Η ΔΕΗ «βραχυκύκλωσε» την άνοδο του ΧΑ

Μικρά κέρδη κατέγραψε το ΧΑ με τον τίτλο της ΔΕΗ να υποχωρεί 6,97%. Άνοδο υψηλότερη του 4% για Eurobank. Με θετικό πρόσημο ΕΤΕ, Alpha, OΠΑΠ. Πιέσεις για Ελλάκτωρα. Οι στηρίξεις και αντιστάσεις για το ΓΔ. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε ο τζίρος.

Η ΔΕΗ «βραχυκύκλωσε» την άνοδο του ΧΑ

Με τον τζίρο να συντηρείται στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να αναλώνεται σε σχετικά μικρό εύρος κίνησης και με συχνές εναλλαγές προσήμων, η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, το τέλος της οποίας "περιμένει" και το triple witching Ιουνίου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, αν το επιλεκτικό "stock picking" δεν συντηρούσε το ελάχιστο ενδιαφέρον και αν δεν υπήρχαν οι σχετικές βοήθειες από τις τελικές δημοπρασίες, που "φρόντισαν" να κλείσουν τον Δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας.

Παρά το γεγονός ότι η επιφυλακτικότητα παραμένει έκδηλη στο ταμπλώ του Χ.Α. και την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι από τους Διεθνείς Οίκους δηλώνουν απόλυτα συγκρατημένοι, για το Eurogroup της Πέμπτης, όσον αφορά τα "θέλω" της Ελληνικής Κυβέρνησης και κατ΄ επέκταση και της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά σε επιμέρους κινήσεις από πλευράς αγοραστών, που δείχνουν να επιμένουν στις επιλογές τους και να "σπρώχνουν" αξιοπρόσεκτο αριθμό τίτλων σε νέα πολυετή υψηλά, ή να τον διατηρούν πολύ κοντά σε αυτά.

Το σχόλιο της Merit Sec.

"Ξεκίνησε μία εβδομάδα που ενδεχομένως θα κρίνει την βραχυπρόθεσμη πορεία του Γενικού Δείκτη. Το βασικό σενάριο είναι να κλείσει η 2η αξιολόγηση και να λάβουμε την δόση με σκοπό να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Χώρας. Εδώ σταματούν οι θετικές εξελίξεις και επειδή αυτό έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί, δεν αποκλείεται η Αγορά να διορθώσει προς χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς, ωστόσο, να αναμένουμε 'ξεπούλημα' στην παρούσα φάση. Η εισηγμένη FF Group δεν ικανοποίησε σε επίπεδο ταμειακών ροών, καθώς οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν αρνητικές (εκροές) και ανήλθαν στα 53,63 εκατ. ευρώ, λόγω δέσμευσης μετρητών για κεφάλαιο κίνησης. Σημειώνουμε, όμως, ότι το 1ο τρίμηνο είναι παραδοσιακά επιβαρυμένο, όπως προκύπτει από την σύγκριση παρελθουσών χρήσεων. Σε επίπεδα επενδυτικών εξόδων (Capex) παρατηρείται μείωση στα 20,53 εκατ. ευρώ από 34,84 εκατ. την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Παραμένουμε θετικοί για τον τίτλο" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το σχόλιο της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

"Στην εβδομάδα που ξεκίνησε, σήμερα το απόγευμα ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα 1ου τριμήνου. Μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής λαμβάνει χώρα η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της Sunlight. Την Παρασκευή λήγουν οι σειρές των Παραγώγων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τεχνική εικόνα προϊδεάζει για βελτιωμένες επιδόσεις σε συνέχεια της συσσώρευσης μεταξύ 770 - 800 μονάδων, που μπορεί να συμβεί μόνο με αισθητά ψηλότερες ημερήσιες συναλλαγές και νέους καταλύτες, όπως μπορεί να είναι η Γαλλική πρόταση. H Αγορά εξακολουθεί να κρατά μια στάση αναμονής και να κινείται εδώ και τέσσερις εβδομάδες μεταξύ των 800 και 750 μονάδων.

