Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με τράπεζες η νέα κίνηση για τις 630 μονάδες

Το θετικό «γύρισμα» των τραπεζικών μετοχών και οι προβλέψεις της Κομισιόν για Ελλάδα έφεραν την αντίδραση. Στο ραντάρ των traders η Viohalco, άνοδος για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τη συνέχεια.

ΧΑ: Με τράπεζες η νέα κίνηση για τις 630 μονάδες

Και η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, ήλθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις - διαπιστώσεις των συγκρατημένα αισιόδοξων, σύμφωνα με τις οποίες στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχουν καλλιεργηθεί εκ νέου προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τους επενδυτές να μην δίνουν ιδιαίτερη βάση στις Κυβερνητικές δηλώσεις "εσωτερικής κατανάλωσης" και να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση θα κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και θα επιστρέψουν σύντομα οι εκπρόσωποι των Δανειστών στην Αθήνα.

Όμως επειδή πολλές φορές οι προσδοκίες έχουν διαψευστεί παταγωδώς και ο χρόνος περνάει με τα ανοικτά θέματα της πραγματικής Οικονομίας να παραμένουν άλυτα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα "κόκκινα" δάνεια και τις Τραπεζικές καταθέσεις, οι ενεργοί παίκτες ανέσυραν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. από τα πρωινά χαμηλά, όμως η όλη "επιχείρηση" ήταν ιδιαίτερα χαμηλού κόστους (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων), ένδειξη ότι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει σε υψηλό βαθμό και η πρώτη υποτροπή του κλίματος θα βρει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών με ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις.

Εννοείται ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με απόλυτα ελεγχόμενες πιέσεις, καθώς η συνάντηση των Βρυξελλών δεν έδωσε την ημερομηνία επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, με βασικό "στόχο" των πρωινών πωλητών τον Τραπεζικό κλάδο.

To ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Η απόδραση από τα χαμηλά ημέρας και το γύρισμα σε θετικό πρόσημο, χωρίς αμφιβολία, έδωσαν ένα αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο" στους "θαρραλέους" που πήραν πρωινές θέσεις στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές και ρευστοποίησαν αρκετά ψηλότερα.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+1,2%) κινήθηκε μεταξύ 1,64 (-1,82%) και 1,71 ευρώ (+2,4%), της Εθνικής (+2,64%) μεταξύ 0,222 (-2,20%) και 0,234 ευρώ (+3,08%), της Eurobank (+2,8%) μεταξύ 0,56 (-1,93%) και 0,594 ευρώ (+4,03%) και της Πειραιώς (+3,98%) μεταξύ 0,172 (-2,27%) και 0,184 ευρώ (+4,55%).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα ημερήσια διαγράμματα το σύνολο των παραπάνω τίτλων παραμένει "short" όσο δεν δίνουν κλεισίματα υψηλότερα των 1,82 ευρώ η Alpha Bank, των 0,233 ευρώ η Εθνική (έκλεισε επάνω στο "make or brake"), των 0,607 ευρώ η Eurobank και των 0,186 ευρώ η Πειραιώς.

Προχωρώντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι την προσοχή των traders συνεχίζει να προσελκύει ο τίτλος της Viohalco (+6,51%), ο οποίος συμπλήρωσε τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις και μία πτωτική, στις τελευταίες πέντε.

Η μετοχή επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 1,25 ευρώ (κλείσιμο 30/12), παραμένει "long", όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,45 ευρώ και έχει σαν μεσοπρόθεσμο, τεχνικά, στόχο τα 2,14 ευρώ, ιδιαίτερα αν περάσουν "πακέτα" σε εισηγμένη θυγατρική.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον τίτλο της ΔΕΗ (+2,69%), ο οποίος συνεχίζει να επιδεικνύει αδυναμία να αλλάξει την "short" τάση επιτυγχάνοντας κλεισίματα υψηλότερα των 2,70 ευρώ, όμως στην Αγορά Παραγώγων και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, κάποιοι συνεχίζουν να παίρνουν "αισιόδοξες" θέσεις με πρώτο στόχο τα 2,80 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ο ΟΤΕ (-0,58% χρειάζεται διάσπαση του 8,66 για να μας δώσει αγοραστικό σήμα.

