Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι

Οι τελικές δημοπρασίες έστειλαν το δικό τους μήνυμα στη σημερινή συνεδρίαση. Κλείσιμο στις 648 μονάδες για το ΓΔ με τις τράπεζες να παραμένουν οδηγοί. Ο ρόλος Ντράγκι και οι μετοχές που συγκέντρωσαν τα… βλέμματα.

ΧΑ: Οι αγοραστές πήραν το πάνω χέρι

"Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων με το μειωμένο ρυθμό των 60 δισ. ευρώ το μήνα, ως το Δεκέμβριο του 2017, ή και αργότερα εφόσον χρειαστεί", τόνισε ο Mario Draghi στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όμως δεν έκανε κάποια αναφορά, όσον αφορά την συμμετοχή των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων στο "QE" και αυτό έφερε σημαντική υποχώρηση των βασικών δεικτών από τα υψηλά ημέρας, σε μία συνεδρίαση στην οποία ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ελέω ΕΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δεύτερος πλέον Δεικτοβαρής τίτλος του Χ.Α. (πρώτη πέρασε η Alpha Bank με ποσοστό 10,55%) με συμμετοχή στον Δείκτη σε ποσοστό 9,23%, ερχόταν από έξι πτωτικές συνεδριάσεις και δύο ανοδικές, στις τελευταίες οκτώ, όμως σήμερα, σε ρόλο "μπαλαντέρ", μαζί με την Alpha ήταν οι μοναδικοί τίτλοι του FTSE25 που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και αυτό αποδείχθηκε αρκετό, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να "φορέσει τα πράσινα" και να τα διατηρήσει μέχρι τέλους.

Παρά την σημαντική υποχώρηση, που πήρε έκταση προς το τέλος της συνεδρίασης και σήμερα η Αγορά έδειξε ότι είχε διαθέσεις να κατακτήσει ακόμα υψηλότερα επίπεδα τιμών, όμως "έπεσε στην περίπτωση", με τους αναλυτές να έχουν απόλυτα διιστάμενες απόψεις, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Οι πιο συντηρητικοί εκτιμούν, ότι είναι κοντά οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών και ότι η Αγορά δεν μπορεί να ανεβαίνει μόνο με προσδοκίες, καθώς ούτε το πρόσφατο Eurogroup, αλλά ούτε και η σημερινή ομιλία Draghi, έδωσαν στην Αγορά "πατήματα" για να κινηθεί σημαντικά ψηλότερα.

Από την άλλη, η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης εστιάζει στην επέκταση του "QE", μέχρι το τέλος του 2017, αν όχι και αργότερα, επισημαίνοντας ότι αυτό δίνει τον απαιτούμενο χρόνο να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνει σίγουρο είναι ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, συμπλήρωσαν "καρέ" συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων, με τα αθροιστικά κέρδη για τον πρώτο να φθάνουν στο 5,59% και για τον δεύτερο στο 12,79%.

Από την άλλη και όπως προαναφέρθηκε, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας, ή πιο σωστά υποχωρούσαν σημαντικά μέχρι τις τελικές δημοπρασίες (!)

Είναι απόλυτα ενδεικτικό, ότι ενώ ο Τραπεζικός δείκτης είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 912,14 μονάδες (+3,95%), στις 17.00 βρέθηκε στις 883,76 (+0,72%), όμως με τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 896,26 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,14%.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο τίτλος της Alpha Bank σκαρφάλωσε μέχρι τα 2,01 ευρώ (+4,69%), στις 17.00 βρέθηκε στα 1,98 ευρώ (+3,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 2,00 ευρώ (το υψηλότερο κλείσιμο στην μετά "Brexit" εποχή) με κέρδη 4,17%, πιάνοντας την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ.

Σε υψηλό μετά "Brexit" εποχής η Alpha Bank

Η μετοχή της Εθνικής, μπορεί να έφτασε μέχρι τα 0,258 ευρώ (+4,45%), αλλά στις 17.00 είχε υποχωρήσει στα 0,25 ευρώ (+1,21%). Όμως την "ευγενική χορηγία" των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,254 ευρώ με κέρδη 2,83%.

Στο υψηλό ημέρας η μετοχή της Eurobank έφθασε μέχρι τα 0,749 ευρώ (+2,88%), στις 17.00 βρέθηκε να υποχωρεί στα 0,712 ευρώ (-2,20%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,725 ευρώ με ημερήσιες απώλειες 0,41%.

Αμετάβλητη ολοκλήρωσε την συνεδρίαση η μετοχή της Πειραιώς, αν και ενδοσυνεδριακά αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,243 ευρώ (+6,58%) και στις 17.00 είχε υποχωρήσει στα 0,224 ευρώ (-1,75%).

