Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Blue Monday» για το Χρηματιστήριο

Μελαγχολική η συνεδρίαση με πτώση του Γενικού Δείκτη στις 645 μονάδες και κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών λόγω (και) της αργίας στις ΗΠΑ. Υποχώρησε 3% ο τραπεζικός δείκτης. Αντίσταση από Jumbo.

«Blue Monday» για το Χρηματιστήριο

Η "Blue Monday", όπως ονομάζεται η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, θεωρείται από τους "ειδικούς" ως η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου. Σύμφωνα με τους ίδιους, τη συγκεκριμένη Δευτέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.

"Blue Monday" είχε σήμερα και στο Χ.Α., όχι ασφαλώς γιατί ο Γενικός του Δείκτης συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, κινούμενος και μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ούτε διότι ο τζίρος "γκρεμίστηκε" σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, κάτι απόλυτα αναμενόμενο λόγω και της σημερινής, μεταφερθείσας αργίας στην Wall Street (η 15η Ιανουαρίου ημέρας γέννησης του Martin Luther King, από το 1986, έχει θεσπιστεί σαν επίσημη αργία στις ΗΠΑ και πιθανότατα μεταφέρθηκε σήμερα 16 τρέχοντος), αλλά κυρίως διότι μετά και την σημερινή εικόνα τους εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ και οι τελευταίοι πείστηκαν ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. δεν ελπίζουν να διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, μέχρι να προκύψει η είδηση - καταλύτης που θα διαμορφώσει κλίμα και διαθέσεις.

Μέχρι τότε, η Αγορά θα παραμείνει εγκλωβισμένη σε "κενό" ειδήσεων και σε αυτές τις περιπτώσεις, συνηθέστατα, υπερισχύει ο "νόμος της βαρύτητας", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη, θα μπορούσε, εύκολα, να υποστηριχθεί ότι και στην σημερινή "γκρίζα" εικόνα, υπήρξαν κάποιες λίγες εξαιρέσεις, που ήλθαν να επιβεβαιώσουν όλους όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και το 2017 να αποδειχθεί έτος επιμέρους μετοχών και όχι δεικτών.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν την συνεδρίαση της Παρασκευής, την αισιοδοξία του για την Ελλάδα εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Φλαμανδικής εφημερίδας "De Tijd", χαρακτηρίζοντας "εφικτό στόχο την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές το 2018".

Από την άλλη, εκδόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Δικαστηρίου για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, η οποία ωστόσο δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια των Ενδιαφερόμενων. Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα της διαλυτικής αίρεσης παραμένει και θα συζητηθεί σε νομικό επίπεδο, στη συνάντηση των Εμπλεκόμενων Πλευρών το απόγευμα, ενώ την ίδια ώρα έχει τελειώσει ήδη από το Δεκέμβριο η ενδιάμεση χρηματοδότηση.

"Αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφασίσει να μη λάβει μέρος στο Ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Γερμανική Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Αν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφανθεί για τις συνέπειες της εξέλιξης αυτής, τότε το πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο. Το πρόγραμμα συμφωνήθηκε μόνο με την προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος", δήλωσε σε συνέντευξή του στην "WSJ" o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "οι προσδοκίες επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στο EWG ώστε να κλείσει η αξιολόγηση τον Ιανουάριο, διαψεύστηκαν παταγωδώς. Δεν αποφασίστηκε ούτε καν η ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα, με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύουν να χαθούν ακόμα 1 - 2 μήνες πολύτιμου χρόνου, αλλά να διακινδυνεύει και η ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στην Σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της 26ης Ιανουαρίου είναι πλέον περιορισμένες.