"Ως κινήσεις σύγκλισης εκλαμβάνονται οι τελευταίες εξελίξεις από την διαπραγμάτευση, χωρίς ωστόσο, να μπορούμε να είμαστε σίγουροι για θετική κατάληξη. Πάντως, είναι αντικειμενικά δύσκολο να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι της 20 Φεβρουαρίου, οδηγώντας μας στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να προλάβουμε και τις Ολλανδικές εκλογές. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι εκείνος που προσδίδει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στο Χ.Α., καθώς η εικόνα των υπολοίπων Βαρύδεικτων τίτλων εμφανίζει εύλογες διακυμάνσεις. Τεχνικές δυσκολίες εντοπίζονται στις 635 μονάδες" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

"Στην εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα, αναμένεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΑΕΠ 4ου τριμήνου την Τρίτη, ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος έλευσης των Εκπροσώπων των Δανειστών στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά δεν θα στοιχηματίζαμε για τον χρόνο που θα απαιτηθεί" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ευνόητο είναι μετά την συνάντηση των Βρυξελλών να ακολουθήσει μπαράζ δηλώσεων - δημοσιευμάτων, όμως όλα αυτά ελάχιστα βοήθησαν στην αποκατάσταση της ορατότητας της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Την πεποίθηση ότι η διαπραγμάτευση προσεγγίζει κοινό έδαφος για την επιστροφή των Θεσμών την τρέχουσα εβδομάδα εξέφρασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ωστόσο από Ελληνικές Κυβερνητικές πηγές έγινε λόγος για παράλογες απαιτήσεις που παραμένουν από την πλευρά του ΔΝΤ.

"Μπορεί να μην έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία σε σχέση με το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθούν στην Αθήνα οι Θεσμοί, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο Πλευρές είναι μικρή και στις αρχές της εβδομάδας, θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές", σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

"Καμία άλλη Χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της από την Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό "Deutschlandfunk". Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι "θα μπορούσε να καταρρεύσει επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα συμμετάσχει, ή όχι".

"Σύντομα η Ευρωζώνη θα αναγκαστεί να αποβάλλει την Ελλάδα, ως παραδειγματισμό για άλλες Χώρες", εκτιμά ο αρθρογράφος της "Telegraph" Σάιμον Χέφερ, συμπληρώνοντας ότι "τα χρέη της Ελλάδας είναι αδύνατο να πληρωθούν, η Χώρα λειτουργεί μετά βίας και μεγάλες Περιοχές της Χώρας της ερημώνουν. Δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στο ευρώ και στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε ποτέ να μπει στην ΕΕ. Σύντομα η ΕΕ δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να τη διώξει, δίνοντας το παράδειγμα σε αρκετές άλλες Χώρες, κυρίως την Ιταλία, που ποθούν να μπορούσαν να υποτιμήσουν το νόμισμά τους".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίνας Μάνη, "Κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και διαπραγματευτικών 'κρίκων' έχει ανοίξει, προκειμένου να βρεθεί το σημείο συμφωνίας που θα επιτρέψει στο 'κουαρτέτο' να επιστρέψει στην Αθήνα και να κλείσει η αξιολόγηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Από Ελληνικής Πλευράς, τις συζητήσεις με τους αρμόδιους Ευρωπαίους Αξιωματούχους και Ομολόγους του διεξάγει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να αποκλείεται παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Τετάρτη, όπου τοποθετείται το deadline για την επιστροφή του 'κουαρτέτου".

Την τεράστια διαφορά στις εκτιμήσεις για την Ελληνική Οικονομία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ αντανακλούν οι Χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 κινήθηκε στη ζώνη του 2% του ΑΕΠ, έναντι 0,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το ΔΝΤ. Για την τρέχουσα χρονιά, εκτιμά ότι θα πιαστεί ο στόχος του 1,75% του ΑΕΠ, τη στιγμή που το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα υπερβεί το 1% του ΑΕΠ.

