Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκρηξη… αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο

Η αντοχή που έδειξαν κρίσιμες στηρίξεις τις προηγούμενες ημέρες επέτρεψε την δυναμική επιστροφή των αγοραστών. Στις 639 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης κόντρα στην αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική υπόθεση.

Εκρηξη… αισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο

Πέντε πτωτικές και μία οριακά ανοδική, είχαν συμπληρώσει στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις, τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, με τις αθροιστικές απώλειες του πρώτου να φθάνουν στο 5,32% και του δεύτερου στο 12,05% και σύμφωνα με τα πρωινά report του συνόλου των εγχώριων αναλυτών, αναμενόταν αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, αν σε αυτό συνηγορούσε και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η διαφαινόμενη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στις τελευταίες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, θα βοηθούσε σε προσπάθεια ανακατάληψης, μέρους του απολεσθέντος εδάφους, έστω και αν το σύνολο από αυτούς δεν περίμενε κάτι το ιδιαίτερο από την σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ και τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις, καθώς η πάγια τακτική της Καγκελαρίου, είναι να παραπέμπει τις όποιες διαφορές, στα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.

"Δεν είναι εδώ ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις. Διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις Θεσμούς και το Eurogroup", τόνισε η Καγκελάριος υποδεχόμενη τον Έλληνα Πρωθυπουργό στο Βερολίνο. "Θα μιλήσουμε για το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες αλλά είναι έντιμες' συμπλήρωσε.

Από την άλλη, "Οι Θεσμοί που εμπλέκονται στο πρόγραμμα βοήθειας έχουν εκδώσει μια 'επικριτική' έκθεση, αξιολογώντας κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα είναι συμβατά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της διάσωσης", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ, προσθέτοντας ότι "η Γερμανική Κυβέρνηση θα αξιολογήσει το περιεχόμενο εις βάθος την επόμενη εβδομάδα".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή ήταν καθαρά ανοδικού χαρακτήρα, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και η ανοδική αντίδραση ανέβασε στροφές μετά τις 14.00 και το triple witching Δεκεμβρίου και μένει να φανεί αν μετά το triple witching, έρχεται το "window dressing", καθώς απομένουν μόλις εννέα συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του χρηματιστηριακού έτους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, η σημερινή αλλαγή της εικόνας στο ταμπλό του Χ.Α., ασφαλώς και δεν "πάτησε" στην τρέχουσα ειδησεογραφία, όμως ανέβασε στροφές από το πολύ σημαντικό "short covering", όσων περίμεναν την Αγορά να κινηθεί ακόμα χαμηλότερα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σε αυτή την περίπτωση και αν δεν υπάρξει κάποια εντυπωσιακά αρνητική εξέλιξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί συνέχιση της κίνησης, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, καθώς τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα ήθελαν καλύτερες αποτιμήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχουν και θετικές, τεχνικές ενδείξεις, όπως το γεγονός ότι σε όλα τα προηγούμενα κλεισίματα ο Γενικός Δείκτης δεν βρέθηκε χαμηλότερα των 611 μονάδων (απλός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ το σημερινό κλείσιμο ήταν υψηλότερα της ζώνης 630 - 634, ανοδική διάσπαση της οποίας, αν επιβεβαιωθεί με ακόμα ένα κλείσιμο, μπορεί να ανοίξει, τεχνικά, τον δρόμο προς τις 659 μονάδες.

Αξίζει υποσημείωσης ότι το σημερινό +4,22% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου εξαμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 17/6 (+5,4%).

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "Στεγαστικά δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται πάνω από ένα χρόνο, θα μεταφέρει η Alpha Bank στην Aktua Hellas έως το τέλος του 2017, με στόχο την ανάθεση της διαχείρισής τους από την εξειδικευμένη εταιρεία".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου "Σταθεροποίηση καταγράφουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures - NPEs) των εγχώριων Τραπεζών καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ο σχετικός δείκτης (λόγος NPEs προς τις συνολικές χορηγήσεις) διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 45,2%, οριακά αυξημένος σε σχέση με τον Ιούνιο (45,1%).

Εν τω μεταξύ, "Η αποχώρηση των Θεσμών ήταν προγραμματισμένη. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως", σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς στην ενημέρωση Τύπου στις Βρυξέλλες.