Ως νέα ορόσημα τίθενται η 20η Φεβρουαρίου και η 20η Μαρτίου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η διαφαινόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Στην εβδομάδα που ξεκίνησε ο πήχης των προσδοκιών είναι χαμηλά, με την τεχνική εικόνα να επιβαρύνεται προϊδεάζοντας για πλαγιοκαθοδική κίνηση, απειλώντας, ενδεχομένως, τις στηρίξεις της ζώνης γύρω από τις 635 μονάδες και ενώ την Παρασκευή αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου των ΗΠΑ ο Donald Trump".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, το γεγονός ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, αυτό δεν εμπόδισε απόλυτα περιορισμένο αριθμό τίτλων, από όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων, να διακρατήσουν τα πρόσφατα κεκτημένα, ή και να κινηθούν ακόμα ψηλότερα, κόντρα στο, γενικότερα, αρνητικό κλίμα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ασφαλώς και δεν ήταν έκπληξη το ότι και οι τέσσερις Δεικτοβαρείς τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο και οι δύο από αυτούς γύρισαν και σε ημερήσια τάση "short".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Πιο συγκεκριμένα, ενώ Alpha Bank (όσο παραμένει με κλεισίματα υψηλότερα των 1,87 ευρώ) και Eurobank (όσο αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 0,651 ευρώ), παραμένουν σε ημερήσιο διάγραμμα "long", "short" γύρισαν οι Εθνική και Πειραιώς με την απώλεια των 0,251 και 0,211 ευρώ, αντίστοιχα.

Στην περίπτωση της Εθνικής, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,234 και 0,21 ευρώ, ενώ για να ξαναγυρίσει "long" θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 0,265 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Πειραιώς οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,195 και 0,17 ευρώ. Για να ξαναδώσει ημερήσιο "long" σήμα ο τίτλος, θέλει κλεισίματα υψηλότερα των 0,231 ευρώ.

Από τις μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, ασφαλώς και ξεχώρισε το +3,84% της Jumbo (κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που σήμερα έδωσε μία πρώτη εικόνα από τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της χρήσης 1/7/2016 - 30/6/2017, ενώ με θετικό πρόσημο, αλλά κέρδη μικρότερα του 1% ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Σαράντης, Lamda Develoment και ΔΕΗ.

Για την περίπτωση του τίτλου της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (+0,35%) και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, "Όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα στην ΔΕΗ θα έχουμε εξελίξεις. Μετά την παρέμβαση των Τραπεζών σε σχέση με την πώληση του ΑΔΜΗΕ, φαίνεται ότι θα υπάρξει νέα λύση που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι υπέρ της ΔΕΗ. Η αυριανή διαδικασία φαίνεται ότι θα πάρει αναβολή, μιας και δεν είναι και ότι πιο εύκολο μετά τις εξελίξεις. Τεχνικά το ημερήσιο "Stop" είναι στο 2,83. Κοντινή αντίσταση είναι το 2,95 που κατοχύρωση και μόνο θα μπορούσε και πάλι να δοκιμάσει το 3,13. Υποχώρηση χαμηλότερα των 2,83 ευρώ, μπορεί να μας φέρει πάνω στο πολύ σημαντικό 2,76 επίπεδο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει ο τίτλος".

Επόμενος τίτλος που ανέλαβε να "ακτινογραφήσει", τεχνικά, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, είναι αυτός της Viohalco (0%). Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, "Τα 1,33 ευρώ είναι η πρώτη στήριξη ενώ το "stop" είναι με κλείσιμο χαμηλότερα των 1,31 ευρώ. Τα 1,43 είναι κοντινή αντίσταση, ενώ κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει τα 1,55 ευρώ.

Λίγα αλλά ενδιαφέροντα τα πράγματα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ο τίτλος της Fourlis (+1,69%) συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση.

Τεχνικά, το κλείσιμο υψηλότερα των 4,18 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 4,40 ευρώ, ενώ το "stop" στο "long" έχει ανέβει στα 3,95 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 338.088 νέες (KΟ) μετοχές της εταιρείας, που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών από 4 συνολικά δικαιούχους, στελέχη της εταιρείας, με τιμή διάθεσης μετοχής €3,40. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 51.330.410.

Επίσης, μία μέρα φαίνεται να κράτησε η διόρθωση για την Cenergy (+2,71%), συνέχισε απορροφώντας την προσφορά η Άνεμος (+0,95%), δεν υπάρχουν λόγια για τα Πλ. Θράκης (+3,16%) που έκλεισαν σε νέα υψηλά 116 μηνών, "εντός προγράμματος" η διόρθωση για την Έλτον (-1,15%) που ερχόταν από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων" υπάρχει και το "ασανσέρ" της Frigoglass (+5,60%).