"Η Γερμανία είναι προσηλωμένη στην επιτυχία του Ελληνικού προγράμματος διάσωσης", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς αν η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αποτελεί επιλογή.

"Δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ ολοκλήρωσης της αξιολόγησης τώρα, ή αργότερα. Αργότερα οι συνθήκες θα είναι πολύ χειρότερες. Αργότερα ίσως θα είναι πολύ αργά", τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων που είχε αντικείμενο την έκθεση της ΤτΕ για την οικονομία.

"Το Ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς. Η Χώρα υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, είπε πως "αυτή τη στιγμή συζητείται η συμμετοχή του στο πρόγραμμα και πως το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο έχει πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ελλάδα. Το Eurogroup είναι ανοιχτό στη συζήτηση μέτρων για το χρέος, όχι όμως 'κούρεμα'. Αυτός είναι ένας κύκλος που πρέπει να τετραγωνίσουμε".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, θα ήταν παράλειψη να μην επισημανθούν οι βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες που έδειχναν να "μένουν από δυνάμεις" να επιστρέψουν προς τα υψηλά ημέρας.

Από την άλλη, μπορεί ο τζίρος να πραγματοποίησε αξιοπρόσεκτο "κατέβασμα" κατά την σημερινή συνεδρίαση, όμως υπήρξαν αρκετές "ενδιαφέρουσες" περιπτώσεις, που συντήρησαν το μικρό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ασφαλώς την "μερίδα του λέοντος" απέσπασε η περίπτωση της FHL Κυριακίδης (+17,54%), μετά την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης από την "Αντίοχος Συμ.", η οποία ελέγχεται 100% από τον κ. Ηλία Κυριακίδη, στα 4,02 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χ.Α., η μέση σταθμισμένη χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών της εταιρείας κατά τους τελευταίους έξι μήνες που προηγούνται της ημερομηνίας της δημόσιας πρότασης είναι 3,04 ευρώ, άρα το premium ήταν τουλάχιστον σημαντικό.

Στο μετασυνεδριακό σχόλιο της 10ης Φεβρουαρίου, η στήλη, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η προσοχή των επενδυτών και στη μετοχή της FHL Κυριακίδης καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε πως οι βασικοί μέτοχοι και ομάδα μετόχων συμφώνησαν να δράσουν συντονισμένα προκειμένου να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας, σενάριο που δεν αποκλείει την υποβολή δημόσιας πρότασης, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος κινείται σε υψηλά 17 ετών (!)"

Η δημόσια πρόταση στην FHL Κυριακίδης και μάλιστα με σημαντική υπερτίμηση, έφερε "αντανακλαστική αντίδραση" αγνώστου διαρκείας και στην Ικτίνος (+7,46%)

Υπενθυμίζεται ότι σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση στα 0,882 ευρώ ανά μετοχή για τους τίτλους της Trastor (+6,37%) προχώρησε την Παρασκευή η "Wert Red".

Δηλαδή μέσα σε ελάχιστους μήνες συνεχίζεται η "νηοπομπή" δημόσιων προτάσεων (Kleemann, Αστήρ, Κυριακίδης, Trastor), όπου μπορεί να απεγκλωβίζουν ρευστότητα, αλλά συνεχίζουν να μειώνουν τον αριθμό εισηγμένων στο ταμπλό του Χ.Α., με εξαίρεση την Trastor όπου ο Προτείνων δήλωσε πως δεν σκοπεύει την διαγραφή της εταιρείας από το Χ.Α.

Μένοντας στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, η στήλη έχει επισημάνει εγκαίρως την πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,256 ευρώ (κλείσιμο 11/1) για την ΚΛΜ (+12,62%) παρά τις συνεχείς αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών, με την επόμενη, τεχνικά, αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,40 ευρώ.

