Στάση αναμονής στο ΧΑ

Στις εξελίξεις από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το χρέος παραμένει στραμμένη η προσοχή των επενδυτών. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος αλλά και η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τη χθεσινή πτώση. Κινητικότητα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Folli Follie.

Στάση αναμονής στο ΧΑ

Επιμένει στο κόκκινο ο Nasdaq, απώλειες 2,5% για Apple, τεχνολογικές πιέσεις στις ευρωαγορές και στο ΧΑ
«βραχυκύκλωμα» λόγω ΔEH.

Σε μία πτωτική για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ημέρα, στο ΧΑ τον πρώτο λόγο είχαν μεν οι δυνάμεις των αγοραστών, πλην όμως η κατάρρευση της τάσης στη ΔΕΗ σε συνδυασμό με τις φυσιολογικές πωλήσεις στην Coca Cola περιόρισαν τους long, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει τελικά 0,32% στις 784,60 μονάδες.

Με τη Wall Street σε... τεχνολογική διόρθωση -σε αντίθεση ο S&P υποχώρησε μόλις 0,10% στις 2.429 μονάδες-, στο ΧΑ οι long είχαν τη δυνατότητα να επιχειρήσουν ένα μέτριου κόστους ποντάρισμα προεξόφλησης ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης. Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο -με 1,48% στις 1.010,68 μονάδες ο ΔΤΡ-, με συναλλαγές 55,5 εκατ. μετοχών, αξίας 46 εκατ. ευρώ από τα οποία τα περίπου 18-19 εκατ. στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένα για μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕH αλλά και FF Group, Motor Oil, Μυτιληναίο, Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

Το εύλογο «βραχυκύκλωμα» στη ΔΕH  (μείον 6,97% στα 3,74 ευρώ) επηρέασε το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση, που σε συνδυασμό με την αρνητική πορεία της Coca Cola (σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης) συνέβαλαν στο να ενισχυθεί ο FTSE25 κατά 0,32% στις 2.079,52 μονάδες.

Στον ρυθμό του επικείμενου Eurogroup το ΧΑ, με τους αγοραστές να έχουν προβάδισμα σε 16 από τις 25 μετοχές του δείκτη ενώ σε μία (ΕΛΠΕ) δεν σημειώθηκε αλλαγή τιμής στο κλείσιμο. Πρακτικά ο χθεσινός απολογισμός στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας που έχει την Πέμπτη Eurogroup και την Παρασκευή triple witching ήταν θετικός, δεδομένου μάλιστα ότι στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρούσε 0,97% στις 12.690 μον. και στο Παρίσι ο CAC με απώλειες 1,12% στις 5.240 μονάδες.

Πού παίζεται η κρίσιμη ζαριά στο Eurogroup μας εξηγεί από νωρίς η Ελενα Λάσκαρη, την ώρα που, όπως σημειώνει η Μαρίνα Μάνη, το Μαξίμου κρατά χαμηλά τον πήχη, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κρατά κλειστά τα χαρτιά του τα τελευταία 24ωρα.

Οπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, επρόκειτο για μία μέτριου κόστους επιχείρηση προεξόφλησης από μερίδα των ενεργών traders -με την πλειονότητα ωστόσο να παραμένει επιφυλακτική-, που θα μπορούσε να εξελιχθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και με την τύχη της στην πορεία να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκβαση της συνάντησης της Πέμπτης. Την Παρασκευή θα ξέρουμε, σημείωναν, εάν στο ΧΑ συντρέχουν λόγοι για να υπάρξει συνέχεια υψηλότερα ή θα ακολουθήσει διόρθωση. Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με καλή εικόνα χθες για Eurobank και Πειραιώς, με επαναφορά του ΔΤΡ πάνω από το όριο των 1.000 και βλέψεις προς τις 1.020 μονάδες, αλλά με τη συνέχεια να εξαρτάται από το τι θα γίνει στον δρόμο προς το Eurogroup και στο τι ακριβώς θα ειπωθεί την Πέμπτη.

Προσώρας ο δείκτης-βαρόμετρο της Wall Street δεν δίνει σήμα πώλησης -ενόσω εξελίσσεται μία φυσιολογική υποχώρηση για τον Nasdaq-, στην Ευρώπη οι πολιτικές ανησυχίες προβληματίζουν, αλλά ακόμη οι δείκτες είναι πάνω από τις σημαντικές στηρίξεις τους, συνεπώς στο ΧΑ οι long έχουν περιθώρια μέχρι την Πέμπτη να δοκιμάσουν λίγο υψηλότερες τιμές.

Σε επίπεδο ΓΔ προς τις 790 μονάδες, καθώς αυτή η μικρή άνοδος αφήνει το περιθώριο για υπεραντίδραση μετοχών του δείκτη όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, FF Group, των Αttica Bank, Fourlis, Νηρέα από τον FT Mid Cap, αλλά και των Σελόντα, Ικτίνου, Λανακάμ, Cenergy, IntraKat, Lavipharm κ.α. από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Για σήμερα, η προσοχή παραμένει στον τραπεζικό κλάδο, στην ενέργεια -η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό του ΑΔΜΗΕ για εισαγωγή στο ΧΑ-, στον ΟΠΑΠ -ανακοίνωσε κέρδη 39 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο-, στην Coca Cola -για το εάν στα 25,80-25,75 ευρώ θα ενεργοποιηθούν αγορές-, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - θα επιχειρηθεί νέο υψηλό πάνω από τα 3,77 ευρώ;-, στην Jumbo -εάν θα συντηρηθεί η φορά πάνω από τα 16 προς το υψηλό των 16,50 ευρώ.

Από τον τραπεζικό κλάδο, επιμένουμε να θεωρούμε σηματωρό μας την Πειραιώς, με ζητούμενη την επίτευξη της (τεχνικής) τιμής του 0,227 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v