Η συσσώρευση δείχνει την αβεβαιότητα σε σχέση με τις εξελίξεις στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, χωρίς η Αγορά να δείχνει προς το παρόν διάθεση να προεξοφλήσει το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, όσον αφορά το χρέος κυρίως. Η τάση παραμένει σε ημερήσιο γράφημα ανοδική, ενώ η ζώνη τιμών μεταξύ 792 - 813μονάδων αποτελεί τη βασική αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη. Αντίθετα στις 750 μονάδες εντοπίζεται η πιο σημαντική πρώτη στήριξη. Ο MACD συνεχίζει να δίνει σήμα πώλησης" επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στη σημερινή συνεδρίαση και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, όπου το σύνολο των τίτλων ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, όσο ο Τραπεζικός δείκτης (+1,48%) δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 961 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1025 και 1075 μονάδες. Εννοείται ότι η εικόνα θα αλλάξει άρδην και επιθετικά, αν τα μηνύματα από το επερχόμενο Eurogroup δεν θεωρηθούν θετικά από την Αγορά.

Από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, την καλύτερη εικόνα έχει ο τίτλος της Εθνικής (+0,30%), με την ανοδική τάση να παίρνει αυτοτροφοδοτούμενο χαρακτήρα σε περίπτωση υπέρβασης των 0,355 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η παραμονή του Μυτιληναίου (+0,25%) υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 8,00 ευρώ, δείχνει ότι ο τίτλος θέλει να κινηθεί προς νέα υψηλά 109 μηνών. Αν επιτύχει κλεισίματα υψηλότερα των 8,10 ευρώ και σημειώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 8,25 ευρώ, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη 8,90 - 9,00 ευρώ.

Σε υψηλό 109 μηνών η Μυτιληναίος

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τέρνα Ενεργειακή (+2,92%), που απειλεί τα υψηλά 33 μηνών. Κίνηση υψηλότερα των 3,65 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο προς τα 4,15 ευρώ, με την πρώτη στήριξη να εντοπίζεται στην ζώνη 3,40 - 3,25 ευρώ.

Τα 5,32 ευρώ, ήταν το επίπεδο που έδωσε το σήμα αγοράς για την ΕΧΑΕ (+1,33%), με το αμέσως επόμενο επίπεδο να βρίσκεται στην περιοχή των 5,50 ευρώ.

Για την περίπτωση της ΔΕΗ (-6,97%), μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον ΑΗΣ Αμυνταίου και με δεδομένο το "σπάσιμο" της μετοχής λόγω του "επερχόμενου" στο Χ.Α. ΑΔΜΗΕ, κάθε πρόβλεψη για την βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος κατά την σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 3,66 ευρώ (-8,96%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση σχετικά υψηλότερα.
Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

"Κλειδί" για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης θεωρεί η Κυβέρνηση τη Γαλλική πρόταση, που μετέφερε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ. Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ιταλό Ομόλογό του, Πιέρ Κάρλο Παντοάν, καθώς και με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, σημειωτέον, θα συμμετάσχει στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η Γαλλική πρόταση στηρίζεται στη λογική της σύνδεσης ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη, με τις παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους να περιορίζονται, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύεται και αντιστρόφως.

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σειρά τηλεφωνικών επαφών με όλους τους "βασικούς παίκτες" στο θέμα του Ελληνικού χρέους και στο Eurogroup.

"Η Ελλάδα υλοποιεί δύσκολες μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την Οικονομία της Χώρας, κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βρούμε λύση με τις άλλες Χώρες στο Eurogroup. Δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη συμφωνίας. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά τις επόμενες δυο ημέρες ώστε να υπάρξει λύση στο Eurogroup της Πέμπτης", δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

"Οι Υπουργοί Οικονομικών πρέπει να συμφωνήσουν στη λήψη αποφασιστικής δράσης για την Ελλάδα ώστε να τονώσουν την Οικονομία της Χώρας", ανέφερε ο Μπερνουά Κερέ σε συνέντευξή του στο Bloomberg. "Εντελώς διαφορετική η συζήτηση συμμετοχής το 'QE", τόνισε ο ίδιος.

"Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΕΚΤ (ELA)
μειώθηκε κατά 3,3%, ή 1,4 δισ. ευρώ τον Μάιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα", σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως μεταδίδει το Reuters, διαμορφώθηκε στα 40,7 δισ. ευρώ, από 42,1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, καθώς πλησιάζουμε προς την κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Ιουνίου, όπου θα λάβει χώρα το Eurogroup, η Αγορά θα παραμένει στο τέλμα της επιφυλακτικότητας και των χαμηλών συναλλαγών, ενώ δεν αποκλείεται οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας να δώσουν την κίνηση εκτόνωσης, αν δεν υπάρξουν ειδήσεις - καταλύτες και αφού έχει ολοκληρωθεί και το triple witching Ιουνίου.

