Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανάκαμψης στο ΧΑ

Kέρδη καταγράφει το ΧΑ, σε μια συνεδρίαση μέτριου τζίρου. Ανοδο υψηλότερη του 3% για Πειραιώς, ΜΕΤΚΑ. Με θετικό πρόσημο Alpha, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος. Πτώση για Τιτάνα, ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά η Εθνική. Η προσοχή (και) στα παράγωγα.

Προσπάθεια ανάκαμψης στο ΧΑ

Με το βλέμμα στη Fed, στη Ρώμη αλλά και στα... βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος οι traders. Σε αναμονή και της λήξης στα Παράγωγα, με κινήσεις τακτικής στο εύρος των 615-620 μονάδων.

Μέτριες οι συναλλαγές/ανάλογος ο τζίρος -εξαιρούμενου του πακέτου στην Ιονική Ξενοδοχειακή-, με το 70% (του καθαρού) τζίρου να αλλάζει χέρια στον τραπεζικό κλάδο.

Με ανοδικό χάσμα/gap ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 620 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και ένα πακέτο περίπου 76 εκατ. ευρώ μετοχών της ΙΟΝΑ και στη συνέχεια ένα πακέτο 300.000 μετοχών της Alpha Bank στο 1,765 ευρώ (αξίας 529.500 ευρώ). Ικανοποιητική η συνέχεια, με την απαραίτητη επιβεβαίωση των 615 μονάδων λίγο μετά τις 11:15.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι traders, τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές, με την προσοχή τους στραμμένη στα... βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά και στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές. Η ενδεχόμενη γρήγορη άρση του... παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα αξιολογούνταν θετικά από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε μία τέτοια προοπτική.

Εάν σε αυτές τις συνεδριάσεις φανεί πως η αγορά «χωνεύει» την παράταση της αξιολόγησης και πέραν του Ιανουαρίου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η επανεργοποίηση των long. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι 600 έως 585 μονάδες θα μπορούσε να είναι μία ζώνη τιμών-σημείο αναφοράς για τις πρώτες εβδομάδες του 2017. Θα δείξει όμως σήμερα και από Δευτέρα μέχρι 23 του μήνα, οπότε και θα αποσαφηνισθούν οι προθέσεις των ισχυρών χεριών.

Σε αναμονή για τις εξελίξεις στην Ιταλία οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η Monte dei Paschi di Siena (MPS) ανοίγει σήμερα το «βιβλίο», προσβλέποντας στην προσέλκυση κεφαλαίων ύψους έως 5 δισ. ευρώ.

Στον απόηχο των κινήσεων της Fed οι αγορές και η Wall, που επανέκαμψε χθες το βράδυ. Υψηλότερα κατά 0,62% στα 21 ευρώ η μετοχή της MPS στο Μιλάνο, οριακά πάνω τα futures του S&P στις 2.258 μονάδες.

Στο Χ.Α. ο κλάδος-κλειδί, στην αντίδραση του οποίου προσέβλεπαν οι long από την προσυνεδρίαση, επανακάμπτει περνώντας και πάλι το όριο των 800 μονάδων με αυξανόμενες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς και συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε Alpha Bank, Εθνική.

Με τον ΔΤΡ προς τις 807 μονάδες «ανασαίνει» και ο μη τραπεζικός FTSE 25, με τον δείκτη προς τις 1.680 μονάδες με σημαντικές βοήθειες από συγκεκριμένα blue chips.

Μικρή αποκλιμάκωση για το 10ετές που υποχωρεί προς τις 735 μ.β., θυμίζοντας τη διακύμανσή του από τις 860 στις 645 και την... επιβάρυνσή του σταδιακά μετά τη Δευτέρα προς τις 750 μ.β.

Στα 2,3 εκατ. ευρώ ο (καθαρός) τζίρος στα πρώτα 10' (διάστημα στο οποίο πέρασε το πακέτο της Ιονικής Ξενοδοχειακής), στα 13 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 11:30.

Ζητούμενη η αντίδραση, η πρώτη ανάρτησή μας στον Εκηβόλο με τεχνική μέτρηση για τα περιθώρια κίνησης της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v