το Χ.Α. και το 10ετές ελληνικό ομόλογο σταθερά «καρφωμένο» πάνω από το 8%, στο 8,492%, με οριακή (κατά 0,11%) μείωση.

Ενδεικτική της επιφυλακτικότητας που αντιμετωπίζεται η κατάσταση, η υψηλή τιμή των ομολόγων, υπερδιπλάσια του αμέσως χειρότερου κρατικού τίτλου, του πορτογαλικού.

Σταδιακά μετά τις 11:20-11:30 οι αγοραστές υπερισχύουν σε περισσότερες μετοχές του δείκτη, βελτιώνοντας την εικόνα/σχέση ανοδικών/καθοδικών, με 6 από τις 25 μετοχές να έχουν πλέον αρνητικό πρόσημο και 6 να είναι σταθερές.

Ο μέτριος τζίρος κατανέμεται κατά 65% στις τράπεζες (μεγαλύτερος σήμερα στην Εθνική, ακολουθεί η Alpha Bank), αλλά και σε MIG, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και MLS, Coca Cola, FF Group, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, Attica Bank.

Σε 10 μετοχές ο τζίρος έχει υπερβεί το όριο των 100.000 ευρώ, σε μόλις μία (1) -της ΕΤΕ- το όριο του 1.000.000 ευρώ, με τη ροή/ταχύτητα συναλλαγών να βελτιώνεται κάπως μετά τις 11:30.

Κοντά στις 690 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με μόνη την Πειραιώς σε θετικό πρόσημο και σταθερή την Alpha Bank.

Σταθερά επιφυλακτικοί για τον κλάδο οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, κάτι που αποτυπώνεται στις τελευταίες εκθέσεις/αναλύσεις τους.

Ανοδικά η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με μεγαλύτερη κινητικότητα στη μετοχή της Επιχείρησης καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία (21/10) για τον ΑΔΜΗΕ. Πάντως, στην αγορά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας ολιγοήμερης παράτασης, χωρίς αυτό όμως να επηρεάζει την τακτική των tarders. Στα 2,90-2,99 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, θυμίζοντας την αναφορά μας για δοκιμασία των σημαντικών 2,94 ευρώ (στο προσυνεδριακό σχόλιο).

Σημειώνεται πως για τη μετοχή, τιμές με το τριάρι μπροστά έχουν να καταγραφούν από τις προ Brexit συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από τις 21 Ιουνίου (3,09 ευρώ ενδοσυνεδριακό υψηλό) και σε τελική τιμή από τις 10 του ίδιου μήνα. Στο διάστημα αυτό, χαμηλή τιμή σημειώθηκε στα 2,29 ευρώ στις 6 Ιουλίου. Για τη διαγραμματική απεικόνιση της μετοχής ενεργό είναι το σχόλιό μας της 12ης Οκτωβρίου στον Εκηβόλο (Περιμένοντας τον ΑΔΜΗΕ, σε διάγραμμα του Ηλία Ζαχαράκη).

Κινητικότητα και σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ αλλά και σε Ελληνικά Πετρέλαια, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο. Σταθερά πάνω από τα 6 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, συνεχίζεται η υποχώρηση για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακάμπτει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στα 20,50-20,42 ευρώ με απώλειες 0,54% η Coca Cola, έως τα 22,17 ευρώ ο τίτλος της FF Group καθώς συσσωρεύει χαμηλότερα του τελευταίου υψηλού των 22,40 ευρώ (στις 4/10).

Λίγο μετά τις 11:45 είχαν αλλάξει χέρια 22 εκατ. μετοχές αλλά με τζίρο 5,6 εκατ. ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος αφορούσε σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Προς τις 595 μονάδες ο Γ.Δ., με τη σχέση ανοδικών/καθοδικών στις 31/27 και περίπου 173(!) μετοχές αμετάβλητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v