«Αδιόρθωτο» το Χρηματιστήριο

Σε επαφή με τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης παρά το θρίλερ με το χρέος και την αξιολόγηση. Η ενθαρρυντική ανθεκτικότητα των blue chips και τα μηνύματα για τη συνέχεια. Η προσοχή των επενδυτών στο EwG. Η ατζέντα της εβδομάδας.

«Αδιόρθωτο» το Χρηματιστήριο

Με την ενθαρρυντική ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου έκλεισε χρηματιστηριακά η εβδομάδα, που χωρίς σημαντικές ανατροπές βρήκε το ΧΑ στα επίπεδα των 785 μονάδων.

Μία εβδομάδα, που κύλησε με την άρνηση των traders να υποχωρήσουν εκ νέου προς την περιοχή των 750 μονάδων παρά την αλληλουχία εξελίξεων που απομάκρυναν ακόμη περισσότερο την προοπτική εξεύρεσης μίας ουσιαστικής λύσης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Κατά γενική εκτίμηση, ψύχραιμη η στάση και των πωλητών και των αγοραστών με αμφότερες τις πλευρές να κρατούν το ΧΑ κοντά στα υψηλά των 800 μονάδων. Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα γιατί η αγορά δεν διορθώνει σημαντικά (χαμηλότερα των 750 μονάδων) ενδεχομένως να "κρύβεται" στην συντήρηση της ανοδικής τάσης στην Wall Street αλλά και στο γεγονός πως η φορά των 30 μη τραπεζικών εισηγμένων/μετοχών είναι σε μακροπρόθεσμη μέτρηση long.

Κατατοπιστικότατη από αυτή την άποψη η προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη για τον ΑΡΙxB που "μετρά" τα υψηλά 7ετίας του συγκεκριμένου δείκτη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια της αγοράς. Οσο το συγκεκριμένο τμήμα των δεικτοβαρών εισηγμένων/μετοχών δεν χάνει δραματικά έδαφος τόσο ο ΓΔ θα συντηρείται πάνω από την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων.

Εβδομάδα 4 συνεδριάσεων η προσεχής με αρκετά ενδιαφέροντα να δρομολογούνται (στα επί μέρους), με ένα EwG την Πέμπτη- που πιθανότατα δεν θα μας κάνει σοφότερους- με τον ESM και το Βερολίνο να συνεχίζουν μέσω διαρροών (αυτή την φορά ήταν το Bloomberg) να δημιουργούν κλίμα και να διαμορφώνουν το πλαίσιο για το "ελληνικό πρόβλημα" και την αντιπαράθεση Ουάσιγκτoν-Βερολίνου να εντείνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα προιδεάζοντας για μία πιο συγκρουσιακή συνέχεια.

Προσωπικά αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στον "πόλεμο" Ουάσιγκτoν- Βερολίνου ποντάροντας αρκετά στην ισχύ του "αμερικανικού παράγοντα" εκτιμώντας πως αρκετές από τις "μάχες" που θα ακολουθήσουν θα μας επηρεάζουν έστω έμμεσα. Στα υπόψη.

Στις 1.021 μονάδες ο ΔΤΡ, με τον κλάδο-κλειδί να συντηρείται ικανοποιητικά δεδομένης μάλιστα της τροπής που έχει λάβει η υπόθεση για το "χρέος". Η αντίδραση της Πειραιώς από τα τελευταία χαμηλά, οι κινήσεις στην Alpha Bank, η προοπτική να κλειδώσει η Εθνική Ασφαλιστική την επόμενη εβδομάδα (να υποθέσουμε, πως η Αθήνα έδειξε την δέουσα ωριμότητα στην παρέμβαση του "αμερικανικού παράγοντα"), η προσέγγιση για την Eurobank της τιμής της τρίτης αμκ ενισχύουν το ενδεχόμενο ο ΔΤΡ να μην χρειαστεί να (ξανά) δοκιμαστεί χαμηλότερα των 980 μονάδων.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- που ο ΔΤΡ δεν χάσει δραματικά τις 980 μονάδες- και ανάλογα με τις εξελίξεις οι long θα είχαν λόγους για να επιχειρήσουν να κινηθούν και πάλι προς την "διπλή κορυφή" των 800 μονάδων, αντίστοιχα προς τις 2.150 μονάδες για τον FTSE25.

