Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αντεπίθεση περνούν ΧΑ και ευρωαγορές

Κρατά μεγάλο μέρος των κερδών του ο Γενικός Δείκτης, συνεχίζουν ανοδικά και οι ευρωαγορές. Οι τράπεζες στο επίκεντρο, ξεχωρίζει η Eurobank. Αντιδρούν επίσης Folli, Motor Oil, Tιτάνας. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Στην αντεπίθεση περνούν ΧΑ και ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας τον ποδοσφαιρικό κανόνα πως... η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

Το σχέδιο διαχείρισης κρίσης, που έχει εκπονηθεί κεντρικά με καταλυτική τη συνεισφορά της ΕΚΤ και της πλευράς Μάριο Ντράγκι, αποδίδει καρπούς μέχρι τώρα, αν και πηγές από τη Φρανκφούρτη σημειώνουν πως πολλά θα κριθούν από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και από το αν θα συγκροτηθεί άμεσα ένα σταθερό κυβερνητικό σχήμα.

Σε αρνητικό έδαφος και πάλι ο δείκτης ΜΙΒ 40 στο Μιλάνο, με τις τράπεζες στο στόχαστρο των πωλητών και την περίπτωση της ιστορικής dei Paschi di Siena στο επίκεντρο, καθώς στο τραπέζι είναι διάφορα σχέδια διάσωσης/χρηματοδότησης και οι κίνδυνοι μίας υποχρεωτικής κεφαλαιακής (υπο)στήριξης.

Ενδεικτικό το γεγονός πως το ιταλικό 10ετές παραμένει έως 7,10% υψηλότερα στα 2,05% παρά τις επίπονες προσπάθειες απορρόφησης της προσφοράς τίτλων, που παραμένει σε υψηλά -αλλά ελεγχόμενα- επίπεδα.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές σε σχετική ισορροπία, στο ΧΑ οι long έχουν αναλάβει τα ηνία της συνεδρίασης μετά τα πρώτα κρίσιμα 5'-10', οπότε ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε οριακά κάτω από τις 615 μονάδες.

Από τις 793 έως τις 834 μονάδες ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ να επιβεβαιώνει την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη (των 795 μονάδων), μακράν της σημαντικής τιμής στις 775 (χαμηλό Παρασκευής 2 Δεκεμβρίου), καθώς επικρατεί η εκτίμηση πως οι εξελίξεις στην Ιταλία διευκολύνουν την επίτευξη μίας «πολιτικής συμφωνίας» για τη δεύτερη αξιολόγηση έως τις 20-21 Δεκεμβρίου. Παράλληλα η προσοχή των traders είναι στραμμένη και προς τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, οπότε θα αποφασισθεί -υπό το βάρος του χθεσινού αποτελέσματος- εάν και πώς θα προχωρήσει σε ενίσχυση/παράταση του QE.

Στο επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος -προσώρας- ο τραπεζικός κλάδος, κάτι που αποτυπώνεται στο 70% του μέχρι τώρα τζίρου. Αλλωστε στο επίκεντρο παραμένει ο κλάδος πανευρωπαϊκά, όπου καταγράφονται οι πιο ακραίες διακυμάνσεις.

Το ενθαρρυντικό είναι πως πέραν των τραπεζικών, ανοδικά αντιδρούν δεικτοβαρείς μετοχές όπως των FF Group, Motor Oil, TITAN κ.α., συμβάλλοντας στη συντήρηση της αγοράς σε θετικό έδαφος.

Ωστόσο, όπως σημείωναν παράγοντες της αγοράς, το ότι οι αγορές δίνουν χρόνο και ανοχή (στο ιταλικό δημοψήφισμα) δεν σημαίνει πως το «ευρωσύστημα» και η ΕΚΤ θα μπορούν να υποστηρίζουν τις αγορές επί μακρόν, εάν διατηρηθεί η αβεβαιότητα στην Ιταλία. Για τις αγορές, ζητούμενη είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερα συγκρότηση κυβέρνησης (προφανώς μεταβατικής) και η σύντομη διαμόρφωση μίας πολιτικής κυβέρνησης, θυμίζοντας πως στην Ισπανία έπρεπε να περάσουν σχεδόν 10 μήνες για να υπάρξει κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Στις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια 76 εκατ. μετοχές -από 25 εκατ. έχουν περάσει σε Εθνική και Πειραιώς-, με τον τζίρο στα 36 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v