XA: Στο τέλος «λειάνθηκαν» οι απώλειες

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση μετά το ράλι της Παρασκευής με τις ρευστοποιήσεις να επικεντρώνονται στις τράπεζες και τη ΔΕΗ. Θετική εξαίρεση η Τρ. Κύπρου. Προβληματίζει η συμπεριφορά… τραμπολίνο που παρουσιάζει η αγορά.

XA: Στο τέλος «λειάνθηκαν» οι απώλειες

Νέα αλλαγή σκηνικού, στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας να αποδεικνύεται απόλυτα πτωτική και σε αντίθεση με αυτή της Παρασκευής, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να κλείνουν πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, στέλνοντας στα όρια της νευρικής κρίσης το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, ή τουλάχιστον όσους προσπαθούν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα που συμβαίνουν στην πάλαι ποτέ, Σοφοκλέους και να παροτρύνουν σε τοποθετήσεις τους συντηρητικούς παίκτες, που με την τόσο έντονη μεταβλητότητα, αισθάνονται δικαιωμένοι που παραμένουν εκτός Αγοράς.

Μάλιστα τα πράγματα για την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, θα ήταν σημαντικά χειρότερα, αν έλλειπαν οι σημαντικές βοήθειες από την μετοχή της Τρ. Κύπρου (+6,02%), η οποία μπορεί να μην συγκαταλέγεται στους τίτλους του FTSE25, αλλά έχει συμμετοχή στον Δείκτη 4,71% και η οποία κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και βέβαια τα εντυπωσιακά "μαγικά" που συνέβησαν στις τελικές δημοπρασίες και αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, την μετοχή της ΕΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος, που συμμετέχει στον Δείκτη με ποσοστό 9,64%, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 19,63 ευρώ (-1,36%), στις 17.00 βρέθηκε στα 19,78 ευρώ (-0,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 20,14 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 1,21% (!)

To ημερήσιο διάγραμμα της Coca Cola

Αξιοπρόσεκτες βοήθειες, ακόμα και στα "δύσκολα" της ημέρας, έδωσε και ο τίτλος της Folli Follie Group (+1,43%, συμμετοχή στον Δείκτη 4,28%), ο οποίος αρνήθηκε να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 18,64 ευρώ (+2,42%).

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η σημαντική καθίζηση της μικτής, αλλά και της καθαρής, αξίας συναλλαγών και το γεγονός ότι αυτή διεξήχθη μέσα σε βαρύ κλίμα, όσον αφορά τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην Ιταλία.

Πιο συγκεκριμένα, η "Monte dei Paschi di Siena" γνωστοποίησε πως υπέγραψε συμφωνία για πώληση "κόκκινων" δανείων, ενώ έχει λάβει δεσμευτικές προσφορές για δάνειο - γέφυρα, οι οποίες έχουν γίνει αποδεκτές. Δήλωσε πως βασικός επενδυτής του σχεδίου διάσωσής της δεν είναι ικανοποιημένος με μια κρίσιμη πτυχή της συμφωνίας, διαφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε "ναυάγιο" όλο το σχέδιο εάν δεν επιλυθεί.

Ερχόμενοι στα δικά μας, από την Παρασκευή η στήλη είχε επισημάνει ότι η εντυπωσιακή αντίδραση της εγχώριας Αγοράς, σε καμία περίπτωση δεν "πάταγε" στην τρέχουσα ειδησεογραφία και δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η πιθανότητα "bull trap", κάτι για το οποίο θα είχαν "την υποχρέωση να απαντήσουν" οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν συνεχιζόταν η προσπάθεια "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, ενώ δύο είναι τα κύρια σενάρια που προσπαθούν να "εξηγήσουν" την διαφορετική "συμπεριφορά" της Αγοράς, σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις και χωρίς να έχει μεσολαβήσει η είδηση - καταλύτης, που θα μπορούσε να αλλάξει κλίμα και διαθέσεις.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το Χ.Α., οριακή αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σαν πρώτο σενάριο, δείχνει αυτό που θέλει να είναι "επί θύραις" "αναταραχή" στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο, οπότε η κίνηση της Παρασκευής αποσκοπούσε στην δημιουργία ανοδικού "μαξιλαριού", πριν την επιστροφή των πιέσεων.

