Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φλερτάρει με τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο

Συνεχίζει υψηλότερα η αγορά μετά το χθεσινό ράλι, με τις τράπεζες σε πρωταγωνιστικό ρόλο εν αναμονή και της ΕΚΤ. Υπεραποδίδει η Πειραιώς, μια «ανάσα» από την τιμή της ΑΜΚ η Alpha. Bοήθειες στην άνοδο και από Coca Cola.

Φλερτάρει με τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Με το βλέμμα στην ΕΚΤ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με γνώμονα την προεξόφληση του «ενάρετου σεναρίου» το Χ.Α. προς τις 649 μονάδες. Ακόμη πιο κοντά προς τα «υψηλά έτους» των 659 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον τραπεζικό κλάδο και σήμερα στο προσκήνιο και με τους traders να κινούνται ενεργά από τις πρώτες κιόλας εντολές, κάτι που αποτυπώνεται στις ικανοποιητικές συναλλαγές/τζίρο στα πρώτα 50΄-55΄ της συνεδρίασης.

Με οδηγό τη Wall Street και περιμένοντας την απόφαση Ντράγκι οι ευρωαγορές συνεχίζουν υψηλότερα από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη. Σε αυτήν τη συγκυρία -ευνοϊκή για τους long- υπεραποδίδει το Χ.Α., με ενδεικτικό το ότι ο Γενικός Δείκτης από εχθές έχει περάσει σε θετικό πρόσημο για το 2016. Στις 649 παρά κάτι μονάδες νωρίτερα ο Γ.Δ. καταγράφει κέρδη 2,64% από την αρχή του έτους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί (και ημερολογιακά) το «κλείσιμο των βιβλίων».

Πλέον για το Χ.Α. έχει μειωθεί σημαντικά η «ψαλίδα» έναντι των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ από χειρότερο χρηματιστήριο (στο 9μηνο) αναδεικνύεται σε ένα από τα καλύτερα για το τέταρτο τρίμηνο μετά τον πολύ καλό Νοέμβριο. Στο 38,59% σε διάστημα μηνός και στο 29,90% στο τρίμηνο -για τον Γ.Δ.- αποτυπώνεται η επαναφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, με μοχλό-οδηγό τον τραπεζικό κλάδο.

Είναι προφανές πως πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν και πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, συνακόλουθα πότε θα διαφανεί η προοπτική συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.

Από την στάση της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα θα διαφανεί έμμεσα και το τι θα γίνει με την «ελληνική περίπτωση», με πολλά ξένα ΜΜΕ να προεξοφλούν πως ο Μάριο Ντράγκι θα παρατείνει για (τουλάχιστον) έξι μήνες, πέραν του Μαρτίου 2017, το σχετικό πρόγραμμα. Θα δείξει σήμερα και ανάλογα με τις όποιες αποφάσεις θα κινηθούν οι αγορές αύριο, τελευταία συνεδρίαση για μία πολυτάραχη εβδομάδα.

Στο Χ.Α. το 75% του τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, όπως άλλωστε είχε σημειωθεί και τις τελευταίες συνεδριάσεις, με τον ΔΤΡ να πιάνει την περιοχή των 905 μονάδων. Από τη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου, την αμέσως επόμενη του Brexit, ο ΔΤΡ είχε να... γράψει το 9άρι μπροστά, θυμίζοντας πως εκείνη τη μέρα είχε... βουλιάξει 29,68% με χάσματα στο εύρος των 915-724 (!) μονάδων. Ενθαρρυντικό για τους θιασώτες της τεχνικής ανάλυσης το ότι ο ΔΤΡ καλύπτει όλα αυτά τα κενά με ένα συνεχές ανοδικό σερί από τις 2 Δεκεμβρίου σε έναν απόλυτα αρμονικό σχηματισμό.

Περισσότερες συναλλαγές σήμερα στην Εθνική αλλά και υψηλότερος τζίρος -σε αντιδιαστολή με τη χθεσινή συνεδρίαση-, ενώ νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank στο 1,97 ευρώ πλησίασε σε απόσταση... αναπνοής τα 2 ευρώ της ΑΜΚ. Για την Εθνική παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θετικά λειτουργείη νηνεμία μεταξύ διοίκηση - ΤΧΣ αλλά και το bonus που εισπράττει -σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου- από την πώληση της θυγατρικής της UBB στην Βουλγαρία.

Με αγοραστές, έως τα 8,91 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ -σε ακόμη μία συνεδρίαση επιβεβαίωσης των 8,80 ευρώ-, έως τα 8,74 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, με αυξημένους τζίρους και οι δύο.

Στα 19,34-19,43 ευρώ... επιστρατεύεται σήμερα η Coca Cola, με αγοραστές οι δεικτοβαρείς Τιτάν, FF Group, Jumbo, Motor Oil. Για τις δύο τελευταίες να σημειωθεί πως καταγράφονται «νέα υψηλά» στα 14,15 ευρώ για την Jumbo και στα 12,48 ευρώ για τη Motor Oil.

Λίγο μετά τις 11.30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 55 εκατ. μετοχές -μόνο στην Εθνική 56+ εκατ.-, με τον τζίρο στα 23 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v