«Ακίνητο» ΧΑ με καθίζηση τζίρου

Με τον μικρότερο όγκο συναλλαγών τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις η εγχώρια αγορά επέλεξε τη στάση αναμονής. Μικτά πρόσημα στις τράπεζες με την Alpha να κινείται ανοδικά και τις ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς να υποχωρούν.

«Ακίνητο» ΧΑ με καθίζηση τζίρου

Η εγχώρια Αγορά κουράστηκε να κινείται με μοναδικό "καύσιμο" τις προσδοκίες και κρατώντας "μικρό καλάθι", όσον αφορά τα πιθανά αποτελέσματα από το σημερινό Euro Working Group, επέστρεψε στην απόλυτη επιφυλακτικότητα και στην συναλλακτική καχεξία (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), με αποτέλεσμα και οι λίγες, ομολογουμένως, πωλήσεις να αποδεικνύονται αρκετές προκειμένου οι τιμές, σε αρκετούς τίτλους, να πιέζονται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, θα μπορούσε, εύκολα, να χαρακτηριστεί σαν διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς το μοναδικό "στοίχημα" που υπήρχε στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία ήταν "αν με την σημερινή συνεδρίαση η Jumbo (+6,15%) θα καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων και θα ολοκληρώσει την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά υψηλά", κάτι που τελικά επετεύχθη.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι ανεξάρτητα των εναλλαγών προσήμων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, "πήραν κεφάλι" από την αρχή της συνεδρίασης και το διατήρησαν μέχρι τέλους, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και αυτό, αν και έχει αποδειχθεί σαν εύκολα αναστρέψιμο, μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια, μιας και έχουν απομείνει μόλις επτά συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς και όσο νάνε, κάποιοι θα έπρεπε να θέλουν να κλείσουν τον χρόνο με σχετικά καλύτερες αποτιμήσεις.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε στο απόλυτο τις πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν ότι η Αγορά θα τηρήσει στάση αναμονής περιμένοντας τα νέα από τη συνεδρίαση του EwG, ενώ δεν απέκλειαν περαιτέρω πιέσεις στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, υπενθυμίζοντας ότι αύριο ξεκινάει η διαπραγμάτευση της "Cenergy" η οποία είναι αποτέλεσμα της διασυνοριακής συγχώνευσης των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργίας Κορίνθου.

Επιπλέον αύριο η ΔΕΗ (+0,70%) θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εννεαμήνου.

Ξεκινώντας από τις τελευταίες ειδήσεις, που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, την αρκετά επικριτική έκθεση των Θεσμών, που έχει στη διάθεσή της η "Καθημερινή", θα συζητήσουν σήμερα στο Euroworking Group για να αποφασίσουν κατά πόσον μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελ. Λάσκαρη, "αν η αισιόδοξη προσέγγιση των εξελίξεων δεν επιβεβαιωθεί, τότε αναφύονται πρόσθετα προβλήματα για την Ελληνική Κυβέρνηση, με ένταση της αβεβαιότητας και περαιτέρω απομάκρυνση του σεναρίου ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ".

"Η Ευρωζώνη θα διαλυθεί, αν οι Χώρες δεν τηρούν τους κανόνες", δήλωσε στην "Die Zeit" ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα σχέδια της Ελλάδας για χορήγηση επιπλέον σύνταξη στους Έλληνες τα Χριστούγεννα.

"Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή", σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρντ. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί η θετική διαφοροποίηση της μετοχής της Alpha Bank (+3,35%), προς το τέλος της συνεδρίασης και το κλείσιμο πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας, ενώ με αρνητικό πρόσημο, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Eurobank (-4,09%), Εθνική (-1,65%) και Πειραιώς (-2,02%).

Το ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και εκτός του τίτλου της Εθνικής ο οποίος σε ημερήσιο διάγραμμα παραμένει "long", όσο αποφεύγει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,211 ευρώ, οι άλλοι τρεις τίτλοι είναι "short". Η Alpha Bank όσο δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,01 ευρώ, η Eurobank χαμηλότερα των 0,764 ευρώ και η Πειραιώς χαμηλότερα των 0,235 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο οποίος παρουσίασε μικτή εικόνα, αξίζει μεγαλύτερης προσοχής ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+1,23%), ο οποίος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (υπενθυμίζεται ότι πριν τις τρεις συνεχόμενες ανοδικές, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις). Ο τίτλος έχει σαν επόμενη αντίσταση την ζώνη 8,35 - 8,45, ενώ αν επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 8,80 ευρώ, γυρίζει σε ημερήσιο "long". Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι πρώτες στηρίξεις στα 8,11 - 8,01 και 7,70 - 7,40 ευρώ.

Λίγο περισσότερα τα ενδιαφέροντα χαμηλότερα του FTSE25, όπου και σήμερα ο τίτλος της Τρ. Κύπρου (+4,96%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και πέτυχε και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, συμπληρώνοντας τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά κινείται ο τίτλος της Τρ. Αττικής (+2,33%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,047 ευρώ (+9,3%), αλλά προσέκρουσε σε "καραβιές" προσφοράς και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πολύ χαμηλότερα.