Με τον πήχη να έχει χαμηλώσει αναφορικά με το τι περιμένει η Ελλάδα από το Eurogroup της Πέμπτης, θα αυξηθεί η επιρροή στην βραχυπρόθεσμη τάση και από το momentum των Διεθνών Αγορών, όπου αρχίζει να προβληματίζει η επιθετική κίνηση των πωλητών στον δείκτη Nasdaq που ξεκίνησε την Παρασκευή και δείχνει να συνεχίζεται και σήμερα.

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου δεν ήταν και ιδιαίτερα πολλοί οι τίτλοι που κατόρθωσαν να συνδυάσουν αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά "αξιοπρεπείς" συναλλαγές, συνεχίστηκε η κινητοποίηση των αγοραστών σε Νηρέα (+2,89%) και Σελόντα (+9,30%), όπου αξίζει να σημειωθεί η σημαντική αύξηση της προσφοράς στην περίπτωση του δεύτερου τίτλου, το "ξεκλείδωμα" της μετοχής μέχρι τα 0,225 ευρώ (+4,65%) και το "come back" των αγοραστών προς το τέλος της συνεδρίασης.

Τρεις οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για την Cenergy (+4,21%). Αν η μετοχή δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,933 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 0,952 ευρώ.

Διόλου ευκαταφρόνητο ήταν το "bid" που εμφανίστηκε στην Lavipharm (+3,77%) στα 0,11 ευρώ, νέα υψηλά 33 μηνών για το Ιασώ (+2,86%), ενώ συνεχίζεται η πλαγιοανοδική κίνηση για τον Ικτίνο (+4,50%) που κινείται σε υψηλά 20 μηνών.

Δεν ήταν δυνατόν, με τις μικρές διαφοροποιήσεις που σημειώθηκαν, η σημερινή συνεδρίαση να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,32%), το 2110 είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να δώσει νέα υψηλά και να δοκιμάσει το 2150, ή το 2170. Το 2065 είναι κύρια στήριξη του και μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 2047, ή τις 2009 μονάδες που παραμένουν και το "stop".

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι 789 μονάδες είναι κύρια αντίσταση που κατοχύρωση θα δώσει αγοραστικό σήμα και πιθανή κίνηση σε νέα υψηλά με το 816 επόμενη κοντινή αντίσταση και το 848 επόμενο στόχο. Το 771 είναι σημαντική κοντινή μας στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο 754 επίπεδο.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Ηλίας Ζαχαράκης

"Πλέον, είμαστε εν αναμονή του Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το ποιες αποφάσεις θα παρθούν σε σχέση με την Ελλάδα. Όλα δείχνουν, μιας και δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου, ότι θα κλείσει η αξιολόγηση" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Μένει να δούμε αν και τι είδους αναφορά θα υπάρξει για το χρέος, μιας και όπως φαίνεται πάει σε επόμενη φάση.

Η εβδομάδα είναι λήξης Παραγώγων και για πρώτη φορά ναι μεν μας βρίσκει κοντά στα υψηλά, με την διαφορά ότι ήδη έχουμε συσσωρεύσει σχεδόν ένα μήνα στα επίπεδα πέριξ του 800.

Παραμένουμε αισιόδοξοι για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της Αγοράς και πλέον περιμένουμε να δούμε πόσο θα κρατήσει η παρούσα διόρθωση τιμών και χρόνου μέχρι την επόμενη ανοδική κίνηση.

"Αν κάτσουμε και αναλογιστούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, απλά βλέπουμε ότι χρειάστηκαν 2 χρόνια για να επιστρέψουμε και πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε, έχοντας χάσει σημαντικό χρόνο και χρήμα με την διαφορά ότι πλέον ο Λαός αρχίζει να καταλαβαίνει ότι η Οικονομία δεν είναι λόγια και κραυγές, ούτε υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά χρειάζεται στρατηγική δουλειά και αλήθειες" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

-Δημήτρης Σαρρής

"Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε σταθεροποιητικά. Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής ενόψει του Eurogroup στις 15 Ιουνίου" επισημαίνει ο Δημήτρης Σαρρής.