Δεύτερο σενάριο που επεξεργάζονται οι επαγγελματίες του χώρου και δείχνει και σαν περισσότερο πιθανό, είναι ότι μεγάλα ενεργά χαρτοφυλάκια επιχείρησαν "κόντρα κίνηση" σε μία απόλυτα "shortαρισμένη", μετά τις τελευταίες εξελίξεις, Αγορά και δημιουργώντας συνθήκες "ασφυξίας" και επιθετικών κλεισιμάτων "απαισιόδοξων" θέσεων στους "short", βρήκαν πρόθυμους αγοραστές, προκειμένου να "ξεφορτώσουν χαρτιά", σε σχετικά καλύτερα επίπεδα τιμών.

Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο έθεσε υπ΄ όψιν του γράφοντος παλιός παράγοντας της Αγοράς, που έχει πολλές ομοιότητες με το δεύτερο, σύμφωνα με το οποίο, τα ενεργά χαρτοφυλάκια στο Χ.Α. προσομοιάζουν με τον "πονηρό ταξιτζή" που θέλει να πάει τον επιβάτη από την Αθήνα στην Λαμία, μέσω Θεσσαλονίκης, για να βγάλει σημαντικά μεγαλύτερο κόμιστρο, ή αλλιώς σημαντικά υψηλότερες προμήθειες.

Αυτό το τελευταίο για να συμβεί, η Αγορά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να αποκτά βραχύβια τάση, αντίθετη με αυτή που "υπαγορεύουν" οι εξελίξεις, η τρέχουσα ειδησεογραφία, ή οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών - ενεργών βραχυπρόθεσμων παικτών, προκειμένου να γίνεται "συναλλακτικός θόρυβος" στην Αγορά Παραγώγων και κατ΄ επέκταση στην spot Αγορά.

Σε αυτή την περίπτωση, το Χ.Α. θα επιτύχει τον τελικό του προορισμό, αλλά μέσω έντονης μεταβλητότητας, που θα υπαγορεύει σημαντικές αυξομειώσεις των συναλλαγών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους traders.

Εννοείται ότι η σημερινή κίνηση του Τραπεζικού κλάδου, ήταν ένα ακόμα χτύπημα στην αγοραστική δύναμη των χαρτοφυλακίων των ημερήσιων παικτών, που παραμένουν "προσηλωμένοι" στο Τραπεζικό ταμπλώ και οι οποίοι δηλώνουν αδύναμοι να παρακολουθήσουν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις και την, ομολογουμένως, εντυπωσιακή μεταβλητότητα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις 9/12 έκλεισε με απώλειες 2,61%, στις 12/12 στο -0,01%, στις 13/12 στο +0,35%, στις 14/12 στο -7,57%, στις 15/12 στο -2,61%, την Παρασκευή στο εντυπωσιακό +9,27% και σήμερα στο επίσης εντυπωσιακό -6,57%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως 7,07% (!).

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, λίγοι ήταν οι τίτλοι που έκλεισαν με θετικό πρόσημο, δίνοντας σχετικές βοήθειες στον Δείκτη και πιο συγκεκριμένα, οι ΟΛΠ (+0,47%), ΟΠΑΠ (+0,12%), ΟΤΕ (+0,46% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Τιτάν (+1,96%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Jumbo (-3,57%) και ΔΕΗ (-5,59%). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ερχόμενος από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, την Παρασκευή έκλεισε στο υψηλό ημέρας και με ημερήσια κέρδη 8,19%. Σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ βρέθηκε να υποχωρεί έως και -5,92% (!)

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, ο οικονομικός σύμβουλος της Άγκελα Μέρκελ, Ρόλαντ Μπέργκερ, μιλώντας στη Γερμανική εφημερίδα "Handelslbatt" είπε χαρακτηριστικά: "Αιτία όλων είναι το ευρώ. Νομίζω ότι αυτή η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο μέσω ριζοσπαστικών βημάτων και όχι μέσω όλου αυτού του μπερδέματος που συμβαίνει. Σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Η οικονομική κουλτούρα σε κάθε μία από τις 19 Χώρες είναι, απλά, εντελώς διαφορετική. Δεν θα πρέπει να εξετάζουμε το εάν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, αλλά εάν είναι πολύ πιο λογικό η Γερμανία να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, προκειμένου να σωθεί η Ε.Ε. στο σύνολό της".

"Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα οδήγησαν σε μία περιττή και άχρηστη κατάσταση στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Αθήνα και τους Θεσμούς", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή της Κυριακής", καθιστώντας σαφές ότι "η απόφαση του Πρωθυπουργού να εξαγγείλει μονομερώς κοινωνικές παροχές, μετέθεσε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για εβδομάδες, εάν όχι για μήνες".

"Αν οι Τράπεζες δεν πιάσουν τους στόχους για τα NPLs, θα υπάρξουν ποινές" ξεκαθάρισε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους FT.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, "τα EBIΤDA, είναι 'κλειδί' για την κατάταξη των Επιχειρήσεων ως 'βιώσιμες'. Οι Τράπεζες μπορούν να εξαναγκάσουν νυν μετόχους να βάλουν κεφάλαια, ή να παραιτηθούν".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "ο κ. Σόιμπλε αρχικά σχεδίαζε το σχέδιο 'Χ' (Grexit) βάσει της λογικής της μακροχρόνιας παρεκτροπής μας από τους δημοσιονομικούς στόχους και την αδιαλλαξία Γερμανών βουλευτών -και του ιδίου- για γενναίο 'κούρεμα' του χρέους. Τώρα όμως στο πλάνο του μπήκε και το Προσφυγικό, που θεωρείται νούμερο ένα πρόβλημα για τη Χώρα του. Αυτό τον σπρώχνει όλο και περισσότερο προς τη λογική, όχι μόνο του 'Grexit', αλλά και της ανακατάταξης της Ευρώπης σε έναν 'υγιή Πυρήνα' με 'Δορυφόρους' τις υπόλοιπες Χώρες. Τώρα που διάφοροι Αξιωματούχοι έχουν αρχίσει δειλά - δειλά να αναφέρουν ότι η αξιολόγηση μπορεί να φθάσει μέχρι τον Μάρτιο, ορισμένοι κύκλοι του Βερολίνου ήδη δείχνουν προς Ιούνιο, οπότε θα υπάρξει ανάγκη για ρευστό και αποπληρωμές ομολόγων και η Ελλάδα θα είναι -πάλι- με την πλάτη στον τοίχο. Εξέλιξη που θα αποτελούσε ακόμα μια προεκλογική νίκη για τον κ. Σόιμπλε.

Το τέταρτο μνημόνιο δεν είναι άλλο από την εναλλακτική που προετοιμάζεται ήδη για τη Χώρα μας, με τη συμμετοχή και του κ. Σόιμπλε, ενώ κανένα άλλο μέτρο για το χρέος δεν θα συζητηθεί πριν το τέλος του προγράμματος".

"Εξαιρετικά επιβαρυμένο εμφανίζεται το κλίμα ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές, μετά τις παροχές που υποσχέθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στον αέρα είναι και η στάση που θα κρατήσει, τελικά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", σημειώνει η "Deutsche Welle".

"Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Θεσμών και Ελληνικών Αρχών συνεχίζονται, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου", ανέφερε σήμερα Ευρωπαίος Αξιωματούχος. "Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση. Οι θέσεις των δύο Πλευρών συγκλίνουν και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση".

Εν τω μεταξύ, αύριο, στις 16:00 ώρα Ελλάδας, θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης το EuroWorking Group, όπου οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στη βάση του πορίσματος των Θεσμών για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι των εγχώριων αναλυτών, σημειώνοντας ότι η Αγορά μπαίνει σε προεορταστική περίοδο και αυτό, παραδοσιακά, φέρνει μείωση όγκων και ενδιαφέροντος, αφήνουν όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο "αστάθμητων παραγόντων", όπως είναι το διεθνές κλίμα.

Άλλωστε οι περισσότεροι Ξένοι διαχειριστές έχουν κλείσει τα βιβλία τους και βρίσκονται σε κάποιο σαλέ στην Ελβετία, ή την Αυστρία.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ δεν έφερε, την επιθυμητή, από Ελληνικής Πλευράς, πολιτική παρέμβαση καθώς δηλώθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι η διαπραγμάτευση διενεργείται για όλα τα ζητήματα με τους Θεσμούς.