Στις ακόμα χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, στα 3,58 ευρώ άλλαξαν χέρια 50000 τεμ. για την Κορρές (όχι "πακέτο), όμως το "κουδούνι" της λήξης βρήκε τον τίτλο στο χαμηλό ημέρας των 3,45 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 3,9%.

Ακόμα ένα νέο υψηλό 9,5 ετών για τα Πλ. Θράκης (+0,44%) και ακόμα ένα υψηλό 16 ετών και πλέον, για την FHL Κυριακίδης (+4%).

Με τόσο μικρές μεταβολές, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,26%) και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η πλησιέστερη αντίσταση εντοπίζεται στις 1717 μονάδες και η αμέσως επόμενη στις 1730. Ενδεχόμενη υπέρβασή τους θα βελτιώσει σημαντικά την τεχνική εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς την τοπική κορυφή των 1760 μονάδων. Η πλησιέστερη, εξαιρετικά σημαντική, στήριξη παρέχεται από την ζώνη που εκτείνεται από τις 1675 μέχρι και τις 1662 μονάδες, όπου διέρχεται ο εκθετικός ΚΜΟ των 30 ημερών, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, το ύστατο "ανάχωμα" των αγοραστών εντοπίζεται στις 804 - 788 μονάδες και η πλησιέστερη, αξιόλογη αντίσταση στις 852 μονάδες, σύμφωνα με την Κύκλος.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με το βλέμμα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά το σημερινό Euroworking Group κινήθηκε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά με κύριο χαρακτηριστικό την ενδοσυνεδριακή εναλλαγή προσήμων" αναφέρει ο Γιάννης Βλαχάκης.

Η νευρικότητα παραμένει, καθώς η επάνοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και η επιβεβαίωσή της από την χθεσινή προειδοποίηση της Moody΄s που χαρακτήρισε την διαμάχη Αθηνών – Δανειστών ως πιστωτικά αρνητικό γεγονός, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας, με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται και πάλι το βάρος των εξελίξεων.

Έτσι, παρά τις ελκυστικές τιμές για πολλές εισηγμένες μετοχές, η υψηλή τιμή του κινδύνου Χώρας εξακολουθεί να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την είσοδο μακροχρόνιων επενδυτών στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που σε συνδυασμό με το χαμηλό τζίρο δημιουργούν τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

Η πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς για το μικρό, υπόλοιπο του έτους, θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την έκβαση του σημερινού Euroworking Group. Αν "ξεπαγώσουν" άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (σενάριο με μικρές πιθανότητες), θα μπορούσε ο Δείκτης να προσεγγίσει και πάλι τα υψηλά έτους (περί τις 660 μονάδες).

Αν υπάρξει έντονη αντίθεση και πρόταση ακύρωσης, ή υιοθέτησης ισοδύναμων μέτρων (σενάριο με μέτριες πιθανότητες), τότε η Αγορά θα δοκίμαζε τις αντοχές της στήριξης των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Τέλος, αν υπάρξει κάποια ενδιάμεση ανακοίνωση που θα αφήνει περιθώρια για "ξεπάγωμα" των βραχυπρόθεσμων μέτρων εντός του Ιανουαρίου (αρκετά πιθανό σενάριο), τότε η Αγορά, πιθανόν, να κινηθεί σε ένα εύρος Δείκτη μεταξύ 610 και 630 μονάδων.

Τέλος οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης του χρηματιστηριακού κλίματος και στην εγχώρια Αγορά.

"Οι εξελίξεις στο Ιταλικό Τραπεζικό Σύστημα επηρεάζουν έντονα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Τράπεζες ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποτελούν ένα μόνιμο παράγοντα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το Παγκόσμιο Σύστημα με 'μαύρους κύκνους" εκτιμά ο σύμβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν, κατά την δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+0,53%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-0,49%).

Θετικό κλίμα, χωρίς εξάρσεις στην Ευρώπη, ενώ με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street, με τον Dow Jones να πλησιάζει απειλητικά το ψυχολογικό όριο των 20000 μονάδων.

Δείχνει να αφήνει πίσω του και τα $53 ανά βαρέλι το US Oil, νέα επιστροφή των πιέσεων στον Χρυσό, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Ξεκινώντας από Ανατολικά, η "Οικονομία της Ιαπωνίας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,5%", ανακοίνωσε σήμερα η Κυβέρνηση. Η πρόβλεψη δείχνει πως η Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 1% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το οικονομικό έτος 2017 και διατηρεί την ταχύτητα του οικονομικού 2016. Η Ιαπωνική Κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 1,3% για το 2016.

Για το επόμενο έτος, ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 1,1%, έναντι μιας αμετάβλητης πρόβλεψης για το 2016.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της, ενώ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την Οικονομία για πρώτη φορά από το Μάιο του 2015. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει Ιαπωνικά Κυβερνητικά ομόλογα με ρυθμό περίπου 80 τρισ. Γεν το έτος και μετοχικά funds με ετήσιο ρυθμό τα 6 τρισ. Γεν, παρά την τελευταία άνοδο των μετοχών στο Τόκιο και τα σημάδια βελτίωσης στην ευρύτερη Οικονομία.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Γερμανικές τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν τον Νοέμβριο, με το ετήσιο νούμερο να περνά σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 3,5 χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία "Destatis". Οι τιμές παραγωγού εμφάνισαν άνοδο της τάξης του 0,3% τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Οκτώβριο, ενώ αυξήθηκαν και σε ετήσιους όρους, κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2013, όταν επίσης ενισχύθηκαν κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση και πτώση 0,2% σε ετήσια.