Το spread του 10ετούς ομολόγου κινείται πτωτικά κάτω από το 6%, μετά την επίσκεψη του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τις διαπραγματεύσεις να χαρακτηρίζονται δύσκολες και πολύπλοκες.

Σε περίπτωση ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αναμένεται Σύνοδος Κορυφής που θα λάβει χώρα στις 22 Ιουνίου.

Σε εταιρικό επίπεδο, η Αγορά προσπαθεί να τιμολογήσει την ζημιά της ΔΕΗ, με την διοίκηση να την εκτιμάει στα 250 εκατ. €, δηλαδή το 28% της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης.

Αύριο θα αποκοπεί η επιστροφή κεφαλαίου της Τιτάν, με τον επενδυτή "FMR LLC" να δηλώνει ότι το ποσοστό συμμετοχής του κατήλθε του ορίου του 5%.

Στο τέλος της εβδομάδας έχουμε το κλείσιμο των συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, όπου αναμένουμε έντονη μεταβλητότητα.

"Σε τεχνικό επίπεδο και σύμφωνα με την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ, η αγορά βραχυπρόθεσμα βρίσκεται σε ανοδική πορεία, με βασικό στόχο να υπερκεράσει το επίπεδο των 800 μονάδων, το οποίο συναρτάται από την εξέλιξη των επικείμενων διαπραγματεύσεων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-1,24%).

Κλειστές παρέμειναν οι Αγορές σε Αυστραλία, Μαλαισία και Φιλιππίνες λόγω αργίας.

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ προς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακά θετικό το Ευρώ, μικρή υποχώρηση για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων στην Ιαπωνία υποχώρησαν τον Απρίλιο για πρώτη φορά εδώ και τρεις μήνες, όπως ενημέρωσε σήμερα η Κυβέρνηση. Οι βασικές παραγγελίες υποχώρησαν κατά 3,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έπειτα από άνοδο 1,4% το Μάρτιο. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι του Nikkei ανέμεναν μικρότερη πτώση, της τάξης του 1%.

Σε ετήσια βάση, οι βασικές παραγγελίες ενισχύθηκαν κατά 2,7%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, εντείνεται η πίεση του πληθωρισμού στους Βρετανούς καταναλωτές, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν το Μάιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, εμφανίζοντας ετήσια πτώση 0,8%, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσαν σήμερα η IHS Markit και η Visa.

Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται, πιέζοντας τα Νοικοκυριά καθώς τα εισοδήματά τους δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Στο μεταξύ αναμένονται περισσότερες ενδείξεις πίεσης αυτή την εβδομάδα, οπότε νέα στοιχεία προβλέπεται ότι θα καταδείξουν πληθωρισμό 2,7% τον περασμένο μήνα, έναντι μικρότερης ετήσιας ανόδου 2% για τους μισθούς τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν πως ο πληθωρισμός θα αγγίξει περίπου το 3% μέχρι τα τέλη του έτους.

"Το αποτέλεσμα των Βρετανικών εκλογών πιθανότατα θα οδηγήσει σε καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για έξοδο της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα μπορούσε να είναι αρνητικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βρετανίας", σχολιάζει η Moody’s. "Επιπλέον, η Βρετανία μπορεί να επιβραδύνει την ώθηση που έχει για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της, διότι δεν θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, κάτι που επίσης θα ήταν αρνητικό για την αξιολόγηση της Χώρας. Από την άλλη πλευρά, όμως, η Κυβέρνηση μπορεί τώρα να εξετάσει επιλογές για το 'Brexit' που αντιπροσωπεύουν ένα πιο 'ομαλό διαζύγιο' από την ΕΕ, κάτι που θα ήταν πιστωτικά θετικό", σύμφωνα με τη Moody’s.

"Η Γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους και οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης παραμένουν άνω του μακροπρόθεσμου μέσου όρου", όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Γαλλίας.

"Το Γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο, οπότε η Οικονομία αναπτύχθηκε 0,4%, σύμφωνα με τους δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας", τόνισε η Κεντρική Τράπεζα.