"Για την επόμενη εβδομάδα μεταφέρονται οι εξελίξεις όσον αφορά στις διοικητικές εκκρεμότητες της Τράπεζας Πειραιώς" σύμφωνα με ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου.

Σαφώς πιο ήπιοι οι πωλητές, κατά την σημερινή ημέρα στην Αγορά ομολόγων, μετά το διήμερο μίνι "ξεπούλημα" που έφερε την απόδοση του ελληνικού 10ετούς στα υψηλά ενός μηνός. Σήμερα η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναρριχήθηκε μέχρι το 7,56% για να υποχωρήσει προς το 7,3%, όμως το γεγονός ότι η απόδοση επέστρεψε υψηλότερα του 7%, δεν είναι θετική ένδειξη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την αντίδραση των "καταπιεσμένων" των προηγούμενων ημερών, με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και τους τίτλους των Μέτκα (+11,41%) και Μυτιληναίου (+9,25%), που από εδώ και πέρα θα κινούνται ταυτόχρονα, να ηγούνται της κίνησης, αλλά και της ΔΕΗ (+8,19%) που ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο τίτλος της Alpha Bank (+12,21%) παραμένει "short", μέχρι να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 2,01 ευρώ.

Δεν έχασε το "long" η Εθνική (+9,44%) και δεν μπορεί να συμβεί αυτό όσο ο τίτλος διατηρείται, σε κλείσιμο, υψηλότερα των 0,206 ευρώ.

"Short" παραμένουν τόσο η Eurobank (+4,83%), όσο και η Πειραιώς (+7,5%), όσο δεν δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 0,764 και 0,233 ευρώ, αντίστοιχα.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και επειδή "διέφυγε" της Jumbo (-1,66%) να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό, ασφαλώς και τις εντυπώσεις συνεχίζει να κερδίζει ο τίτλος της Motor Oil (+7,27%), ο οποίος άφησε πίσω του και το ψυχολογικό όριο των 13,00 ευρώ και έκλεισε, μέσω των τελικών δημοπρασιών και στο υψηλό ημέρας, κινούμενος σε επίπεδα τιμών Ιουνίου 2008 και σε υψηλά 102 μηνών (!)

Ο τίτλος παραμένει "long", παρά και την πρόσφατη αποκοπή μικτού προμερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή, από την υπέρβαση των 10,75 ευρώ και μετά.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση, άλλαξε τα απαισιόδοξα τεχνικά δεδομένα, αρκεί να μην αποδειχθεί ακόμα μία "bull trap" και να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Σε κάθε περίπτωση, για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 659 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+3,70%) στις 1747 μονάδες που είναι και το "intraday stop" στο "short".

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το πάγωμα των διαδικασιών των αποφάσεων για την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έφερε τα πάνω κάτω στην εγχώρια Αγορά, η οποία για μια ακόμα φορά φέτος αύξησε την μεταβλητότητά της, δείχνοντας πόσο εύθραυστη παραμένει η επενδυτική ψυχολογία" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αντίστοιχα στην Αγορά ομολόγων, ότι "χτίστηκε" στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα τους τελευταίους δύο μήνες, αναθεωρήθηκε γρήγορα προς τα κάτω (7,25% από 6,35%), προσγειώνοντας την αισιοδοξία και μεταθέτοντας τις ελπίδες για μια πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου σε μεταγενέστερο χρόνο.

Αν και την Παρασκευή η εικόνα επέστρεψε σε θετικό έδαφος, το αποτύπωμα της απότομης και έντονης μεταβλητότητας αποτελεί στοιχείο προβληματισμού, ως φαινόμενο που φανερώνει την ταυτότητα γρήγορων επενδυτών, ή κεφαλαίων, που χάνουν γρήγορα την υπομονή τους.

Η παράμετρος αυτή παραμένει η "Αχίλλειος πτέρνα" της Ελληνικής Αγοράς. Το 2015 είχε σαν σημείο αναφοράς των κινήσεων των επενδυτών την "εμπιστοσύνη".

Η φετινή χρονιά έκανε, μεν, ένα βήμα ωριμότητας, πριμοδοτώντας όσες εταιρείες είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και επιχειρηματική συνέπεια, έδειξε ωστόσο ότι η εμπιστοσύνη έχει ακόμα δρόμο ώστε να φθάσει σε ένα βαθμό αποκατάστασης, που να αντιμετωπίζει ψυχραιμότερα καταστάσεις και γεγονότα που έχουν δρόμο μπροστά τους.