To διάγραμμα της ΚΛΜ από την αρχή του έτους

Ανοδική αντίδραση μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την AS Company (+5,33%), ξαφνική συναλλακτική αφύπνιση για την Μύλοι Λούλη (+1,35%), νεότερη "κορυφή" για την Cenergy (+1,42%), που ακολουθείται από την Χαλκόρ (+2,55%), καθώς η δεύτερη ελέγχει το 25% της πρώτης, ενώ παραμένει σε πλαγιοανοδικό βηματισμό η Έλτον (+3,85%).

Τέλος, εμφάνιση αξιοπρόσεκτου "bid" σημειώθηκε στην Paperpack (+7,53%), με τον τίτλο να ευνοείται και από τις αγορές ιδίων μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα εννεαμήνου και τα καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ, η εταιρεία διαπραγματεύεται με "κραυγαλέα" μονοψήφιο p/e!.

To διάγραμμα της Paperpack από την αρχή του χρόνου

Τεχνικά, έστω και οριακά και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, η σημερινή συνεδρίαση έδωσε ένα πρώτο σήμα "επιβίβασης" για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., τουλάχιστον για όσους κινούνται με βάση τα ημερήσια διαγράμματα.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,77%) δεν τόλμησαν να "αναμετρηθούν" με τα υφιστάμενα τεχνικά "χάσματα" στις 1697,97 - 1702,36 μονάδες για τον FTSE25 και τις 631,87 - 633,47 και 655,43 - 656,25 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, με την περίπτωση του δεύτερου να σημειώνεται μερικό κλείσιμο του πρώτου "gap".

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης επόμενο ουσιαστικό επίπεδο το 1740 - 1755 που είναι και το σημαντικό "make or break". Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 1610 θα επιβαρύνει αισθητά την εικόνα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και αν αυτός συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 629 μονάδων μπορεί να μας φέρει στο 640 σε πρώτη και στο 664 σε δεύτερη φάση.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η Αγορά περιμένει, πλέον, τα νέα εκείνα που θα οδηγήσουν σε λύση σε σχέση με την αξιολόγηση που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, έχοντας νεκρώσει στην, κυριολεξία, την Οικονομία" επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το πώς θα συμμετάσχει το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί, μιας και για να συμμετάσχει με νέο δάνειο θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Αν τώρα οι στόχοι για μετά το 2018 ισχύσουν, το πιο πιθανό είναι το ΔΝΤ να συμμετάσχει.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να αποδεχτεί μία λύση με μέτρα, γνωρίζοντας ότι δεν έχει άλλη διέξοδο και χρόνο για την συνέχεια. Από την άλλη βλέποντας αντιθέσεις μεταξύ Σόιμπλε και Σουλτς, κάνει προσπάθεια να κερδίσει έστω κάτι από την διαπραγμάτευση.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο volatility, μιας και εξαρτάται πολύ περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο σε σχέση με το τι θα συμβεί.

"Παραμένουμε αισιόδοξοι μόνο και μόνο γιατί δεν έχουμε και ιδιαίτερες διεξόδους. Πλέον είμαστε πάνω σε πολύ κρίσιμη καμπή για την συνέχεια του έργου και προφανώς η αξιολόγηση θα κάνει την διαφορά σε περίπτωση που προχωρήσει. Τεχνικά και μεσοπρόθεσμα, όσο συντηρούμε το πολύ σημαντικό 600 επίπεδο, μπορεί να στοχεύουμε σε τιμές κοντά στο 800" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης ASX 200 (+0,7%).

Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, με διαθέσεις για νεότερα υψηλά ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.
Προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται Ευρώ, Χρυσός και Πετρέλαιο.

"Tα Μέλη του ΟΠΕΚ έχουν συμμορφωθεί κατά 90% με το στόχο της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής Αργού Πετρελαίου", σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Εξαιρουμένης της Νιγηρίας και της Λιβύης, η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο ανήλθε λίγο κάτω από τα 29,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Τον Οκτώβριο η παραγωγή είχε ανέλθει στα 31 εκατ. βαρέλι την ημέρα.