Από τους ελάχιστους τίτλους, μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, που παρουσίασαν κάποιο ενδιαφέρον, εντυπωσιακά πυκνές οι συναλλαγές, πέριξ των 5,48 ευρώ, για τον Αστέρα (+3,20%), επιμένουν οι αγοραστές στα Πλ. Θράκης (+3,62%), ενώ για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων", μένει να φανεί αν επέστρεψαν οι αγοραστές στην Pasal (+18,46%).

Τεχνικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση "επανέφερε στην τάξη", τουλάχιστον εν μέρει, τους συγκρατημένα αισιόδοξους, μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Ο Γενικός δείκτης έχασε την πρώτη, αδύναμη, στήριξη των 634 - 628 ευρώ και πάρα πολλά θα κριθούν στην επόμενη των 617 (απλός ΚΜΟ 30 ημερών) και 612 ευρώ. Οι 603 μονάδες είναι το "stop" στο ημερήσιο "long".

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,14%), έχει σαν κοντινή στήριξη τις 1680 μονάδες και τις 1632 σαν "stop" στο ημερήσιο "long".

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η σημαντική αντίσταση των 659 μονάδων και για τον FTSE, οι αντιστάσεις στις 1730 και 1785 μονάδες, με απώτερο στόχο τις 1816 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Μικτά μηνύματα, σε ότι αφορά την επενδυτική διάθεση, δίνει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. το τελευταίο συναλλακτικό διήμερο, καθώς μετά την εκτίναξη της τιμής, με σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών, την περασμένη Παρασκευή, η έντονα πτωτική, χαμηλού τζίρου, σημερινή  συνεδρίαση, δημιουργεί ερωτηματικά για την επικρατούσα τάση" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Η ημερήσια μεταβλητότητα του Γενικού Δείκτ, όπως την μετρά ο αξιόπιστος τεχνικός δείκτης ATR, έχει ανέβει σε υψηλά εξαμήνου, γεγονός θετικό για τους ενδοημερήσιους  traders, αλλά μάλλον αποτρεπτικό για χαρτοφυλάκια πιο αργών αντανακλαστικών.

Η Αγορά θα δώσει την απάντηση για το εάν η αυξημένη μεταβλητότητα προαναγγέλλει περιορισμένου εύρους διόρθωση, εντός του μεσοπρόθεσμου πλάγιοανοδικού "κύματος" του 2ου εξαμήνου, οπότε και οι επόμενοι  ανοδικοί στόχοι θα είναι στις 650, 659 και 673 μονάδες, ή εάν θα μπορούσε να υπάρξει νέα "δοκιμασία" των στηρίξεων που προσφέρουν διαδοχικά οι 600 μονάδες (χαμηλό ενός μήνα), οι 590 (ανοδική γραμμή  τάσης) και οι 572 μονάδες (τοπικό χαμηλό Νοεμβρίου).

Αυτά συμβαίνουν στη "Λεωφόρο Αθηνών" τη στιγμή που οι δείκτες στη Νέα Υόρκη και τα άλλα μεγάλα Χρηματιστήρια στήνουν "πάρτι" εκμεταλλευόμενοι και τη θετική εποχικότητα του Δεκεμβρίου.

Στις Αγορές Χρέους και Συναλλάγματος, η πορεία της ισοτιμίας Ευρώ/Δολάριο προς το "απόλυτο 1", δεν απεικονίζει μόνο τις αποκλίνουσες νομισματικές πολιτικές Fed και EKT, αλλά και την αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Ευρωζώνης στο να αποφύγει μελλοντικά "επεισόδια" στην κρίση χρέους, όποτε και αν αυτά προκύψουν.

"Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρά την πρόσφατη πτώση στις τιμές των Αμερικάνικων Κρατικών ομολόγων και τη γενικότερη πεποίθηση ότι η επόμενη Προεδρία των ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσει το οικονομικό της Πρόγραμμα με πληθωριστικές πολιτικές, δεν διακρίνεται ακόμη κίνδυνος "απώλειας ελέγχου" στη Νέα Υόρκη, με τους επενδυτές να στρέφονται μαζικά στο Αμερικάνικο Νόμισμα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά την τελευταία μιάμιση δεκαετία" αναφέρει ο υπεύθυνος παραγώγων της Nuntius Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού (ο Nikkei έσπασε το πολυήμερο ανοδικό σερί), με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,53%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,85%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν την ομιλία της Janet Yellen, στο University of Baltimore.