To διάγραμμα της Frigoglass από την αρχή του έτους

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση επιδείνωσε έτι περαιτέρω την εικόνα των βασικών δεικτών.

Ο Γενικός Δείκτης έχασε την πρώτη στήριξη των 650 - 649 μονάδων και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 640 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 ημερών). Το stop στην παρούσα στο 624. Κοντινή αντίσταση το 667 που μόνο κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στις 698 μονάδες.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε "gap" στις 650 - 648,19 μονάδες.

"Gap" και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,12%) μεταξύ των 1741,28 και 1736,42 μονάδων.

Ο FTSE25 ολοκλήρωσε την σημερινή συνεδρίαση στο κάτω όριο της στήριξης 1736 - 1724, με την αμέσως επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στο ψυχολογικό όριο των 1700 μονάδων. Αντίσταση κοντινή το 1780, ενώ κατοχύρωση θα μπορούσε να μας δώσει το 1805, ή το 1812. Το "stop" στο ημερήσιο "long" στις 1632 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το ότι δεν είχαμε νέα από το EwG είναι η αφορμή για διόρθωση. Το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα σε Ευρώπη και IMF μιας και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν το δεύτερο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η πίεση που δέχεται η Ελληνική Κυβέρνηση είναι μεγάλη και πλέον περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Θεωρούμε πως αργά, ή γρήγορα θα έχουμε ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μιας και δεν έχουμε και διαφορετικό δρόμο παρόλα αυτά ο τρόπος και ο χρόνος έχει της σημασία του.

Οι εξελίξεις σε σχέση με το ΑΔΜΗΕ και την ΔΕΗ θα δείξουν αρκετά πράγματα, μιας και πλέον οι Τράπεζες δεν ελέγχονται από το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις να ασκούν βέτο στον τρόπο πώλησης του. Το γεγονός αυτό δείχνει στο τέλος να ωφελεί την ίδια την ΔΕΗ μιας και ότι συμβεί θα είναι υπέρ της. Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε πως με βάση τα συμφωνηθέντα, αν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχει βρεθεί λύση η πώληση θα είναι 100%, οπότε θεωρούμε θα βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Οι Τράπεζες απλώς θέλουν να διασφαλίσουν τον δάνειά τους, μιας και έχουν ενέχυρο τον ΑΔΜΗΕ και βλέπουν ότι υπάρχει λύση να μην δώσουν νέο δάνειο για να καλύψουν το ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο. Η μέχρι τώρα λύση είναι ενάντια στα συμφέροντα της ΔΕΗ και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί ένας τρόπος που η εταιρεία θα ικανοποιηθεί και παράλληλα θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που έχει.

Θυμίζουμε πως η αξία του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται στα 1,3 δισ με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ομίλου να αποτιμάται 666 εκατομμύρια. Είναι δεδομένο ότι ο τίτλος θα μας απασχολήσει το επόμενο τρίμηνο ειδικά αν υπάρξει λύση η οποία θα είναι υπέρ της. Ο κλάδος φαίνεται να είναι "hot" για αρκετά χρόνια ακόμα και σαφώς η σωστή διαχείριση του κολοσσού μπορεί να το εκμεταλλευτεί αν γίνει σωστή διαχείριση.

Η νέα αύξηση των φόρων είναι εδώ, ακόμα δεν έχει γίνει αισθητή και είναι απορίας άξιον αν καταφέρουν να αυξήσουν τα έσοδα του Κράτους ενώ παράλληλα θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις σε μία σειρά Προϊόντων, ειδικά λόγω της σημαντικής αύξησης στο Πετρέλαιο.