Φαίνεται ακόμα πως ο πολιτικός παράγοντας παραμένει κυρίαρχος στην διαμόρφωση της κατεύθυνσης της τάσης, λειτουργώντας, ενδεχομένως, ανασταλτικά σε επενδυτικά κεφάλαια διαφορετικής λογικής, ως προς την παρουσία τους στην Ελληνική Αγορά.

Κάπως έτσι τελειώνει το 2016, που για τους παρατηρητές των στατιστικών του Χ.Α. θα δείχνει μεν μια οριακή διαφορά, σχεδόν σταθεροποίησης, από το περυσινό κλείσιμο, κρύβει ωστόσο ισχυρές επιμέρους διακυμάνσεις που κάθε άλλο παρά ηρεμία και σταθερότητα υποδηλώνει.

Στο εξωτερικό η FED ανέβασε κατά μία βαθμίδα τα επιτόκια, δίνοντας παράλληλα κατεύθυνση για τρεις αυξήσεις μέσα στο 2017, γεγονός που ουδόλως πτόησε τους επενδυτές.

Οι Αγορές βλέπουν την επόμενη χρονιά πληθωριστικές πιέσεις, μεταφέροντας μέρος των τοποθετήσεων τους σε ομόλογα προς τις μετοχικές αξίες, αναζητώντας καλύτερες αποδόσεις σε εταιρείες κυρίως του Χρηματοοικονομικού χώρου, αλλά και σε εταιρείες με ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις και σημαντική ρευστότητα στους ισολογισμούς.

Η εξαιρετική πορεία των δεικτών στην Αμερική, συντηρείται έως το τέλος του 2016 και από τις εκτιμήσεις για αύξηση των εταιρικών κερδών ανά μετοχή, συνέπεια των εξαγγελιών για μειωμένη φορολογία από την νέα Προεδρική διοίκηση που αναλαμβάνει τον Ιανουάριο.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τον κινητό μέσο των 30 ημερών, στην συνεδρίαση της Πέμπτης, ξεκινώντας την ανάκαμψη του από την κομβική ζώνη των 600 μονάδων. Η γρήγορη απόσταση που πήρε από τα τοπικά χαμηλά της Παρασκευής, έχει προσδώσει χαρακτηριστικά διόρθωσης στην πτωτική κίνηση από τις 650 μονάδες, το οποίο φάνηκε και στην φθίνουσα πορεία των συναλλακτικών τζίρων κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Μάλιστα στα ωριαία διαγράμματα τιμών, όλη συνεδρίαση της Πέμπτης έχει χαρακτηριστικά πυθμένα (island reversal) με δύο ημερήσια διαγραμματικά κενά που δείχνουν την δυναμική της τάσης και την αντεπίθεση των αγοραστών στο ξεκίνημα των συναλλαγών της Παρασκευής.

Το "ντέρμπι" και η κρισιμότητα των επιπέδων φάνηκε και στην συμπεριφορά του MACD, ο οποίος γύρισε πτωτικός την Πέμπτη για να επανέλθει την Παρασκευή αναιρώντας το πτωτικό σήμα. Ο MACD έχει αποδείξει ότι αποτελεί πρόδρομο δείκτη για τους άλλους κλασσικούς κινητούς μέσους, ειδικά σε έναρξη πτωτικής κίνησης.

Επομένως με την αναίρεση του πτωτικού σήματος, οι πιθανότητες για προσέγγιση των φετινών υψηλών παραμένουν ακέραιες, έχοντας πλέον και την συνδρομή των ταλαντωτών οι οποίοι έχουν αποφορτιστεί βελτιώνοντας το ανοδικό περιθώριο.

Το αν θα προλάβει ο Γενικός Δείκτης, στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος του έτους, να κάνει υψηλότερη τιμή πάνω από τις 656 μονάδες, θα εξαρτηθεί και από τους συναλλακτικούς όγκους οι οποίοι είθισται την περίοδο των Εορτών μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς να συρρικνώνονται, στερώντας, ενδεχομένως, ένας μέρος της αναγκαίας δυναμικής που απαιτείται.

"Όπως και να έχει, οι επόμενες συνεδριάσεις θα έχουν και στοιχεία 'window dressing' καθώς το κλείσιμο του 2016 σημαίνει και κλείδωμα των αποτιμήσεων σε ισολογισμούς και χαρτοφυλάκια με βάση τον τελευταίο μήνα της χρονιάς" εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Nikkei (+0,66%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο Hang Seng (-0,18%).