Ξεκινώντας από την Ασία, θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατέγραψε το δ’ τρίμηνο η Ιαπωνική οικονομία, καθώς αναπτύχθηκε με ρυθμό 1% σε ετήσια βάση, περίπου όσο ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ σε τριμηνιαία βάση αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2%, έναντι του 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Στο σύνολο του έτους 2016 η Ιαπωνία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 1%, από 1,2% το 2015.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη Χειμερινή πρόβλεψη της Κομισιόν, η ανάπτυξη στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ θα μειωθεί στο 1,6% φέτος, από 1,7% το 2016, αλλά το 2018 θα αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης στο 1,8%. Στην προηγούμενη έκθεσή της η Κομισιόν προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος και 1,7% το 2018.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εμφανίστηκε αισιόδοξη για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ υπό την Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας όμως ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει την Παγκόσμια Οικονομία, από το Ντουμπάι όπου συμμετείχε στην ετήσια σύνοδο του "World Government Summit".

Σχολίασε μάλιστα ότι μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα έθετε υπό πίεση τις Οικονομίες του Υπόλοιπου Κόσμου. H ίδια εξέφρασε ανησυχία για τις επικείμενες εκλογές σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη, αν και τόνισε πως η Ευρωζώνη έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs προβλέπουν ότι μια σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας στο Εμπόριο είναι σχεδόν αναπόφευκτη, δεδομένης της αντιεμπορικής ρητορικής Trump.

Αυτό που είναι λιγότερο βέβαιο, είναι το πώς θα εξελιχθεί η μάχη μεταξύ των δύο Κολοσσών, με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες στο αν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα καταφύγει είτε σε "μικρές" τακτικές κινήσεις, ή σε "μεγάλες" ενέργειες.

Τα "μικρά" μέτρα θα ήταν να κατηγορήσει την Κίνα πως χειραγωγεί τις ισοτιμίες και να εισάγει επιλεκτικά δασμούς στις Κινεζικές εισαγωγές. Η Deutsche Bank θεωρεί ότι η κίνηση αυτή, δηλαδή να κατηγορηθεί η Κίνα για χειραγώγηση του Νομίσματος, μπορεί να γίνει ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα.

Πέραν του Νομίσματος, ο Trump μπορεί επίσης να διατάξει την έναρξη των λεγόμενων διορθωτικών μέτρων για Προϊόντα με σημαντική εγχώρια παραγωγή, που απειλούνται από τις εισαγωγές. Τέτοια είναι ο Χάλυβας, οι Μεγάλες Συσκευές και ο Μηχανικός Εξοπλισμός.

Στο μέτωπο των "μεγάλων" κινήσεων, πιθανώς θα είναι η ανακοίνωση δασμών σε όλους τους τομείς, σε όλες ανεξαιρέτως τις Κινεζικές εισαγωγές.

Πάντως, όλοι συμφωνούν ότι η Κίνα δεν θα υποχωρήσει μπροστά σε καμία από αυτές τις κινήσεις.

Το Πεκίνο έχει κι αυτό τις επιλογές του. Θα μπορούσε να αντεπιτεθεί με την επιβολή δασμών στις Αμερικανικές εξαγωγές, ή να καταστήσει δυσκολότερο για κάποιες Αμερικανικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν στη Χώρα. Η Κίνα, ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος Treasuries στον Κόσμο μετά την Ιαπωνία, θα μπορούσε επίσης να πουλήσει ένα μέρος του Αμερικανικού χρέους $1,05 τρισ. που κατέχει, για να "τιμωρήσει" τον Trump.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να συμφωνήσει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια ειδική συμφωνία για τη Χώρα", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Reuters. H ίδια τόνισε πως "μια μείωση του βάρους του Ελληνικού χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα 'κούρεμα' στα δάνεια των Διεθνών Πιστωτών".

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος, στα 10,5 από 6 ευρώ, δίνει η Alpha Finance, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "outperform" για τον τίτλο.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 9,8 ευρώ δίνει η Wood σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "hold" για τον τίτλο, επισημαίνοντας ότι το discount σε σχέση με τους Ανταγωνιστές της εισηγμένης ανέρχεται στο 30%.

