Μάχη στη ζώνη των 780 μονάδων στο ΧΑ

Εντείνονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.000 μονάδες. Καλύτερη συμπεριφορά για Πειραιώς. Απώλειες για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Ανοδος για ΕΛΠΕ, Motor Oil και Aegean.

Μάχη στη ζώνη των 780 μονάδων στο ΧΑ

Στον ρυθμό διόρθωσης των ευρωπαϊκών αγορών το ΧΑ, με τα futures του S&P στη Wall Street να παραπέμπουν σε ελαφρώς πτωτικό ξεκίνημα.

Χωρίς ουσιαστικές αφορμές για να κινηθούν κόντρα στην τάση των διεθνών αγορών και δεδομένου ότι τα νεότερα από το... μέτωπο του χρέους δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά, οι traders εύλογα κινούνται συντηρητικά, με τους short να πιέζουν τον Γενικό Δείκτη προς τις 780 μονάδες.

Χαμηλότερα και των 780 στις 14:30, όταν εντάθηκαν οι συναλλαγές από την πλευρά των traders, που κινούνται (κυρίως) από το Λονδίνο, με συνέπεια να διευρυνθούν οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, παρασύροντας χαμηλότερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Σε FF Group, Τέρνα Ενεργειακή, Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια εστιάζουν οι long. Πάνω από 4% η απόδοση των ΕΛ.ΠΕ στα νέα υψηλά των 7,12 ευρώ.

Σε στάση αναμονής η Ευρώπη, η Wall Street με αφορμή τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις με το Κατάρ, με τον πρώτο λόγο στους short από Μιλάνο μέχρι Παρίσι, Φρανκφούρτη και την Die Welt να προειδοποιεί πως η ιταλική κρίση χρέους θα κάνει την ελληνική να φαίνεται παιχνιδάκι. Στο Λονδίνο η αγορά έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση, που με την τροπή των τελευταίων ημερών θεωρείται ότι θα είναι αμφίρροπη.

Στα καθ' ημάς, οι δανειστές δείχνουν να τα βρίσκουν (αλλά ερήμην και στις... πλάτες της Αθήνας), οι πωλητές γίνονται περισσότερο πιεστικοί όταν σταδιακά μετά τις 14:00 αρχίζουν να περνούν στο σύστημα εντολές από τις ξένες αγορές, κυρίως από το Λονδίνο. Στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας ο ΓΔ λίγο μετά τις 14:10, με τις απώλειες του τραπεζικού να διευρύνονται σε περισσότερο από 2% και ο FTSE25 να υποχωρεί προς τις 2.075 μονάδες.

Ωστόσο συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, αν και μετά τις 14:00 έχει επιταχυνθεί κατά τι ο ρυθμός συναλλαγών, οι δε πωλητές έχουν αναλάβει περισσότερη δράση από τους αγοραστές.

Χωρίς ουσιαστικό λόγο για κάποια κίνηση πάνω από τις 790 μονάδες το ΧΑ «δοκιμάζει» διαδοχικά τις 785 και νωρίτερα τις 780 μονάδες, με επόμενο/χαμηλότερο εύρος δυνητικής υποχώρησης μέχρι τις 770 μονάδες. Θυμίζουμε πως για τον ΓΔ στη συνεδρίαση της 25ης Μαίου σημειώθηκε «τοπικό χαμηλό» στις 752 μονάδες, συνέπεια της διάψευσης των όποιων προσδοκιών στο Eurogroup της 22ας Μαΐου. Πλέον οι traders δεν τρέφουν προσδοκίες κατ' αρχάς για την προσεχή Δευτέρα -μετά μάλιστα τα όσα αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου- ενώ αμφίβολο είναι εάν και εφόσον προκύψει κάτι ουσιαστικό στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.

Εύλογο το ερώτημα πώς θα αποφευχθεί η πλαγιοδιολίσθηση του ΧΑ για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και ενόσω δεν προκύπτει κάτι το ενθαρρυντικό, που θα μπορούσε να προσελκύσει εκ νέου κεφάλαια των long.

Πάντως μέχρι νωρίτερα τα μεγέθη δεν είναι μεγάλα και η σύνθεση των συναλλαγών παραπέμπει σε μάλλον ελεγχόμενη μερική μείωση θέσεων, σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και εμφανή την επιφυλακτική διάθεση των περισσότερων.

Εως τις 994 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, θυμίζοντας -στο προσυνεδριακό σχόλιο- τη σημαντική περιοχή στήριξης στις 980 μονάδες, που μέχρι νεωτέρας παραμένει ισχυρό σημείο αναφοράς.

Με σημαντικές απώλειες Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά η Πειραιώς, αλλά με χαμηλές τιμές στο 0,21 ευρώ πριν λίγο.

Περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank και Πειραιώς, με το 48% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο.

Ενδεικτική της στάσης ορισμένων ισχυρών χεριών οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις που δέχονται και οι 3 μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και μάλιστα με αυξημένο τζίρο ο ΟΠΑΠ (2,4 εκατ. ευρώ) και ο ΟΤΕ (1,9 εκατ. ευρώ).
Πέραν αυτών, η δεικτοβαρής Coca Cola σταθερά σε θετικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης, στο εύρος των 26,34-26,58 ευρώ, με τζίρο που έχει ξεπεράσει τις 700 χιλιάδες ευρώ (στις 14:30).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v