Θετικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος ο ΓΔ με κέρδη για τις τράπεζες. Με το βλέμμα στην αντίδραση των αγορών μετά και τις χθεσινές επιθέσεις, αλλά και εν αναμονή των μηνυμάτων στο EwG οι επενδυτές. Η διόρθωση και τα σενάρια για την τάση.

Θετικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο
Υπό τη σκιά των τελευταίων δραματικών εξελίξεων η Ευρώπη, σε επιφυλακή οι αρχές σε αρκετές πρωτεύουσες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει (και) σε οικονομικούς όρους.

Στο περιθώριο αυτών των γεγονότων τα χρηματιστήρια, οι αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, την ίδια ώρα που στην Αθήνα η κυβέρνηση ποντάρει σε απεμπλοκή των μέτρων για το χρέος, προσβλέποντας στο EwG σήμερα το απόγευμα.

Εύλογα σε βαρύ κλίμα ξεκινά η συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, ενώ σε ανάλογη κατάσταση έχουν περιέλθει οι αγορές στο Παρίσι, στο Μιλάνο, με το «ρίσκο ηπείρου» να επιβαρύνεται όλο και περισσότερο.

Στο Χ.Α. η χθεσινή συνεδρίαση έβγαλε τη διόρθωση που περίμεναν αρκετοί traders, επιβεβλημένη και από την τεχνική πλευρά σύμφωνα με ορισμένους τεχνικούς αναλυτές, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι κοντινές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, με σημαντικότερη αυτή των 600-610 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Σημαντικές οι απώλειες για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, «βουτιά» 6,57% για τον τραπεζικό κλάδο αλλά με συναλλαγές 78 εκατ. μετοχών και τζίρο 51,5 εκατ. ευρώ, μεγέθη χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδας αλλά και της τελευταίας ανοδικής φάσης της αγοράς με οδηγό τις τράπεζες.

Στο αισιόδοξο σενάριο, για άρση του παγώματος υπό προϋποθέσεις έκανε λόγο νωρίτερα η Ελενα Λάσκαρη, με την κυβέρνηση να... λειαίνει τις εξαγγελίες της, λ.χ. περιορίζοντας τη μη αύξηση του ΦΠΑ για ένα χρόνο (σε σχέση με την αρχική εξαγγελία του πρωθυπουργού: για όσο τα νησιά επιβαρύνονται από τη μεταναστευτική κρίση).

Εάν το απόγευμα γίνει όντως το βήμα εκτόνωσης στο οποίο αναφέρεται η Ελενα, τότε οι traders θα αποκτήσουν ένα μικρό προβάδισμα για τις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι το κλείσιμο του χρόνου.

Μετά τη χθεσινή διόρθωση του Γ.Δ. στις 627,91 μονάδες, η απόδοσή του υποχώρησε στο 0,78% για το 2016.

Από την όποια απόφαση του EwG σε συνδυασμό με το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές, θα κριθεί βραχυπρόθεσμα η τάση.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που μπορεί να έχει... ουρά ρευστοποιήσεων και περιθώριο υποχώρησης έως το όριο των 800 μονάδων.

Ζητούμενη τεχνικά η επιβεβαίωση των 620 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 1.670 μονάδων για τον FTSE 25.

Σημειωτέον πως στη χθεσινή συνεδρίαση διασώθηκαν ΤΙΤΑΝ, FF Group, OTE, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και η δεύτερη βαρύτερη μετοχή του Χ.Α., αυτή της Coca Cola.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v