Οι συναλλαγές/τζίρος χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα- κατά 12 εκατ. ευρώ σε μ.ο- αλλά όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) στα 91 εκατ. ευρώ που είναι ικανοποιητικά. Ο καθαρός μέσος όρος χωρίς το 10% του Ελλακτωρα δεν διαφοροποιείται αισθητά καθώς κυμαίνεται οριακά στα 90 εκατ. ευρώ κατά μ.ο εβδομάδος.

Συναλλαγές/τζίρος που παραπέμπουν σε ενεργό συμμετοχή ενός ικανού μέρους των traders, καθώς λιγότεροι είναι αυτοί που παραμένοντας επιφυλακτικοί, έμειναν εκτός παιδιάς την τελευταία εβδομάδα.

Εχει αναφερθεί πλειστάκις, πως όσο δεν υποχωρεί δραματικά η Wall Street τόσο τα "αμερικανικά κεφάλαια" που έχουν σημαντική συμμετοχή στο ΧΑ τους τελευταίους 1-2 μήνες θα κρατούν το μεγάλο μέρος των θέσεων τους στις εισηγμένες του δείκτη. Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την φάση της αγοράς που έχει απομακρυνθεί η προοπτική μίας λύσης στις 15 Ιουνίου η μετοχή της Coca Cola με σταθερές εισροές (κυρίως ) αμερικανικών κεφαλαίων οδεύει προς τα ιστορικά υψηλά των 27+ (στα τέλη του 2007). Και η περίπτωση της Coca Cola είναι ενδεικτική, καθώς σταθερές εισροές καταγράφονται και σε εισηγμένες όπως η Motor Oil, ο ΤΙΤΑΝας, ο Μυτιληναίος, η ΓΕΚ/Τέρνα, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΔΕΗ κ.α.

Συνεπώς για την προσεχή εβδομάδα όσο ο ΓΔ συντηρείται πάνω από τις 750, ο ΔΤΡ υψηλότερα των 980 και ο FTSE25 των 2.020 μονάδων η θέση μας παραμένει long αλλά με αυξημένη προσοχή σε κάθε συνεδρίαση.

Εχοντας ως... προίκα την για τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανοδική φορά του ΧΑ (τέταρτος ανοδικός μήνας ο Μάιος) την ισχυρή υποστήριξη των ξένων στα blue chips και βεβαίως την συνδρομή της Wall Street η προσοχή θα παραμείνει εστιασμένη στα επί μέρους. Stock picking σε προσεκτική πλαγιοανοδική κίνηση με αρκετές μετοχές να υπεραποδίδουν σε σχέση με τον ΓΔ, κάτι που συνέβη και την τελευταία εβδομάδα.

Εστίαση την Τρίτη στην αποκοπή μερίσματος σε ΜΕΤΚΑ, Paperpack και ΓΕΚΕ, την Τετάρτη στην τακτική γ.σ της Motor Oil, την Πέμπτη στις γ.σ των Autohellas, ΕΥΑΘ και Ναυτεμπορική ενώ την ίδια μέρα ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η FF Group.

Τεχνικά ο ΓΔ είναι στον...σκληρό πυρήνα της σημαντικής αντίστασης των 780-800 μονάδων, που για να την υπερβεί πειστικά χρειάζεται θετικές εξελίξεις δηλαδή ανατροπές προς το Eurogroup, με την φυσιολογική προσφορά να απορροφάται από ισχυρά χέρια και το σημαντικό με ένα προσεκτικό rotation η αγορά να μην χάνει έδαφος. Εμφανής η προσπάθεια των ισχυρών χεριών να συντηρήσουν το ΧΑ σε αυτά τα επίπεδα, καθώς σε συνεδριάσεις που πιέζονται/υποχωρούν μετοχές του δείκτη αντιδρούν ανοδικά άλλες εξισορροπώντας σε μεγάλο βαθμό τις όποιες απώλειες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v