Πιέσεις άνευ... τζίρου στο Χ.Α.

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στην αγορά, ενόψει και του τριήμερου, με τον ΓΔ να υποχωρεί προς τις 640 μονάδες. Στις τράπεζες οι μεγαλύτερες πιέσεις. Θετικές εξαιρέσεις τα ΕΛΠΕ, αλλά και οι ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος.

Πιέσεις άνευ... τζίρου στο Χ.Α.

Σταθερά σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, με κύριο χαρακτηριστικό τις περιορισμένες συναλλαγές και τον ανάλογο τζίρο.

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις σε τραπεζικούς τίτλους αλλά και σε blue chips, με συνέπεια την ταλαιπωρία της αγοράς στην περιοχή των 640-650 μονάδων.

Χωρίς ουσιαστικές ειδήσεις (θετικές ή αρνητικές), οι ενεργοί παίκτες προτιμούν να "κλειδώσουν" μέρος των βραχυπρόθεσμων υπεραξιών τους, συνεκτιμώντας το 3ήμερο που μεσολαβεί μέχρι τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στις 644 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 646 "μετρά" οριακά θετική απόδοση για τον Φεβρουάριο, με τον μήνα να "κλείνει" την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

Στις 770 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, που σε αυτά τα επίπεδα "μετρά" απώλειες 5,41% σε μηνιαίο, στις 1.725 μονάδες ο FTSE25, επίσης με μηνιαίες απώλειες.

Ωστόσο πέραν των τραπεζικών σήμερα μετά από καιρό καταγράφονται (συγκριτικά) αυξημένες συναλλαγές/τζίρος σε μετοχές όπως ο ΟΤΕ ή ο ΟΠΑΠ, γεγονός που βαρύνει την εικόνα καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Από τα 8,68 έως τα 8,51 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, σταθερά σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή, από τα 8,45 έως τα 8,33 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, επίσης σταθερά σε αρνητικό πρόσημο για σήμερα.

Τεχνικά η οπισθοχώρηση των ΟΤΕ-ΟΠΑΠ προς τις πρώτες σημαντικές στηρίξεις ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως οι δύο μετοχές θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφεδρεία για τους long την Τρίτη.

Στο 4,15% η μηνιαία υποχώρηση για τη μετοχή του ΟΤΕ, στο 3,01% για τον ΟΠΑΠ. Ενδιαφέρον στοιχείο ο υψηλός τζίρος που πραγματοποιείται σήμερα με 3,3 και 1,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή σχεδόν το 1/3 του συνολικού. Γεγονός που παραπέμπει σε ρευστοποίηση ξένου (ή ξένων) επενδυτή (-ών).

Στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν οι ελεγχόμενες πωλήσεις, με τον δείκτη να σημειώνει οριακά θετική απόδοση για αυτή την εβδομάδα, έχοντας ωστόσο χάσει το σύνολο των κερδών της Τρίτης. Πρσώρας το "υψηλό" της 21ης -στις 837,74 μονάδες- είναι η ισχυρή αντίσταση, για την υπέρβαση της οποίας απαιτούνται θετικές εξελίξεις και αυξημένες συναλλαγές.

Με τον τραπεζικό κλάδο να διολισθαίνει, το σενάριο της υπέρβασης των 660 μονάδων πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί.

Να σημειωθεί πως η Euroxx μείωσε χθες κατά 30% έως 47% τις τιμές-στόχους των συστημικών τραπεζών.

Νωρίτερα ο Διοικητής της ΤτΕ ήταν σαφής, προειδοποιώντας πως η επίτευξη του στόχου μείωσης των κόκκινων δανείων είναι σε κίνδυνο.

Από τις άλλες μετοχές του δείκτη συνεχίζει αυτή των Ελληνικών Πετρελαίων με 2,11% στα 4,83 ευρώ, με τζίρο υψηλότερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σχετική αναφορά για τα ΕΛ.ΠΕ "ανέβηκε" νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Πολύ κοντά στα τελευταία υψηλά των 6,99 η μετοχή του Μυτιληναίου, με συναλλαγές σήμερα στα 6,87-6,95 ευρώ.

Στο 1,74-1,78 η μετοχή της Viohalco, στα 2,67-2,71 της ΔΕΗ, στα 14,50-14,59 ευρώ της Motor Oil, από τις ανοδικές εξαιρέσεις της συνεδρίασης.

Σε MIG και Νηρέα η προσοχή στα "μεσαία", με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, υποχωρούν Ανεμος και MLS, ενώ Καράτζης, Ιντρακάτ ξεχωρίζουν από τη χαμηλότερη κατηγορία.

Στις 14:55 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 18 εκατ. μετοχών -οι λιγότερες των τελευταίων ημερών-, ο δε τζίρος δεν είχε ξεπεράσει καν τα 15 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v