Νέες, χαμηλότερες τιμές - στόχους για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" και για τις τέσσερις μετοχές, καθώς όπως επισημαίνει βλέπει αξία στους τίτλους.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή μειώνει το στόχο για την Alpha Bank στα 2,51 ευρώ από 3,67 ευρώ. Κατεβάζει τον πήχη για τη Eurobank στα 0,77 από 1,36 ευρώ, για την Εθνική στα 0,35 από 0,41 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,21 από 0,38 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι προτιμά τις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank καθώς προσφέρουν το καλύτερο προφίλ ρίσκου - απόδοσης.

"Μετά τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης των κεφαλαίων, η Εθνική έχει ισχυρό δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων, το καλύτερο προφίλ ρευστότητας και υψηλούς δείκτες κάλυψης. Η Alpha έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά, αλλά υστερεί σε όρους ρευστότητας. Οι Eurobank και Πειραιώς περιλαμβάνουν υψηλότερα ρίσκα, αλλά θα μπορούσαν να προσφέρουν και υψηλότερες αποδόσεις όταν βελτιωθεί η κατάσταση", σημειώνει.

Η ΑΧΕ, υιοθετεί πιο επιθετική στάση στις διαγραφές "κόκκινων" δανείων, που αναμένεται να επηρεάσει τα "NII" ενώ εκτιμά ότι οι Τράπεζες θα εμφανίσουν υψηλότερες προβλέψεις για να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τους δείκτες κάλυψης. Ως εκ τούτου, η IBG μειώνει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη των Τραπεζών κατά περίπου 40% ως το 2018.

Την αξιολόγηση "CCC" για Ελλάδα διατηρεί η Fitch σε ανάλυσή της, ενώ έχει προγραμματίσει την επόμενη αξιολόγηση για τις 24 Φεβρουαρίου.

"Οι σχέσεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Επίσημου Τομέα έχουν μείνει σε μια σχετικά σταθερή βάση μετά την συμφωνία του υφιστάμενου προγράμματος. Η Ελλάδα έχει εν γένει καλύψει τους όρους του προγράμματος και κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4 δισ. ευρώ το 2016, χάρη στα υψηλότερα απ’ όσο αναμένονταν στον προϋπολογισμό έσοδα" σημειώνει η Fitch.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ελεγχόμενες διαθέσεις διόρθωσης, υποχωρώντας μέχρι τις 619,43 μονάδες (-0,7%), όμως μετά τις 12.11 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 632,11 μονάδες (+1,33%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 627,2 (+0,55%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 629,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,86%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 32,3 εκατ. από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ), ενώ το 39% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών απασχολήθηκε από Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Viohalco και ΔΕΗ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ από την άλλη, ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, δεν "πάτησε σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ και Τιτάν και στο χαμηλό ημέρας ο Σαράντης.

Σαφώς καλύτερη της αρχικής, η τελική εικόνα με 58 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε η νέα εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, έχοντας σαν κυριότερο χαρακτηριστικό τις μετακυλίσεις θέσεων που κράτησαν σταθερές τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη.

Περισσότερο από εμφανής η μείωση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.632 συμβόλαια).

Στα 4.158 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.448, 2.135 για τον Φεβρουάριο, 1.293 για τον Μάρτιο και 20 για τον Απρίλιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.676) κινήθηκε μεταξύ 1.657,5 και 1.690 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.559), Πειραιώς (16.308), Εθνική (21.910), MIG (2.347), Alpha Bank (4.554), Μυτιληναίο (266), ΟΠΑΠ (187), ΟΤΕ (202), ΔΕΗ (212), Viohalco (585), Ελλάκτωρα (235).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,80 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς (13.853.464 τεμ.), Alpha Bank (4.561.215 τεμ.), Εθνική (10.817.667 τεμ.) και Eurobank (7.737.709 τεμ.), ΔΕΗ (1.300.415 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v