Σαν να μην έφταναν αυτά που έγιναν στο Τραπεζικό ταμπλώ, οι ενεργοί παίκτες "έριξαν μερικές πινελιές" και στον μη Τραπεζικό 25αρη, με πλέον "κραυγαλέες" περιπτώσεις, αυτές σε ΕΕΕ, ΟΤΕ και Jumbo.

Ο τίτλος της ΕΕΕ, στις 17.00 βρισκόταν στο υψηλό ημέρας των 19,71 ευρώ (+3,36%), όμως το "κουδούνι" της λήξης τον βρήκε στο νεώτερο υψηλό των 19,8 ευρώ με ημερήσια κέρδη 3,83%.

Ο τίτλος του ΟΤΕ στις 17.00 βρισκόταν στα 8,90 ευρώ (+1,14%), αλλά ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 8,98 ευρώ με ημερήσια κέρδη 2,05%.

Στο υψηλό ημέρας των 14,23 ευρώ με κέρδη 2,37%, τερμάτισε την συνεδρίαση η μετοχή της Jumbo, η οποία, παρεμπιπτόντως, στις 17.00 βρισκόταν στα 13,82 ευρώ (-0,58%).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Jumbo

Από την άλλη και για όσους αρέσκονται σε στατιστικά στοιχεία, το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το τρίτο υψηλότερο του τρέχοντος έτους, με τα αμέσως υψηλότερα να έχουν σημειωθεί στις 8/6 (652,38) και 7/6 (653,6 μονάδες).

Και ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει ξεπεράσει την εκκίνηση του χρηματιστηριακού έτους και έχει γυρίσει σε κέρδη, σε σχέση με τις 31/12/2015, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών φαίνεται να δυσκολεύεται να ξεπεράσει, τουλάχιστον ακόμα, το "σοκ" του "Brexit".

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση προς τον Βρετανικό δημοψήφισμα (23/6), ο Τραπεζικός δείκτης είχε κλείσει στις 1032,92 μονάδες, η μετοχή της Alpha Bank στα 2,36 ευρώ, η Εθνική στα 0,275 ευρώ, η Eurobank στα 0,88 ευρώ και η μετοχή της Πειραιώς στις 23/6 είχε κλείσει στα 0,25 ευρώ.

Θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί, αν δεν είχαν μεσολαβήσει "οι προωθητικές ενέργειες" που έλαβαν χώρα κατά τις τελικές δημοπρασίες, ότι η σημερινή συνεδρίαση βελτίωσε έτι περαιτέρω των τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της Αγοράς, όμως λόγω αυτών που συνέβησαν "στα χασομέρια" επιβάλλεται σχετική επιφύλαξη, ιδιαίτερα αν η αυριανή συνεδρίαση ξεκινήσει ανοδικά και με αυξημένες συναλλαγές, που μπορεί να υποδηλώνουν σχετικό "ξεφόρτωμα".

Σε κάθε περίπτωση και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αφού άφησε πίσω του την δύσκολη ζώνη 632 - 634, δημιούργησε τις τεχνικές προϋποθέσεις να αναμετρηθεί με τις 659 μονάδες, ενώ το "stop" το "long" εντοπίζεται στις 615 και για τους πιο υπομονετικούς, στις 605 μονάδες.

Το 640 είναι κοντινή μας επιθετική στήριξη, ενώ μία διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει στο 631 Κατοχύρωση του 650 επιπέδου θα αυξήσει το "short squeeze" και ο Δείκτης θα δοκιμάσει το υψηλό των 659 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό έτους στις 8/6 και στις 658,99 μονάδες).

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,87%), σαν πρώτη αντίσταση δείχνει η ζώνη 1754 - 1768 μονάδες, μέσα στην οποία ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση, με απώτερο στόχο τις 1831 μονάδες. Όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει υψηλότερα των 1712 - 1709 μονάδων, η ανοδική τάση παραμένει επιθετική. Το "stop" στο "long", στις 1661 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ανοδικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα όχι μόνο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά και για τις Ξένες Αγορές, με αποκορύφωμα τα συνεχόμενα ιστορικά υψηλά που καταγράφουν οι Αγορές στις ΗΠΑ" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η υπερβάλλουσα ρευστότητα που έχει διοχετευθεί από τις Κεντρικές Τράπεζες είναι ο καταλύτης που βοηθά τις Αγορές να ξεπερνούν τις όποιες αναταράξεις προκαλούνται από το ρευστό πολιτικό περιβάλλον και να οδεύουν σε θετικό κλείσιμο για το 2016 και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Το κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, από την μία μας έδωσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, από την άλλη όμως δεν γεφύρωσε τις διαφορές ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών Θεσμών ενώ και στο ζήτημα των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων υπάρχει προς το παρόν σκληρή στάση.