Μικρές απώλειες για Ευρώ και Πετρέλαιο, προσπαθεί να ανακάμψει από τα χαμηλά 10 μηνών ο Χρυσός.
Ξεκινώντας από Ανατολικά, οι εξαγωγές της Ιαπωνίας υποχώρησαν κατά 0,4% το Νοέμβριο, κατά πολύ λιγότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν την πτώση στο 2%, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν πτώση 8,8% έναντι εκτιμήσεων για υποχώρησή τους κατά 12,6% την εξεταζόμενη περίοδο.

"Το κινεζικό γουάν οδεύει για τη μεγαλύτερη 'βουτιά' των τελευταίων 20 ετών", προειδοποιεί η Goldman Sachs, καθώς οι κεφαλαιακές εκροές της Κίνας επιταχύνονται και η Κεντρική Τράπεζα πουλάει μεγαλύτερες ποσότητες Συναλλάγματος.

Σύμφωνα με οικονομολόγους της Επενδυτικής Τράπεζας, το Νοέμβριο έφυγαν από την Κίνα $69,2 δισ. Ήταν ο 14ος διαδοχικός μήνας εκροών, ενώ οι θέσεις της Κεντρικής Τράπεζας σε γουάν έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, από τον Αύγουστο του 2015 περίπου $1,1 τρισ. έχουν φύγει από την Κίνα, όταν η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να επιτρέψει την υποτίμηση του Νομίσματος.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία βελτιώθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου "Ifo", με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος να αυξάνεται στο 111,0 έναντι του 110,7 που ανέμεναν οι αναλυτές. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών διαμορφώθηκε στο 116,6 από 115,9 που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ ο δείκτης προσδοκιών ανήλθε σε 105,6, όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

"Η Deutsche Bank μπορεί να συμφωνήσει αυτή την εβδομάδα σε ένα πρόστιμο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για παραπλάνηση των επενδυτών κατά την πώληση στεγαστικών 'τοξικών' δανείων", δήλωσε καλά πληροφορημένη πηγή στο Reuters. Η πηγή προειδοποίησε πως "η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ενώ η Γερμανική Τράπεζα αναμένεται να έρθει σε διακανονισμό για ποσό αρκετά μικρότερο από τα $14 δισ. που είχαν ζητήσει αρχικά οι Αμερικανικές Αρχές".

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην απόφαση του ESM να παγώσει, προσωρινά, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναφέρεται η Moody’s, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή δείχνει τις νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Πιστωτών που πιθανότατα θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη διάθεση περίπου 6,1 δισ. ευρώ.

Χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή πιστωτικά αρνητική (credit negative) και σημειώνει ότι αυτή αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Υποχώρησε μέχρι τις 622,87 μονάδες (-2,62%), στις 17.00 βρέθηκε στις 624,27 (-2,4%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 627,91 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,83%.

Ο τζίρος μειώθηκε στα 51,5 εκατ. από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ), ενώ οι Alpha Bank, Αστήρ και Εθνική, απέσπασαν το 41% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Folli Follie Group δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Αντίθετα, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή, η τελική εικόνα με 38 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

----ΧΠΑ

Το volatility καλά κρατεί και στην Αγορά Παραγώγων και έτσι μετά την εκρηκτική άνοδο της Παρασκευής, σήμερα ακολούθησε τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη υποχώρηση, ενώ σημαντικά κατεβασμένες ήταν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.035 συμβόλαια).

Στα 7.354 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.523, 1.454 για τον Ιανουάριο και 69 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.670) κινήθηκε μεταξύ 1.669 και 1.733 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες, αύξησε το discount στο 1,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Alpha Bank, 6.000 Motor Oil, 200.000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.535), Eurobank (10.986), Πειραιώς (18.905), Εθνική (19.242), MIG (1.097), ΟΤΕ (285), ΔΕΗ (296), Μυτιληναίο (796), ΟΠΑΠ (340), Μέτκα (202).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (15.266.332 τεμ.), Alpha Bank (2.143.747 τεμ.), Εθνική (6.325.968 τεμ.) και Eurobank (6.012.423 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v