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Νέα κέρδη για το US Oil, οριακά θετικό πρόσημο για τον Χρυσό και οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Η Goldman Sachs ενημέρωσε ότι αναβαθμίζει τις προβλέψεις για τις τιμές του Αργού το δεύτερο τρίμηνο του 2017, μετά την απόφαση των Μελών του ΟΠΕΚ και άλλων Παραγωγών να μειώσουν την παραγωγή εν μέσω αυξανόμενης ζήτησης από τους καταναλωτές. Η Επενδυτική Τράπεζα αναμένει, πλέον, ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017 το Αμερικανικό Αργό θα διαπραγματεύεται στα $57,5 το βαρέλι από $55, ενώ το Brent θα αγγίξει τα $59 από $56,50 το βαρέλι.

Η προοπτική της Τράπεζας για το Δεκέμβριο, ωστόσο, παραμένει στα $50 για το Αμερικανικό Αργό, καθώς μια πιθανή αύξηση στην παραγωγή της Λιβύης και το ισχυρότερο Δολάριο αναχαιτίζουν μια μεσοπρόθεσμη άνοδο.

Ξεκινώντας από Ανατολάς, οι τοποθετήσεις της Κίνας σε Αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν στα χαμηλότερά τους εδώ και πάνω από έξι χρόνια, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Κόσμου χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει το γουάν. Η Ιαπωνία ξεπέρασε την Κίνα ως ο κορυφαίος Ξένος Πιστωτής, καθώς οι εκμεταλλεύσεις της μειώθηκαν με πιο αργό ρυθμό.

Μηνιαία έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι η Κίνα είχε τον Οκτώβριο στην κατοχή της Κυβερνητικά ομόλογα και άλλους τίτλους αξίας $1,12 τρισ., δηλαδή κατά $41,3 δισ. λιγότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και τη χαμηλότερη επένδυση από τον Ιούλιο του 2010. Το χαρτοφυλάκιο της Ιαπωνίας περιορίστηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αφού υποχώρησε κατά $4,5 δισ., σε $1,13 τρισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.

"Συνολικά, οι δύο Χώρες αντιστοιχούν στο 37% των ξένων εκμεταλλεύσεων σε Αμερικανικό χρέος", μεταδίδει το Bloomberg.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, στο 0,6% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, από 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014, ενώ πέρυσι, τον ίδιο μήνα, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 0,1%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,6% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η Monte dei Paschi di Siena ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέρριψε την παράταση της αύξησης κεφαλαίου ως τον Ιανουάριο, λόγω ανησυχιών ότι η ρευστότητα της Ιταλικής Τράπεζας επιδεινώνεται διαρκώς στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, "η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι με βάση ένα δυσμενές σενάριο, η Τράπεζα έχει ένα χρονικό ορίζοντα 29 ημερών, στον οποίο μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ρευστότητας χωρίς να καταφύγει σε νέα παρέμβαση". Το δυσμενές σενάριο προβλέπει εκροές 10,3 δισ. ευρώ σε διάστημα ενός μήνα.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε το μεσημέρι της Παρασκευής να προχωρήσει σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ιταλικής Τράπεζας.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησε το Νοέμβριο, ενώ λιγότερες ήταν και οι άδειες που κατατέθηκαν.

Όπως έδειξε έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν βουτιά 18,7% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,09 εκατ. Σε ετήσια βάση, η πτώση ανήλθε στο 6,9%. Η μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Μarketwatch ήταν για πτώση των ενάρξεων στο 1,16 εκατομμύριο, από το υψηλό εννιά ετών του 1,34 εκατ. τον Οκτώβριο.

Εν τω μεταξύ, οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών υποχώρησαν 4,7% το Νοέμβριο, στο 1,2 εκατ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Mario Draghi προειδοποίησε Ευρωπαίους Ηγέτες ότι ο συνδυασμός υψηλότερων επιτοκίων και πολιτικών αναταράξεων μπορεί να φέρει στο φως τις αδυναμίες της Ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι "οι εκλογικές αναμετρήσεις το 2017, η επιβράδυνση στις μεταρρυθμίσεις και η έλλειψη δημοσιονομικής συμμόρφωσης από ορισμένες Χώρες μπορεί να απειλήσουν με μια επιστροφή σε συνθήκες κρίσης".

