Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θάρρος από την ΕΚΤ πήραν οι αγοραστές

Με νέες τοποθετήσεις μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ που «εξυπηρετούν» την Αθήνα, συντηρείται η ανοδική κίνηση. Στη θέση του οδηγού οι τραπεζικές μετοχές, μεγαλύτερη άνοδος για Alpha. Σημαντικά κέρδη για Coca Cola, ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Θάρρος από την ΕΚΤ πήραν οι αγοραστές

Επεκτείνεται για 9 μήνες, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2017, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα. Απόφαση της Φρανκφούρτης που αν και είχε προεξοφληθεί από αρκετούς αρχίζει να αποτυπώνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό των ευρωπαϊκών αγορών.

Επιπρόσθετα, όπως σημείωναν έμπειροι παράγοντες του ΧΑ είναι μία απόφαση/ενέργεια που έμμεσα διευκολύνει την Αθήνα καθώς δίνεται εύλογο χρονικό περιθώριο για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Ωστόσο για να προχωρήσει σε μία τέτοια απόφαση ο Μάριο Ντράγκι θα πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να αποσαφηνισθεί η συμμετοχή (και με ποιο τρόπο) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ωστόσο προς ώρας οι traders εξακολουθούν να ποντάρουν (και να προεξοφλούν) το "ενάρετο σενάριο" με τις κινήσεις τους να αποτυπώνονται στην αντίδραση του ΧΑ προς την περιοχή των 650 μονάδων. Με το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος να επικεντρώνεται στον τραπεζικό κλάδο, όπου και το 68% του συνολικού τζίρου, ο ΔΤΡ ενισχύεται πάνω από τις 890 "φλερτάροντας" εκ νέου με τα υψηλά ημέρας των 906 μονάδων.

Ανοδική η φορά στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με ενδεικτική την επαναφορά του DAX πάνω από το όριο των 11.000 μονάδων καταγράφοντας απόδοση 3,79% σε διάστημα εβδομάδος.
Συνεχίζεται η ανοδική αντίδραση για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο, κινητικότητα στις αγορές ομολόγων της "ευρω- περιφέρειας".

Σε αυτό το περιβάλλον οι long αναλαμβάνουν και πάλι, μετά τις 14.45΄ - 14.55΄ με σταδιακές τοποθετήσεις σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου αλλά και τα τελευταία 15΄ σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Αποτέλεσμα να επιταχυνθεί και πάλι η ροή συναλλαγών, αυτή την φορά για λογαριασμό των αγοραστών, και να αυξηθεί ο τζίρος ξεπερνώντας τα 55 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 15.15΄ .

Η μερίδα του...λέοντος στον τραπεζικό κλάδο, όπου και σήμερα πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές στην Εθνική (το 45% των συναλλαγών) και τζίροι (το 20% του τζίρου στην Alpha Bank).

Εως τα 1,99 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Alpha Bank για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση έχοντας επιβεβαιώσει τα 1,91 και "βλέποντας" τα 2,20 ευρώ.

Με αγοραστές στην Coca Cola και μάλιστα με κινήσεις έως 2,52% υψηλότερα στα 19,55 ευρώ με το που έγινε γνωστή η απόφαση της ΕΚΤ.

Αλλαγή σκηνικού με περισσότερες μετοχές του FTSE25 να γυρνούν σε θετικό πρόσημο και long κινήσεις σε FF Group, ΟΤΕ,ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo κ.α.

Στις 15.15΄ ο ΓΔ ενισχυόταν 0,98% στις 646 μονάδες με συναλλαγές 105 + μετοχών, αξίας 55 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v