Profit taking στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις κερδών στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στη ζώνη των 790 μονάδων. Απώλειες άνω του 1% για Εθνική, Πειραιώς. Πτώση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Διψήφια άνοδος για Attica Bank. Με θετικό πρόσημο Coca Cola, Σαράντης.

Profit taking στο Χρηματιστήριο

Σε δοκιμασία η άνοδος, σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, καθότι τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σήμερα και αρκετοί είναι αυτοί που εύλογα θα περάσουν από το... ταμείο.

Ωστόσο, όπως έχει δείξει η αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις, οι όποιες διορθώσεις καλύπτονται εντός της ημέρας, με τους long να υπερισχύουν των short, με αποτέλεσμα μέχρι και χθες να συμπληρώνονται 13 συνεχόμενα θετικά «κλεισίματα».

Με το βλέμμα στο Μπάρι και στην G7, και έως το EwG της Δευτέρας, με τα στοιχεία των τελευταίων 2-3 εβδομάδων να επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας πως η τελευταία φάση της ανόδου υποστηρίχθηκε από ξένα και κυρίως αμερικανικά funds. Goldman Sachs, JP Morgan, Citi αλλά και Vanguard, Street κ.α. πρωτοστατούν στο ανοδικό ράλι, πιθανότατα προεξοφλώντας εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τράπεζες και blue chips υψηλότερα.

Στις 790 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει μία κατ' αρχάς στήριξη, που δεν αποκλείεται να δοκιμασθεί στη συνέχεια, καθώς στον τραπεζικό κλάδο έχουν ενεργοποιηθεί πωλήσεις από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης.

Πάνω από 1,25% η υποχώρηση για τον ΔΤΡ προς τις 1.055 μονάδες, με το 51% να αλλάζει χέρια στις μετοχές του κλάδου, με τις περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική, Πειραιώς και τον μεγαλύτερο τζίρο σε Πειριαώς, Alpha Bank.

Οσον αφορά στη ροή και σύνθεση των συναλλαγών (πωλήσεις-αγορές), ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, οι πωλήσεις είναι σαφώς υποδεέστερες των μαζικών αγορών που έχουν προηγηθεί κυρίως από τα τελευταία... χαμηλά της 21/4.

Με απώλειες η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με συνέπεια την υποχώρηση του 25άρη προς τις 2.105 μονάδες, κάτι που εξηγεί την αντίδραση της δεικτοβαρούς Coca Cola. Σε θετικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης, με συναλλαγές στο εύρος των 25,65-25,80 ευρώ να λειτουργεί εξισορροπητικά στις πιέσεις που ασκούνται σε τράπεζες αλλά και στα περισσότερα δεικτοβαρή χαρτιά.

Στα...χαμηλά της ημέρας έχουν ενεργοποιηθεί περιορισμένες αγορές, αν και οι πωλήσεις μέχρι νωρίτερα είναι φειδωλές και ελεγχόμενες. Εντός σχεδίου, by the book θα λέγαμε, απαραίτητες για να διαφανούν οι προθέσεις των πωλητών, εάν δηλαδή προτίθενται να ρευστοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους (κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στα πρώτα 25').

Λίγο πριν τις 11:00, μόλις 3 μετοχές διαπραγματεύονταν με θετικό πρόσημο, Coca Cola, Grivalia και Σαράντης, άλλες 5 σταθερές: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και FF Group.

Ωστόσο, για να γίνει κατανοητό αυτό που λέγαμε για φειδωλή προσφορά, ενδεικτικά στη μετοχή της ΜΟΗ στις 10:50 είχαν πραγματοποιηθεί όλα κι όλα 784 τεμάχια, στην Τέρνα Ενεργειακή μόλις 440, στον ΤΙΤΑΝα μόλις 290 μετοχές.

«Σφικτοί» οι πωλητές, προσεκτικοί οι αγοραστές, με τις όποιες ειδήσεις από το περιθώριο της συνάντησης στο Μπάρι να διαμορφώνουν ανάλογα τάση στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στις 11:00, οι συναλλαγές είχαν φθάσει στα 18,7 εκατ. μετοχές, ο τζίρος στα 7,3 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v