"Η Ιταλική Κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για να δανειστεί έως 20 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηρίξει τον εύθραυστο Τραπεζικό κλάδο και πιθανώς για να διασώσει τη 'Monte dei Paschi di Siena", όπως μετέδωσε το BBC.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης διευρύνθηκε τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 28,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από το ανοδικά αναθεωρημένο 27,7 δισ. του Σεπτεμβρίου.

"Για τους 12 μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, το συνολικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 3,2% του ΑΕΠ, έναντι 3,1% για την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου", πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει μηνύσεις για τα προγράμματα αγοράς ομολόγων και από μικρότερες Τράπεζες. Αλλά αυτή είναι η πρώτη υπόθεση που αφορά μεγάλες Τράπεζες στην Ευρωζώνη και φέρνει αντιμέτωπη την Γαλλική "Χρηματοοικονομική Ελίτ" με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουϊ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αρχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δείχνουν ότι οι μηνύσεις κατατέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τις BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, Groupe BPCE και La Banque Postale. Πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ότι οι Τράπεζες έχουν κινηθεί κατά της απαίτησης της ΕΚΤ να βάλουν στην άκρη κεφάλαια για την κάλυψη καταθέσεων που έχουν με τον Κρατικό Επενδυτικό Οργανισμό "Caisse des Dépôts et Consignations".

Οι Τράπεζες υποστηρίζουν ότι η έκθεσή τους στις καταθέσεις αυτές δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του δείκτη μόχλευσης.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, "οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων θα εισέλθουν στην καλύτερη Αγορά εργασίας της τελευταίας δεκαετίας", δήλωσε η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε μια ομάδα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης.

Οι κολοσσοί στα Βιομηχανικά Αέρια, η Αμερικανική "Praxair" και η Γερμανική "Linde", ολοκλήρωσαν σήμερα ένα "φλερτ" που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο Παίκτη στον τομέα Παγκοσμίως, με συνολική χρηματιστηριακή αξία $66,6 δισ.

"Η 'Praxair' που έχει την έδρα της στο Κονέκτικατ, δεσμεύτηκε σήμερα να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στη Γερμανία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξη των διευθυντών της Linde", εξηγεί το MarketWatch.

Εξακολουθούν, βέβαια, να εκκρεμούν οι εγκρίσεις από Ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον Κόσμο, καθώς η "Linde" είναι αυτή τη στιγμή το Νο.2 της Βιομηχανίας και η "Praxair" έρχεται τρίτος Παγκόσμιος Παίκτης, ακολουθώντας την κορυφαία στη Βιομηχανία, τη Γαλλική "Air Liquide". Μια συγχώνευση των δύο εταιρειών θα φέρει περίπου $30 δισ. σε ετήσιες πωλήσεις προ εκποιήσεων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Υποχώρηση κατέγραψε τον Οκτώβριο ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής Αγοράς) του Οκτωβρίου 2016 σημείωσε πτώση 2,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2015, έναντι "βουτιάς" 18,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2015 προς το 2014. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2016, τον Οκτώβριο ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία, κατέγραψε πτώση 9,7%.

Επανερχόμενοι στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 632,27 μονάδες (+0,69%), για να ακολουθήσει, περίπου, κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 621,65 (-1%). Από εκεί και πέρα ο Δείκτης αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων, στις 17.00 βρέθηκε στις 627,6 (-0,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 628,26 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,06%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 40 εκατ. από τα οποία τα 6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ), ενώ το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από ΟΤΕ, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο ο ΟΠΑΠ δεν ήλθε σε επαφή με το "κόκκινο". Αντίθετα, δεν βρήκαν το θετικό πρόσημο, καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ (χθες με τα "μαγικά" των τελικών δημοπρασιών είχε κλείσει στο υψηλό ημέρας, τραβώντας ψηλότερα και τον Δείκτη), Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΛΠ και Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Grivalia και ΕΧΑΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 55 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

----ΧΠΑ

Ανοδική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με σταθερό τον όγκο στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ νεότερη υποχώρηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (48.371 συμβόλαια).

Στα 7.738 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.582, 1.521 για τον Ιανουάριο και 61 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.680,25) κινήθηκε μεταξύ 1.665 και 1.689 μονάδων και μείωσε το discount στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (200.000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (3.297), Eurobank (9.395), Πειραιώς (16.599), Εθνική (17.317), MIG (721), ΔΕΗ (148), Μυτιληναίο (203), Jumbo (104).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (18.366.332 τεμ.), Alpha Bank (2.693.747 τεμ.), Εθνική (7.675.968 τεμ.) και Eurobank (6.493.162 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v