Παρόλα αυτά η Χρηματιστηριακή Αγορά, εκτιμώντας ότι με την επιστροφή των Θεσμών την επόμενη εβδομάδα και με το κλίμα συναίνεσης από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, θα υπάρξει πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις αρχές του νέου έτους, κατέγραψε σημαντικά κέρδη με πρωταγωνίστριες τις Τραπεζικές μετοχές.

Με την άνοδο αυτή ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την αντίσταση των 630 μονάδων, όπου είχαμε τον σχηματισμό δύο κορυφών και η επόμενη αντίσταση ορίζεται από την περιοχή 650 με 659 μονάδων, που είναι και το υψηλό έτους, ενώ οι 630 μονάδες αναμένεται να λειτουργήσουν, πια, σαν στήριξη σε μια αναμενόμενη διόρθωση.

Να σημειωθεί ότι ο Τραπεζικός δείκτης που πρωταγωνιστεί στην τελευταία άνοδο, ακόμη υπολείπεται από την τιμή των 1032,92 μονάδων που είχε κλείσει πριν το "Brexit".

Η σημερινή κίνηση της ΕΚΤ για επέκταση του "QE" κατά εννέα μήνες (και περισσότερο αν χρειαστεί), αλλά με μηνιαίες αγορές ομολόγων 60 δισ. μετά τον Μάρτιο, έδωσε νέα ανοδική ώθηση στις Αγορές και τον απαραίτητο χρόνο για τα Ελληνικά ομόλογα όταν ενταχθούν στο "QE" της ΕΚΤ.

"Την επόμενη εβδομάδα τα βλέμματα των Αγορών θα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της Fed 13 και 14/12, ενώ στις 15/12 έχουμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο Shanghai Composite (-0,21%) υστέρησε από τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο Sensex 30 (+1,74%), ενώ ο Nikkei (+1,45%) έκλεισε σε υψηλά 52 εβδομάδων.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Σημαντικές πιέσεις στο Ευρώ, οριακά χαμηλότερα ο Χρυσός, υψηλότερα κινείται το US Oil.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, καθοδικά στο 1,3% από 2,2% προηγουμένως αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη της Οικονομίας της Ιαπωνίας, για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Reuters την τοποθετούσαν στο 2,4%.

Οι Κινεζικές εξαγωγές αναπτύχθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,1% σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διοίκηση Τελωνείων. Πρόκειται για την πρώτη άνοδο από το Μάρτιο, ενώ ήρθε έπειτα από υποχώρηση 7,3% τον Οκτώβριο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση 5,5%. Οι εισαγωγές ξεπέρασαν τις προσδοκίες και αναπτύχθηκαν κατά 6,7% έναντι πτώσης 1,4% τον Οκτώβριο. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας περιορίστηκε τον περασμένο μήνα σε $44,61 δισ., από $49,06 δισ. τον Οκτώβριο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σε υποβάθμιση του outlook για την Ιταλία σε αρνητικό από σταθερό προχώρησε η Moody's, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση "Baa2".

Όπως αναφέρει ο οίκος, οι λόγοι για την κίνηση αυτή είναι:

α) Η αργή και διακοπτόμενη διαδικασία οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη Χώρα, οι προοπτικές των οποίων επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

β) Το επακόλουθο αυξανόμενο ρίσκο για νέα αναβολή στη μείωση του υψηλού χρέους της Χώρας, δεδομένων των ισχνών μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης και του πρόσφατου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, που παρατείνει την αβεβαιότητα.

"Το διοικητικό συμβούλιο της 'Monte dei Paschi di Siena', ζητά από το Εποπτικό Όργανο της ΕΚΤ να δώσει περιθώριο μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου ώστε να προχωρήσει η 'ένεση' κεφαλαίων 5 δισ. ευρώ και να προσπαθήσει να αποφύγει το 'κούρεμα’ σε ορισμένους ομολογιούχους, όπως απαιτούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τις διασώσεις Τραπεζών, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η παραίτηση του Mateo Renzi, έχει καταστήσει αδύνατη την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης", σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας στις αρχές Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 10.000 στις 258.000. Η μέτρηση ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών της Wall Street, που ανέμεναν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα μειωθούν την εβδομάδα που έληξε στις 3 Δεκεμβρίου στις 258.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Σεπτέμβριο του 2016 ανήλθε σε 23,1%, έναντι 24,7% τον Σεπτέμβριο του 2015 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 23,3% τον Αύγουστο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Εντυπωσιακή "νηοπομπή" εκθέσεων, σήμερα, από την Citigroup, όπου πριν "στεγνώσει το μελάνι" της πρώτης, ήλθε η δεύτερη με απολύτως "contrarian" εκτιμήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση των συστάσεων για Εθνική, Eurobank και Πειραιώς σε "buy" από "neutral" προχωρά η Citi, ενώ διατηρεί αντίστοιχη σύσταση και για την Alpha Bank σε έκθεσή της στην οποία εκτιμά ότι οι θετικοί καταλύτες υπερβαίνουν τα ρίσκα. Ο Οίκος θέτει τιμή - στόχο τα 2,5 ευρώ για την Alpha Bank, τα 0,3 ευρώ για την Εθνική, τα 0,3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και στα 0,95 ευρώ για τη Eurobank.
Όπως αναφέρει, μεταξύ των Ελληνικών τραπεζών, η Alpha και η Εθνική ενδείκνυνται για "παιχνίδι άμυνας" έναντι πολιτικών και οικονομικών "σοκ" λόγω της καλύτερης κεφαλαιακής τους θέσεις και των υψηλών προβλέψεων.

