Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο

Η πορεία της διαπραγμάτευσης, με πρώτο ορόσημο το Eurogroup του μήνα, θα βγάλει την τάση για την εγχώρια αγορά. Ποιοι τίτλοι δίνουν σήματα για τους long. Παραμένουν «κλειδί» οι τράπεζες.

Κέρδη καταγράφει το Χρηματιστήριο

Καλό μήνα. Διάλειμμα από τα ρεκόρ στη Wall Street, με την πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο σε ηπιότερους τόνους απ' ό,τι αναμενόταν. 

Είχε προηγηθεί στην Ευρώπη επιφυλακτική άνοδος, με ενδεικτικό το 0,10% του DAX στις 11.834 μονάδες. 

Το ΧΑ σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης, με τους traders σε επιφυλακή και με πλούσιο παρασκήνιο στο Hilton, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις πρώτες συνεδριάσεις του Μαρτίου. 

Στις 645,88 μονάδες ο Γενικός Δείκτης "κλείνοντας" με μικρά κέρδη τον Φεβρουάριο, μετά την υποχώρηση του Ιανουαρίου, αφήνοντας αρκετές υποσχέσεις για τον Μάρτιο, όπου προεξοφλείται πως θα παιχτούν πολλά με ορίζοντα το Eurogroup (της 20ής Μαρτίου). 

Αντικρουόμενες οι εκτιμήσεις, θέσεις ξένων ΜΜΕ και επενδυτικών οίκων για τη διαδικασία, με ενδεικτική την αναφορά του Reuters πως η Ελλάδα θα επιδιώξει προκαταρκτική συμφωνία στις 20 Μαρτίου, αλλά και του Euronews πως καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις και το χρονοδιάγραμμα είναι ασαφές. 

Σε ένα από τα πολλά κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό, όπως σημειώνει η Ρούλα Σαλούρου, οι δανειστές έχουν στην ατζέντα τους μέτρα έως 1,4 δισ. ευρώ, ενώ στο πού σκοντάφτει η διαδικασία για το νέο υπερταμείο εστιάζει ο Φώτης Κόλλιας.  

Πρώτη συνεδρίαση του μήνα, θυμίζοντας πως στις 17/3 λήγει η πρώτη "μεγάλη σειρά" για το 2017 στα Παράγωγα (triple witching), με τους traders να εξακολουθούν -στο μεγαλύτερο μέρος τους- να κινούνται επιφυλακτικά μεν αλλά με γνώμονα το σενάριο της επίτευξης συμφωνίας σε εύλογο χρόνο. Εύλογος χρόνος νοείται -για την αγορά- αυτός που αφήνει εφικτό το ενδεχόμενο εξέτασης της προοπτικής ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Απριλίου.

Με βάση αυτή την προσέγγιση -κρατούσα μέχρι τώρα- γίνονται οι κινήσεις των επενδυτών στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να παραμένει με "μαξιλάρι" πάνω από τις 740, ξεκινώντας τον Μάρτιο από τα επίπεδα των 775 μονάδων. 

Κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης ο αυξημένος τζίρος στη διαδικασία των δημοπρασιών, με συνολικές συναλλαγές 42,1 εκατ. μετοχές και αξία στα 43,5 εκατ. ευρώ, με συγκριτικά αυξημένα μερίδια σε μη τραπεζικές μετοχές, με την Jumbo να διακινεί υψηλό αριθμό τεμαχίων. 

Με το... καλημέρα του Μαρτίου, η συνέχιση της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, που προφανώς θα δώσουν τον τόνο τους στην αγορά, με τον ΟΤΕ αύριο Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης να ξεκινά.

Επονται ο τραπεζικός κλάδος -με την Eurobank να ανοίγει την αυλαία για τις τράπεζες, σε μία συγκυρία όπου γίνεται χθες η σημαντική συνάντηση ΕΕΤ- Τσίπρα, η ΤτΕ εισφέρει πάνω από 1 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία (μέσω του μερίσματος), και ESM-ECB και Αθήνα εξετάζουν σχέδια ώστε να μη χαθεί το... παράθυρο της 27ης Απριλίου. 

Στις 1.727 μονάδες ο FTSE25, που όσο συντηρείται η στήριξη των 1.720 αποφεύγεται ο κίνδυνος διολίσθησης προς τις 1.713 ή ακόμη χαμηλότερα προς τις 1.689 μονάδες. Κοντινότερη αντίσταση στην περίπτωση αντίδρασης οι 1.742 και κύρια στις 1.757 μονάδες.

Τεχνικά στη χθεσινή συνεδρίαση φάνηκε πως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως ΔΕΗ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην (υπο)στήριξη της ανοδικής τάσης. Κινητικότητα σε Viohalco (και Cenergy) με εμφανή συσσώρευση, πριν επιχειρηθεί η προσέγγιση και διάσπαση του 1,85 ευρώ. Επιτεύχθηκε ο κύριος στόχος για τον Μυτιληναίο (με νέο υψηλό) αλλά χωρίς σημάδια κόπωσης καθώς κατοχυρώνονται τα 7 (και άνω) ευρώ. Ορατός ο μέγα στόχος για τον όμιλο σε επίπεδο αποτίμησης, με χρηματιστηριακή αξία του ενός δισ. ευρώ (μόνο για τον Μυτιληναίο). 

Η ενεργοποίηση των long, ειδικά στη διαδικασία του κλεισίματος-δημοπρασίας, ερμηνεύεται από αρκετούς ως ένδειξη επιχειρούμενης συγκέντρωσης δυνάμεων ενόψει προεξόφλησης θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. 

Να συνεκτιμηθεί πως σε μηνιαίο σήμα long έχει διαμορφωθεί για μετοχές των Viohalco, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Eurobank, EXAE, Lamda Development, METKA, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΤΙΤΑΝ, FF Group από τον FTSE25 και ΕΛΤΕΧ-Ανεμος, ΕΥΑΘ, Intralot, MIG, Κορρές, Νηρέας, MLS, Πλαίσιο, Πετρόπουλος από τον FT Mid Cap.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v