Χρηματιστήριο: Τράπεζες Vs ΔΕΗ, σημειώσατε Χ

Πέριξ των 780 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης καθώς το sell off στον τίτλο της ΔΕΗ (-8,7%) και η αδυναμία της Coca Cola αντισταθμίζονται από την ανοδική κίνηση στις τράπεζες. Περιορισμένος ο τζίρος. Τα σινιάλα από τα ομόλογα.

Χρηματιστήριο: Τράπεζες Vs ΔΕΗ, σημειώσατε Χ

Συνεχίζουν χαμηλότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες από Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο μέχρι Μιλάνο, με το ΧΑ να παρουσιάζει συγκριτικά καλύτερη εικόνα.

Οι πολιτικές ανησυχίες πιέζουν τις ευρωαγορές, με τις απώλειες να φθάνουν μέχρι 1,10% (για τον FTSE100 στο Λονδίνο), την ώρα που η προσοχή είναι στραμμένη και στη Fed, και την Αθήνα να επικεντρώνεται στο ελληνικό πρόβλημα ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης.

Σε πτωτικό άνοιγμα παραπέμπουν τα Futures στη Wall Street, με τον S&P να κλίνει προς τις 2.422 μονάδες (μείον 0,25%), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. 

Στο ΧΑ, από την αρχή της συνεδρίασης, επικρατεί συγκριτικά καλύτερο κλίμα, αν και στις μετριότατες συναλλαγές/τζίρο αποτυπώνεται η επιφυλακτικότητα που δείχνει η πλειονότητα των ενεργών παικτών και τη στάση αναμονής των περισσότερων. 

Η κλίση των ξένων χρηματιστηρίων αποτελεί μία ανασταλτική παράμετρο καθώς αναμένονται και οι ανακοινώσεις της Fed, όμως πρωτεύον για το ΧΑ παραμένει το ζήτημα του... χρέους.

Πάνω από το όριο των 1.000 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, που προσώρας κυμαίνεται μεταξύ 994,31 έως 1.009,16 μονάδων, με το 40% του μέτριου τζίρου να έχει πραγματοποιηθεί στις 4 μετοχές του κλάδου.

Περισσότερες συναλλαγές σε Πειραιώς και Εθνική, μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank και Εθνική, ισχυρότερη η αντίδραση για τη σηματωρό Πειραιώς. Στο εύρος των 0,209-0,214 ευρώ η μετοχή, με ζητούμενο ένα «κλείσιμο» έστω οριακά πάνω από το 0,215 ευρώ.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου αυξημένη αξία συναλλαγών πραγματοποιείται στη μετοχή της ΔΕΗ -καθώς εξελίσσεται ένα μίνι... sell off-, αλλά και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Intralot, Cenergy κ.α.

Με συγκριτικά λιγότερες συναλλαγές/προσφορά απ' ό,τι στη διάρκεια της ανοδικής αντίδρασης, η μετοχή της Coca Cola έως τα 25,97 ευρώ.

Χαμηλότερα έως τα 25,99 ευρώ η μετοχή του ΤΙΤΑΝα, καθώς αύριο γίνεται η αποκοπή μερίσματος (0,10/μτχ.) ενώ θα κοπεί και το δικαίωμα για την επιστροφή κεφαλαίου (1/μτχ. μεικτές τιμές χωρίς το 15% του φόρου), χαμηλότερα έως τα 19,66 η μετοχή του FF Group (η αγορά αποτιμά επιφυλακτικά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου), έως το 1,37 ευρώ ο τίτλος του ΕΛΛΑΚΤΩΡα.

Κινητικότητα από την πλευρά των αγοραστών σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Grivalia, Μυτιληναίο.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, η προσοχή στρέφεται στις μετοχές των Attica Bank, MIG, Fourlis και Νηρέα.

Σε Σελόντα, Ικτίνο, Cenergy, Χαλκόρ, Mύλους Κεπενού, ΙΑΣΩ κ.α. υπερίσχυαν νωρίτερα οι αγοραστές.
Λίγο πριν τις 14:50 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 26,4 εκατ. μετοχές, με τζίρο 20,5 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στους... δείκτες, ενδιαφέρουσα εξέλιξη η υποχώρηση και πάλι χαμηλότερα του ορίου του 6% στo 5,973% για το 10ετές, ενώ το 2ετές απέχει μόλις 6,5 μονάδες βάσης από το να «γράψει» μπροστά το 4άρι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v