Από την άλλη το νέο Ασφαλιστικό σε σχέση με τους Ελεύθερούς Επαγγελματίες θα δείξει αν θα καταφέρει να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα μετά από αρκετούς μήνες, μιας και θα υπάρξουν τεράστιες κινήσεις από τους Ενδιαφερόμενους για να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Εν κατακλείδι φαίνεται να είμαστε στο τελικό στάδιο στο όλο "ταξίδι" των τελευταίων ετών, αν και ο χρόνος μας φαίνεται ατελείωτος. Η Αγορά δείχνει ότι απλά τα τελευταία χρόνια τηρεί στάση αναμονής και πρέπει να μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα, τουλάχιστον σε κάποια ανεκτά επίπεδα, αν θέλουμε να έχουμε τις πιθανότητες να κάνουμε την μεγάλη αλλαγή. Φυσικά, χρηματιστηριακά, εξαιρείται ο "πολύπαθος" Τραπεζικός κλάδος με την διαφορά ότι πλέον δεν ανήκει στο Ελληνικό Κράτος.

"Στα μηνιαία γραφήματα των δεικτών μπορούμε να δούμε την μεγάλη εικόνα και τις πιθανότητες εκείνες που ήδη βρισκόμαστε σε μία μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης, έχοντας πάντα τις δικλείδες ασφαλείας ενεργοποιημένες" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-1%), μετά την σημαντική ενίσχυση του Γεν και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+0,48%).

Προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την Τρίτη περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το σχέδιο της Theresa May για το "Brexit".

"Τα δημοσιεύματα και οι αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης ότι η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Theresa May θα αποκαλύψει τα σχέδια για ένα 'σκληρό Brexit' είναι εικασίες", δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της.

Επίσης η ίδια εκπρόσωπος δήλωσε πως η Βρετανίδα Πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση του νεοεκλεγέντος Αμερικανού Προέδρου Donald Trump να εργαστεί για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία.
Μικρά κέρδη για τον Χρυσό, ελαφρώς χαμηλότερα Ευρώ και Πετρέλαιο.

Μένοντας στον "Μαύρο Χρυσό", "ο ΟΠΕΚ πιθανότατα δεν θα παρατείνει τη συμφωνία που έκλεισε με άλλους Εξαγωγείς για μείωση της παραγωγής, μετά το εξάμηνο, δεδομένου του επιπέδου συμμόρφωσης των Μερών με τις μειώσεις, αλλά και της πρόβλεψης για αύξηση στην Παγκόσμια ζήτηση", τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid Al-Falih.

Η εξισορρόπηση της Αγοράς Πετρελαίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, εκτίμησε ο Υπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια event για την Ενέργεια στην Πρωτεύουσα των Εμιράτων, το Αμπού Ντάμπι. Όπως τόνισε, η ζήτηση θα αυξηθεί το Καλοκαίρι και ο ΟΠΕΚ θέλει να διασφαλίσει ότι η Αγορά θα έχει ικανοποιητική προσφορά.

Αργία όπως προαναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου στις επόμενες ημέρες αναμένονται, μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα δ΄ τριμήνου και από Morgan Stanley (17/1), Goldman Sachs, Citigroup (18/1), IBM (19/1) και General Electric (20/1). Ωστόσο το κυριότερο γεγονός, είναι η επίσημη ανάληψη της Προεδρίας την Παρασκευή από τον Donald Trump, ο οποίος θα απευθύνει το πρώτο διάγγελμα προς τον Αμερικανικό Λαό ως Πρόεδρος.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Ειδική Εισαγγελία κατηγορεί τον πρόεδρο του επιχειρηματικού ομίλου της Samsung, Jay Y. Lee ότι δωροδόκησε με συνολικά 43 δισ. γουαν ($36,42 εκατ.) την Choi Soon-sil, φίλη της Προέδρου, που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου. Ο Lee κατηγορείται επίσης για υπεξαίρεση και ψευδορκία.

Οι Ιαπωνικές παραγγελίες μηχανικού εξοπλισμού εμφάνισαν πτώση της τάξης του 5,1% τον Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, αφότου ενισχύθηκαν 4,1% τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν πτώση 2%. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 10,4%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η DBRS υποβάθμισε την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητα της Ιταλίας σε "ΒΒΒ+" από "Α-", με σταθερό outlook. Η κίνηση έφερε σημαντικές πιέσεις στα Ιταλικά ομόλογα και στις μετοχές των Ιταλικών Τραπεζών.

Επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να λάβει σήμερα η Κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι, με κύριο αίτημα την υιοθέτηση επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει ο Ιταλικός Τύπος. Σύμφωνα με την εφημερίδα "La Repubblica", τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αντιστοιχούν σε μείωση της τάξης του 0,2% στη σχέση του Δημόσιου ελλείμματος με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Χώρας.

Η Eurostat γνωστοποίησε σήμερα ότι οι εξαγωγές της Ευρωζώνης ξεπέρασαν τις εισαγωγές κατά 25,9 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, έναντι πλεονάσματος ύψους 22,9 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2015. Τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία έδειξαν πως οι εξαγωγές κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 3,3% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 1,8%, συσχετισμός που οδήγησε σε διεύρυνση του πλεονάσματος σε 22,7 δισ. από 19,9 δισ. τον Οκτώβριο.

"Η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με ταχύτερους ρυθμούς τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2016, λαμβάνοντας ώθηση από τις δημοσιονομικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και τις καλύτερες επιδόσεις της Κίνας", προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

"Σε σχέση με τις εκτιμήσεις μας τον Οκτώβριο, πιστεύουμε τώρα ότι το κύριο μέρος της ανόδου θα προέλθει από τις καλύτερες προοπτικές στις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ευρώπη και την Ιαπωνία", αναφέρει το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η Παγκόσμια Οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% το 2017, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 3,1%. Το ΔΝΤ άφησε τις προβλέψεις του για το 2018 αμετάβλητες, αναμένοντας ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,6%.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου προβλέπουν ότι η Οικονομία των ΗΠΑ θα αναπτυχθεί με 2,3% το 2017 και 2,5% το 2018, υψηλότερα κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις τους πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποιεί την Κυβέρνηση Trump να μην προχωρήσει σε εφαρμογή πολιτικών προστατευτισμού, τονίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη απειλή για την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αυξημένες τιμές - στόχους δίνει για τις Ελληνικές Τράπεζες η Goldman Sachs, διατηρώντας "neutral" σύσταση για Εθνική (η τιμή - στόχος για το 12μηνο διαμορφώνεται σε 0,3 ευρώ από 0,25 ευρώ προηγουμένως), Eurobank (αυξάνεται η 12μηνη τιμή - στόχος σε 0,85 ευρώ από 0,7 ευρώ προηγουμένως) και Πειραιώς (η τιμή - στόχος 12μηνου διαμορφώνεται σε 0,25 ευρώ από 0,2 ευρώ προηγουμένως) και προτείνοντας "buy" για την Alpha Bank (η τιμή - στόχος 12μηνου με βάση την αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων/κόστος ιδίων κεφαλαίων διαμορφώνεται στα 2,6 ευρώ έναντι 2,2 ευρώ προηγουμένως, αντανακλώντας τη μείωση του κόστους κεφαλαίων).

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή της Jumbo σε "neutral" από "buy" προχωρά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, όπως αναφέρει σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 14,99 ευρώ.

Οι συνθήκες για ανάκαμψη των Ελληνικών Τραπεζών εμφανίζονται σταδιακά, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζει σε έκθεσή της η Pantelakis Χρηματιστηριακή.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 640 μονάδες (-1,8%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 644,67 (-1,08%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 644,91 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,04%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, προσγειώθηκε στα 24,5 εκατ. από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, απέσπασαν το 58% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΦΓΚΡΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΤΕ και Τιτάν.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 9%.

---ΧΠΑ

Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας στην Αγορά, με τις μετακυλίσεις θέσεων να αυξάνουν τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ σημαντικά χαμηλότερος ήταν ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.793 συμβόλαια).

Στα 5.902 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.792, 2.080 για τον Ιανουάριο και 1.712 για τον Φεβρουάριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.726) κινήθηκε μεταξύ 1.715 και 1.735 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΕΧΑΕ, 40.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.421), Πειραιώς (11.758), Εθνική (12.942), MIG (3.194), ΟΠΑΠ (266), ΔΕΗ (243), Alpha Bank (4.286), ΟΤΕ (259), Viohalco (155).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (19.779.857 τεμ.), Alpha Bank (4.327.747 τεμ.), Εθνική (8.439.014 τεμ.) και Eurobank (7.787.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.343.535 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v