Ερχόμενοι στα δικά μας, "θα συνεχιστούν και τα επόμενα τρίμηνα οι ελαφρά πτωτικές τάσεις σε ορισμένες κατηγορίες ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις σε τομείς όπως τα επαγγελματικά ακίνητα", σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πορεία της Αγοράς θα επηρεαστεί από το πλαίσιο για τα "κόκκινα" δάνεια, επισημαίνεται στην έκθεση. Θετικά λειτουργεί η δυναμική του Τουρισμού, "βαρίδι" οι γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην Κρατική Κινεζική εταιρεία "State Grid". Από την πλευρά της ΔΕΗ τη συμφωνία υπέγραψε ο CEO της Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης και εκ μέρους της Κινεζικής εταιρείας ο CEO της "Stade Grid International", Hu Yuhei.

Η Eurobank Eq. επισημαίνει ότι οι περισσότερες μετοχές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με το μακροπρόθεσμο μέσο όρο, αντανακλώντας το αυξημένο ρίσκο Χώρας, αν και η μέση έκπτωση έναντι των Ευρωπαϊκών μετοχών έχει περιοριστεί από επίπεδα άνω του 40% στο 25 - 30%.

Η χρηματιστηριακή παραμένει θετική για τις Τράπεζες το 2017. Εκτιμά ότι θα βελτιωθεί η κερδοφορία τους κυρίως λόγω του χαμηλότερου κόστους πιστωτικού ρίσκου, αλλά και μιας περιορισμένης βελτίωσης στα βασικά έσοδα και τις λειτουργικές δαπάνες.

 

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας με κέρδη 4,22%, ενώ ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 154,1 εκατ., από τα οποία τα 80,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΙΟΝΑ, πέρασε μέσω του Χ.Α. "πακέτο" 13.039.063 μετοχών της Ιονικής Ξενοδοχειακής. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 5,8338 ευρώ, με τη συνολική της αξία να διαμορφώθηκε στα 76,67 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank συμφώνησε για την πώληση του Hilton στο κοινό σχήμα Dogus - Όμιλος Κωνσταντακόπουλου).

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΙΑΓ, ΒΙΟ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ.

Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Jumbo και Τιτάν.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia, Lamda Development, Motor Oil, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, για πολλοστή συνεδρίαση και παρά τα πολυετή υψηλά, απέδειξαν ότι έχουν σταθερούς αγοραστές οι Quest Συμ. (+3,29%) και Πλ. Θράκης (+4,25%).

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με διψήφιο ποσοστό ανόδου.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 0,07% και τον Τραπεζικό δείκτη, στο ίδιο διάστημα, απώλειες 1,31%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε σε οριακά κέρδη 1,31%, ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημειώνει απώλειες 26,93%.

Αμετάβλητη η πρώτη τετράδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ .Α.: ΕΕΕ (7,267 δισ.), ΟΤΕ (4,244 δισ.), Alpha Bank (2,966 δισ.) και ΟΠΑΠ (2,596 δισ. ευρώ).

---ΧΠΑ

Εντυπωσιακή αλλαγή σκηνικού, που συνοδεύτηκε με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων.

Παρά το triple witching, κατεβασμένες ήταν οι συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (158.719 συμβόλαια).

Στα 7.218 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.377, 704 για τον Δεκέμβριο, 3.651 για τον Ιανουάριο και 22 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον δεύτερο μήνα 1.723) κινήθηκε μεταξύ 1.662 και 1.727,75 μονάδων και μείωσε το discount στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (50.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (13.709), Eurobank (23.254), Πειραιώς (42.775), Εθνική (55.997), MIG (6.622), ΟΤΕ (1.979), ΔΕΗ (2.808), Μυτιληναίο (5.053), ΟΠΑΠ (1.012), Viohalco (1.391), ΓΕΚ (483), Ελ. Πετρέλαια (559), Ελλάκτωρα (1.470), Folli Follie Group (205), Intralot (347), Jumbo (247), Μέτκα (277), ΕΧΑΕ (182), ΟΛΠ (147).

Ας σημειωθούν τα 70 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Μαρτίου 2017, με τιμή εξάσκησης τα 9,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (14.756.332 τεμ.), Alpha Bank (2.143.747 τεμ.), Εθνική (6.325.968 τεμ.) και Eurobank (6.012.423 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v