Λίγες ώρες αργότερα, "Μετά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας κατά τους επόμενους 12 - 18 μήνες η ελάφρυνση στο χρέος είναι ελάχιστη και δεν αλλάζει η βιωσιμότητα του", επισημαίνει η Citigroup.

"Συνεχίζουμε να είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε καθημερινή βάση με τηλεδιασκέψεις και θα θέλαμε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Δεν έχουμε deadline αλλά θα θέλαμε να γίνει το γρηγορότερο", υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία για επιστροφή της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, "το Ταμείο εξακολουθεί να προτιμά μια λύση που προβλέπει πλεονάσματα 1,5%. Αν Ελλάδα και Ευρώπη αποφασίσουν για περιορισμένο διάστημα υψηλότερους στόχους, μπορούμε να το δεχτούμε αν υπάρχουν αξιόπιστα μέτρα".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αναρριχήθηκε μέχρι τις 650,11 μονάδες (+1,57%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 643,66 (+0,56%), αλλά μέσω των βοηθειών από τις τελικές δημοπρασίες, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 648,27 μονάδες με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 94 εκατ. από τα οποία τα 13 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΣΑΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΜΟΗ). Το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Από τις μετοχές του FTSE25 και όπως προαναφέρθηκε, μόνο οι ΕΕΕ και Alpha Bank δεν είχαν επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Από την άλλη πλευρά, μόνο ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου δεν "πάτησε σε θετικό έδαφος", καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Grivalia, Lamda Development, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Druckfarben, ολοκληρώθηκε η καταβολή της ασφαλιστικής αποζημίωσης, συνέπεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο Αττικής την 28.03.2016. Το συνολικό ποσό της αποζημίωσης, τόσο για την καταστροφή των περιουσιακών της στοιχείων όσο και για την απώλεια κερδών, ανήλθε στο ποσό των 9,475 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η ασφαλιστική αποζημίωση για την καταστροφή κτιριακών εγκαταστάσεων που μισθώνει η εταιρεία στον Ασπρόπυργο, ανήλθε στο ποσό των 2,475 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική καταβληθείσα ασφαλιστική αποζημίωση να ανέλθει στο ποσό των 11,950 εκατ. ευρώ.

Τίποτα το άξιο λόγου, χρηματιστηριακά, από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "υποφερτές" συναλλαγές, πλην των Πλ. Κρήτης (+1,35%), τα οποία αν και επιμένουν σε χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά 16 ετών (!)

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της εταιρείας Paperpack (-1,94%), ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,0510 ανά μετοχή, προερχόμενο από μη διανεμηθέντα κέρδη παρελθούσας χρήσεως, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0459 ανά μετοχή).

---ΧΠΑ

Ανέβασε στροφές, για μία ακόμα συνεδρίαση, η ανοδική τάση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ μικρή υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (154.318 συμβόλαια).

Στα 8.063 συμβόλαια του δείκτη μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.795, 2.004 για τον Δεκέμβριο και 791 για τον Ιανουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.760) κινήθηκε μεταξύ 1.731,25 και 1.760 μονάδων και έκλεισε πολύ με μικρό premium 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε σημαντικά ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (100.000 Alpha Bank, 320.000 Εθνική, 11.000 Ελλάκτωρ, 5.000 ΕΧΑΕ, 542.212 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.560), Eurobank (24.403), Πειραιώς (49.548), Εθνική (63.401), MIG (4.270), ΟΤΕ (1.015), ΔΕΗ (628), Μυτιληναίο (308), ΟΠΑΠ (172), Viohalco (177), ΓΕΚ (469), Ελ. Πετρέλαια (308), Σωλ. Κορίνθου (114), ΟΛΠ (582), Intralot (326).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (8.910.542 τεμ.), Alpha Bank (2.143.747 τεμ.), Εθνική (6.325.968 τεμ.) και Eurobank (5.215.721 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v