Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας στο ΧΑ

Αναμενόμενες οι σημερινές πιέσεις σε τράπεζες και blue chips μετά το ανοδικό «13άρι», με τον ΓΔ να κινείται στα όρια των 790 μονάδων. Περιορισμένος ο τζίρος, τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Επιμένουν ανοδικά Coca Cola, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Σαράντης.

Ποιες είναι οι ζώνες άμυνας στο ΧΑ

Μικραίνει αλλά... παραμένει η διαφωνία για το χρέος, μεταδίδει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου από το Μπάρι, QE τον Ιούλιο εάν τα βρείτε, λέει η ΕΚΤ.

Στο περιθώριο της Συνόδου των G7, στο λεγόμενο Washington Club, φαίνεται πως ΔΝΤ - Βερολίνο συγκλίνουν ακόμη περισσότερο, με την Αθήνα να προσβλέπει σε τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Σε αναμονή οι traders στο ΧΑ, με την αγορά σταθερά σε αρνητικό έδαφος από την αρχή μέχρι και νωρίτερα, με τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 789,10-796,76, σε μία συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου, ενδεικτικά της στάσης που τηρούν τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη, κυρίως όμως επιβεβλημένη, η σημερινή διόρθωση, με στηρίξεις για τον ΓΔ στις 785 και 776 μονάδες, με χαμηλότερο επίπεδο και ισχυρότατο σημείο αναφοράς στις 750 μονάδες.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως η έκταση και η σύνθεση της υποχώρησης θα εξαρτηθεί κατ' αρχάς από τις εξελίξεις στα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος και δευτερευόντως από το ενδεχόμενο αναστροφής της ανοδικής τάσης στα ξένα χρηματιστήρια, το ενδεχόμενο μίας υποχώρησης 3%-4% στη Wall Street μέσα στο επόμενο 7-10ήμερο.

Απώλειες πάνω από 2% για τον Δείκτη Τραπεζών, με το 56% να έχει πραγματοποιηθεί στις μετοχές του κλάδου, που υποχωρεί προς τις 1.050 μονάδες.

Συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές σε Εθνική και Πειραιώς (με πάνω από 17,5 εκατ. σε καθεμία μετοχή), μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και Εθνική.

Πέραν των τραπεζικών, με απώλειες και οι 3 των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τους traders να κατοχυρώνουν μικρό μέρος των θέσεών τους. Με απόδοση 5,89% σε εβδομαδιαίο ο ΔΤΡ, με 2,75% η Alpha Bank, με 6,41% η Εθνική, με 9,88% η Eurobank και με 6,22% σε διάστημα εβδομάδος η Πειραιώς.

Σε μόλις 4 μετοχές του δείκτη υπερισχύουν οι αγοραστές: Coca Cola, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, με τους πωλητές στις άλλες 21 που υποχωρούν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Εκτός από τις τραπεζικές συγκριτικά αυξημένος τζίρος πραγματοποιείται σε Motor Oil, FF Group, Attica Bank, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, αλλά και σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίο κ.α.

Σε όλες τις μη τραπεζικές μετοχές (και στις 21 του δείκτη), η μέχρι τώρα εικόνα παραπέμπει σε μία απόλυτα δικαιολογημένη οπισθοχώρηση, μετά από ένα συνεχόμενο 13άρι με επιβεβαίωση της τεχνικότητας και των τριών βασικών δεικτών, χωρίς ουδεμία παρέκκλιση από το περιθώριο μίας φυσιολογικής αναστροφής από τα τελευταία υψηλά των 799,16 μονάδων.

Οσον αφορά στους... δείκτες, το 2ετές «τσιμπάει» 1,31% στα 5,411%, το 10ετές 0,98% στα 5,676%, ενώ το GREK στα 9,69 ευρώ.

Στην Ευρώπη οι αγορές επανέρχονται λίγο ανοδικά, με ενδεικτική την κατά 0,17% αντίδραση του DAX στις 12.733 μονάδες. Θυμίζουμε το τελευταίο ιστορικό υψηλό για τον DAX στις 12.783 μονάδες. Στη Wall Street τα futures του S&P 500 "δείχνουν" οριακά πτωτικό άνοιγμα από τις 2.386,25 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v