Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης αλλά και η πορεία των ξένων αγορών στο επίκεντρο του Χρηματιστηρίου. «Κλειδί» το trading στις τράπεζες. Κινητικότητα σε Μυτιληναίο και ΕΛΠΕ. Η προσοχή και στα αποτελέσματα εννεαμήνου.

«Διάσωση» στις 600 μονάδες και «κλείσιμο βιβλίων» για τον Νοέμβριο, με τον Γενικό Δείκτη να «μετράει» απόδοση της τάξεως του 3,73% και τον τραπεζικό κατά 16,21% υψηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο, θέλει το Χρηματιστήριο για σήμερα.

Επέστρεψε στα κέρδη η Wall Street -αλλά με βουτιά 3,9% για το πετρέλαιο-, οι ιταλικές τράπεζες ώθησαν υψηλότερα τις ευρωαγορές.

Αλλαγή σκηνικού χθες, καταρχήν στο Μιλάνο, συνακόλουθα σε Φρανκφούρτη και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές σήμερα, τελευταία συνεδρίαση του μήνα, να έχουν στραμμένη την προσοχή τους και στον ΟΠΕΚ. Νωρίτερα μεικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές, πτώση 1% για τη Σαγκάη.

Στο ΧΑ, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο η αντίδραση, με επιτυχή επιχείρηση διάσωσης από το όριο των 600 μονάδων για τον ΓΔ που ανέκαμψε έως τις 616,79, για να διαμορφωθεί τελικά στις 610,60 μονάδες.

Συνεδρίαση ικανοποιητικών συναλλαγών (87,8 εκατ. μετοχές), ανάλογου τζίρου (50,8 εκατ. ευρώ), με το 53% στις τράπεζες και σημαντικό μέρος σε ΟΤΕ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Jumbo, FF Group, TITAN, Motor Oil, Grivalia, ΔΕΗ κ.α.

Τα νεότερα από την ΕΛΣΤΑΤ, το δημοσίευμα του Reuters (για την πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει προσωρινά τις αγορές ιταλικών ομολόγων), και εν συνεχεία από τις ΗΠΑ (στοιχεία Εμπορίου στις ΗΠΑ) συνέβαλαν στο να διασωθεί το ψυχολογικό όριο των 600 και το σημαντικό, σε κλείσιμο η ζώνη τιμών 607-604 μονάδων για τον ΓΔ (όπως έχει καταγραφεί από τη Δευτέρα/σχετικά στον Εκηβόλο).

Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις η χθεσινή συνεδρίαση, καθώς κράτησαν στηρίξεις και επιβεβαιώθηκαν διασπάσεις για πλειάδα μετοχών του FTSE25 και δευτερευόντως του FT Mid Cap. To ενθαρρυντικό, πως στα χαμηλά ημέρας (600,61 μον.) ενεργοποιήθηκαν συντονισμένα εντολές αγορών για λογαριασμό ισχυρών χεριών, που σε συνδυασμό με την αναστροφή της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο στο Μιλάνο επανέφεραν τον κλάδο-κλειδί στο ανοδικό κανάλι, με τον ΔΤΡ σε επαφή και πάλι με την περιοχή των 780 μονάδων.

Στα καθ' ημάς ανεβαίνουν οι τόνοι στο πολιτικό μέτωπο, την ώρα που η αγορά θεωρεί ως πιθανότατο ενδεχόμενο μία... ημιτελή συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και κάτι πιο οριστικό σε μία επόμενη έκτακτη συνάντηση πριν τις εορτές. Σημειώναμε και χθες πως η πλειονότητα των traders εδώ και μέρες δεν συμμεριζόταν την αισιοδοξία (και τις δηλώσεις) των κυβερνητικών για "κλείσιμο" της δεύτερης αξιολόγησης την ερχόμενη Δευτέρα και με γνώμονα αυτή την εκτίμηση ενεργούσε με ορίζοντα πέραν της 5ης Δεκεμβρίου.

Στα της διαπραγμάτευσης η Ρούλα Σαλούρου αναφέρεται από νωρίς στο πώς στήνεται "έντιμος συμβιβασμός" στα εργασιακά, μετά και την επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα.

Ενθαρρυντικό το ότι ο Νοέμβριος ολοκληρώνεται με το ΧΑ σε ανοδικό momentum, με επαναφορά του τραπεζικού κλάδου στο προσκήνιο (και τις αποδόσεις), με επιστροφή και ενεργοποίηση ισχυρών χεριών, με έντονο το... αμερικανικό χρώμα και πολλές εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς σε νέα υψηλά (ή μεσοπρόθεσμα υψηλά), με τάση για ακόμη καλύτερες τιμές.

Για τον FTSE25 η αντίδραση ήρθε από την περιοχή των 1.615 μονάδων (με το... μοιρογνωμόνιο, που λένε), με ορατή την πρώτη αντίσταση στις 1.663 και σημαντική/απώτερη στις 1.685 μονάδες. Ενα καλό "κλείσιμο" για τον μήνα είναι ζητούμενο για σήμερα, χωρίς εξάρσεις και δυσάρεστες ανατροπές, προκειμένου να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο μέρος των μηνιαίων κερδών.

Από τον τραπεζικό κλάδο, για την Alpha Bank επιβεβαιώθηκε και χθες ο ρόλος της ως οδηγού, με άμεση επαναφορά προς το 1,79 ευρώ. Αρκετές οι μετοχές του δείκτη που διατηρούν τη δυναμική τους, θα περιοριστούμε ωστόσο σε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντυπωσιάζουν (και τεχνικά), τη Motor Oil και τον Μυτιληναίο.

Στα 11,95 με υψηλό ημέρας τα 11,98 ευρώ η ΜΟΗ, πολύ κοντά στο υψηλό των 12,17 ευρώ (της 23/11/16) και με ενδεχόμενη υπέρβαση των 12,04 μπορεί να συνεχίσει για τα 12,38 ευρώ.

Στα 5,88 με υψηλό ημέρας τα 5,92 ευρώ κοντά στο υψηλό των 6,02 ευρώ (επίσης στις 23/11) ο Μυτιληναίος επιμένει για την κατοχύρωση του ορίου των 6 ευρώ. Εάν τα καταφέρει, τότε η μετοχή "βλέπει" υψηλότερα.

Ενδιαφέρουσα τεχνικά και η περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ -υπό προϋποθέσεις, μπορεί η μετοχή να κινηθεί προς τα 4,45 ευρώ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε 3-4 μετοχές, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν εναλλακτικές για τη συνέχεια.

Καλά πήγε ο Νοέμβριος, άντε από αύριο να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v