"Η Ιταλική Οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% φέτος", ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αυξάνοντας την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,8% εξαιτίας της ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

"Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί ωστόσο στο 1% περίπου την περίοδο 2018 - 20", ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεση του για την κατάσταση της Ιταλικής Οικονομίας.

Το δημόσιο χρέος της Χώρας, περίπου στο 132% του ΑΕΠ, είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη μετά από αυτό της Ελλάδας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα στο επικείμενο Eurogroup προβλέπει η Γαλλική BNP. Ο Οίκος εκτιμά ότι ενώ ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, αυτή δεν θα είναι αρκετή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, αλλά και για τη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

"Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο", υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard & Poor's για την Ευρώπη.

Ο Jean-Michel Six δήλωσε πως εκτιμά ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους Δανειστές, αλλά παράλληλα εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν θα αλλάξει το outlook για την Ευρωζώνη, σε περίπτωση που αυτό δεν επιβεβαιωθεί.

Ανησυχίες για τον κίνδυνο "ατυχήματος" στις Ελληνικές διαπραγματεύσεις εκφράζει η Bank of America σε έκθεσή της με αφορμή το Eurogroup της Πέμπτης.

"Η μόνη διέξοδος στην τρέχουσα φάση είναι η Ελλάδα να πάρει τα λεφτά της δόσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης τώρα, ώστε να πληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Ιούλιο και να περιμένει μετά τις Γερμανικές εκλογές για τα υπόλοιπα". Αυτό είναι και το κεντρικό σενάριο της BofA.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Folli Follie, στα 28,5, από 27 ευρώ θέτει η Euroxx ενώ διατηρεί σύσταση "overweight", μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 778,42 (-0,47%) και 784,94 μονάδων (+0,36%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 781,64 (-0,06%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 784,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,32%.

Ο τζίρος στα 46,1 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΝΗΡ), ενώ Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ.

Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ και Ελλάκτωρ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 786/08.06.2017 απόφαση του Δ.Σ. της Επ. Κεφαλαιαγοράς, οι μετοχές της εταιρείας Kleeman, αφαιρέθηκαν από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης, η Δημόσια Προσφορά για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 50 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσει την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της Sunlight.

Εάν το ΚΟΔ δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον €30.000.000 ευρώ, θα ματαιωθεί η έκδοση και το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία συμμετοχής που έχει δεσμευθεί για έκαστο Ιδιώτη Επενδυτή θα αποδεσμευθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών.

Ανώτατο όριο εγγραφής για κάθε επενδυτή είναι το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή έως 50.000 Ομολογίες. Ελάχιστο όριο συμμετοχής είναι η μία (1) Ομολογία, ονομαστικής αξίας €1.000.

-----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Αγορά Παραγώγων, με μικρή άνοδο των συναλλαγών στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (132.760 συμβόλαια).

Στα 4.134 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.499 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.351, 1.288 για τον Ιούνιο, 1.062 για τον Ιούλιο, 1 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.076) κινήθηκε μεταξύ 2.062,5 και 2.081,75 μονάδων διατηρώντας την υποτίμηση στο 0,1%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (17.440), Πειραιώς (49.412), Εθνική (30.541), MIG (12.155), Alpha Bank (4.946), ΟΤΕ (4.484), Μυτιληναίο (4.222), ΟΠΑΠ (559), Viohalco (1.003), Ελ. Πετρέλαια (1.141), Ελλάκτωρα (1.450), ΓΕΚ (944), Τέρνα Ενεργειακή (783), Folli Follie Group (600), Intralot (815), Cenergy (1.314), ΕΥΔΑΠ (109), ΕΧΑΕ (366). Μέτκα (145), Motor Oil (184).

Οι περισσότερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Alpha Bank 14.174 (16.183), MIG 54.622 (60.481), Eurobank 24.314 (31.812), Εθνική 84.133 (92.219) και Πειραιώς 172.202 (186.903) **.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Πειραιώς 7.047.654 τεμ., (από 7.147.654 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) Alpha Bank 8.480.044 τεμ. (7.333.044), Εθνική 16.170.076 τεμ. (14.870.076) και Eurobank 6.084.306 τεμ. (5.258.747).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

(**) Μέσα στην παρένθεση οι ανοιχτές θέσεις στην αμέσως προηγούμενη μέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v