Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παιχνίδι αναμονής στη ζώνη των 630 μονάδων

Με το βλέμμα στη διαπραγμάτευση, τα στοιχήματα είναι κατά κύριο λόγο βραχυπρόθεσμα και επικεντρωμένα σε συγκεκριμένες μετοχές. Απαιτείται εγρήγορση και παρακολούθηση της ειδησεογραφίας. Πτωτικό ξεκίνημα.

ΧΑ: Παιχνίδι αναμονής στη ζώνη των 630 μονάδων

Σερί τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, πέμπτη σερί άνοδος στην Ευρώπη και στο Χ.Α., η κίνηση προς τις 630 μονάδες πραγματοποιήθηκε με τις τράπεζες.

Με τις ξένες αγορές σε άνοδο, με τη Νέα Υόρκη σε... κρεσέντο, εύλογα στην Αθήνα η προσοχή έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στο θρίλερ της δεύτερης αξιολόγησης.

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, κυρίως στο παρασκήνιο, με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αποκαλύπτει πώς μπλοκάρουν τη συμφωνία Σόιμπλε και Τόμσεν. Και με την Ελενα Λάσκαρη να μας προϊδεάζει από νωρίς για τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, ενώ σε ανάλογο κλίμα, σύμφωνα με τη Ρούλα Σαλούρου, είναι και τα όσα αφορούν εργασιακά-συντάξεις. Να δούμε πού θα βγάλει...

Τρίτη σήμερα, με τον χρόνο προς το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου να στερεύει περισσότερο, μένοντας 3+1 συνεδριάσεις, με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να περιορίζονται σε αυτό που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσβλέπει ως πολιτική λύση την επόμενη Δευτέρα.

Η αγορά έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό πως κάτι περισσότερο (στην καλύτερη περίπτωση) δεν έχει να περιμένει, μεταθέτοντας για αργότερα την όποια (και με όποιους όρους) συμφωνία δανειστών - Αθηνών. Αυτό που αρκετοί traders εκτιμούν είναι πως έτσι θα «καεί» και η συνεδρίαση της 9ης Μαρτίου, όταν η ΕΚΤ θα συνεδριάσει με αντικείμενο ζητήματα νομισματικής πολιτικής.

Τα ενεργά funds, στην πλειονότητά τους σε αναμονή, περιμένουν με γνώμονα τρία σενάρια: αυτό του κλεισίματος της αξιολόγησης μέχρι τις αρχές Απριλίου αλλά χωρίς QE (στο οποίο δίνουν τις περισσότερες πιθανότητες), αυτό της συμφωνίας με QE (δεν δίνουν πάνω από 25% όσο ξοδεύεται ο χρόνος) και αυτό που σε ορίζοντα αδιεξόδου οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις, μην αποκλείοντας μέχρι και εκλογές.

Μένει να φανεί στο επόμενο διάστημα ποιο από τα τρία βασικά σενάρια θα ενισχύεται ή θα αδυνατίζει και ποια θα είναι η στάση-αντίδραση των ξένων που είναι τοποθετημένοι στο Χ.Α.

Περιοριζόμαστε στη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση, κυρίως στην ενδοσυνεδριακή, με το χθεσινό κλείσιμο να αποτυπώνει ακριβώς αυτή την ανάμεικτη προσδοκία με επιφυλακτικότητα των traders. Στην περιοχή των 630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, δίχως προϋποθέσεις ούτε για τις 650, αλλά και ούτε προς τις 610 μονάδες, σε μία εκνευριστική αναμονή με το ορόσημο της 20ής Φεβρουαρίου να ξεθωριάζει συν τω χρόνω. Μοχλός της αντίδρασης ο τραπεζικός κλάδος, αλλά με τον ΔΤΡ στις 757 μονάδες, δηλαδή σε ζώνη τιμών-μεταίχμιο.

Οι συναλλαγές των 49 εκατ. μετοχών, ο τζίρος των 32,2 εκατ. ευρώ αποτυπώνουν ακριβώς αυτό το μετρημένο ενδιαφέρον των επιφυλακτικών traders. Αναπόφευκτο το intraday και το stock picking, με αρκετές μετοχές της μεγάλης αλλά και μεσαίας κατηγορίας να είναι σε long θέση.

Viohalco - Cenergy υπεραποδίδουν, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια αντιδρούν, FF Group μαζεύεται, Coca Cola ενισχύεται και λόγω της επικείμενης ανακοίνωσης αποτελεσμάτων (πριν από την έναρξη της Πέμπτης), Τιτάν στα 22,40 ευρώ, Intralot, MIG διατηρούνται σε ανοδική τάση ενώ σε ΕΛΤΟΝ, Trastor, Ικτίνο, Κυριακίδη (για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία) αλλά και σε ακόμη 6-8 μετοχές επικεντρώνεται η προσοχή ισχυρών χεριών αλλά και των λιγοστών εγχώριων σχημάτων που παραμένουν ενεργά το τελευταίο διάστημα.

Τεχνικά για τον Γ.Δ. προέχει ένα πειστικό «κλείσιμο» πάνω από τις 630 μονάδες (με συναλλαγές τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ), με τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, να πρέπει να πείσει για τις 770 μονάδες, τουλάχιστον.

Συνεκτιμώντας τη λήξη της Παρασκευής στα Παράγωγα και στο ότι ο ζωτικός χρόνος προς το Eurogroup ξοδεύεται όλο και περισσότερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v