Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Προς τις 780 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω πωλήσεων στις τράπεζες και στη ΔΕΗ, με το αρνητικό διεθνές κλίμα να λειτουργεί ως «βαρίδι». Πιέσεις λόγω Κατάρ σε Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ. Επιμένουν ανοδικά Coca Cola, ΕΛΠΕ, Motor Oil.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Πτωτικά κινούνται τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε αναμονή της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης στη Wall Street. Ηπιες πιέσεις από Μιλάνο μέχρι Παρίσι και Φρανκφούρτη, με τις πωλήσεις να επικεντρώνονται κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε εταιρείες που λόγω ειδήσεων βρίσκονται στο προσκήνιο.

Οριακές απώλειες και στο ΧΑ, με τη συνεδρίαση να ξεκινά με λίγες αγορές υψηλότερα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αντιδράσει προς τις 790 μονάδες, με αιχμή την Coca Cola και συγκεκριμένα blue chips να ακολουθούν.

Σχεδόν άμεση η εναλλαγή θέσεων, με τους πωλητές να προχωρούν σε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, με συνέπεια ο ΓΔ να υποχωρήσει προς τις 785 μονάδες. Προσώρας ο ΓΔ κυμαίνεται στο εύρος των 785-790, δηλαδή κοντά στα τελευταία υψηλά και τη «διπλή κορυφή» των 800 μονάδων.

Ενθαρρυντικό το ότι οι traders παρά τη δυσμενή τροπή που έχει προσλάβει η όλη διαδικασία για το ελληνικό πρόβλημα κλίνουν περισσότερο προς την πλευρά των long, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των πιέσεων που προκαλεί η απομάκρυνση του ενδεχόμενου ενός ουσιαστικού αποτελέσματος την προσεχή Δευτέρα. Πλέον στην αγορά έχει καταστεί κοινός τόπος πως η ελληνική πλευρά έχει χαμηλώσει πολύ, πάρα πολύ τον πήχη των προσδοκιών και αναζητά μία λύση (ακόμη και... μεσοβέζικη), προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το... τέλμα που έχει περιέλθει μετά και το τελευταίο ατελέσφορο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Περιορισμένης έκτασης οι πωλήσεις, αλλά η υποχώρηση των long χαμηλότερα των 785 προς τις 780 μονάδες παρασέρνει συνολικότερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Σχεδόν 1% υποχωρεί ο ΔΤΡ προς τις 1.015 με 1.010 μονάδες, καθώς στο κόκκινο κινούνται και οι 4 συστημικές τραπεζικές με τη σηματωρό Πειραιώς από το 0,216 να «γυρίζει» αρνητικά προς το 0,211 ευρώ. Σε στενό εύρος η διακύμανση και των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής, με το 52% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο. Περισσότερες συναλλαγές έχουν γίνει στην Πειραιώς, ακολουθεί η Εθνική, ενώ μεγαλύτερος τζίρος σε Πειραιώς και μετά Alpha Bank.

Συγκριτικά υψηλός τζίρος στις μετοχές των ΤΙΤΑΝ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo αλλά και Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ.ΤΕΡΝΑ κ.α.

Στη μετοχή του ΤΙΤΑΝα έχει αλλάξει χέρια ένα πακέτο για 50.700 τεμάχια στα 25,82 ευρώ, συνολικής αξίας 1,3 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν με πωλήσεις σε ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ ενώ με αγορές σε Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Πιέσεις λόγω των εξελίξεων στο Κατάρ στη μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, που υποχωρεί έως το 1,42 ευρώ, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί χαμηλότερα και ο τίτλος της J&P Αβαξ στο 0,454 ευρώ.

Σχεδόν μετά από μία ώρα συνεδρίασης ο ΓΔ «μετρά» απώλειες 0,46% έχοντας ως χαμηλό ημέρας τις 782,32 μονάδες.

Συναλλαγές για 13,9 εκατ. μετοχές, με τον τζίρο στα 10,6 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v