Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Υποτονικές σήμερα οι συναλλαγές ενώ ο Γενικός Δείκτης κινείται πτωτικά κάτω από τη ζώνη των 840 μονάδων. Ηπιες οι κινήσεις και για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, πτωτική πορεία για την Attica Bank.

Ηπιες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Μεικτές τάσεις στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικρές αυξομειώσεις στο ΧΑ. Με απώλειες ξεκίνησε νωρίτερα η συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη με τον DAX από τα χαμηλά των 12.221 να ανακάμπτει σταδιακά προς τις 12.260 μονάδες, με ανάλογη την εικόνα του CAC 40 στο Παρίσι.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενη η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανάλογη η εικόνα στο ελληνικό με πωλητές- αγοραστές να ξεκινούν από τις παρυφές των 845 και να χαμηλώνουν προς τις 840 μονάδες.

Στον κλάδο κλειδί των τραπεζών και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών/τζίρου με τις πρώτες πωλήσεις να ενεργοποιούνται σχεδόν αμέσως με την υπέρβαση των 1.100 μονάδων (*). Περιορισμένης έκτασης συναλλαγές στον τραπεζικό κλάδο που ωστόσο διευρύνθηκαν σχεδόν αμέσως σε αρκετές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να χάνει έως και 0,25% (έως τις 840,76 μονάδες). Ανάλογες κινήσεις στις σχεδόν μισές από τις 21 μη τραπεζικές μετοχές του δείκτη με τον FTSE25 να χαμηλώνει έως τις 2.216 μονάδες.

Η εικόνα της αγοράς στα πρώτα 50΄- 55΄ λίγο ως πολύ επιβεβαιώνει την εκτίμηση αναλυτών, πως από λίγο υψηλότερα επίπεδα τιμών θα μπορούσε να... βγει μία ήπια υποχώρηση δεικτών και μετοχών εν όψει της αυριανής λήξης της απλής σειράς μηνός Αυγούστου στα Παράγωγα.

Με τον DAX να κλίνει λίγο χαμηλότερα, πωλήσεις γίνονται και στις μετοχές του FTSE25 την ώρα που στην αγορά ομολόγων το 2ετές διαμορφώνεται στα 3,297% (-0,60%) και το 10ετές στα 5,587% (0,05%) και στην Wall Street είναι λίγο υψηλότερα στα 10,49$.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν, πως το ΧΑ είναι σε συγχρονισμό με την Νέα Υόρκη (και Λονδίνο) και Φρανκφούρτη (το 63% + του ΧΑ ελέγχεται από ξένους) και σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα κινηθεί ανάλογα με την πορεία των διεθνών αγορών.

Να συνεκτιμηθεί, πως στην Wall Street εκτός από τα αποτελέσματα τριμήνου το θέμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η Fed είναι αρκετά υψηλά στην ατζέντα. 

Χαμηλότερα το ΧΑ μετά τις 10.45', αναλαμπή για ένα μικρό διάστημα και από τις 11.05΄και μετά που πέρασε σε αρνητικό πρόσημο συνεχίζει με μικρές απώλειες.

Από τις 1.101 μονάδες η μικρή υποχώρηση για τον ΔΤΡ με τις πωλήσεις από τα 2,21 για τη μετοχή της Alpha Bank, από τα 0,377 για την Εθνική, από τα 0,959 για την Eurobank και από τα 5 ευρώ για την Πειραιώς. Οι παραπάνω τιμές είναι για σήμερα οι βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις αυτών των 4 μετοχών, ενδεχόμενη υπέρβαση των οποίων θα επανέφερε αγοραστές. Αντίστοιχα στηρίξεις είναι για τη συνέχεια οι τιμές των 2,18 για την Alpha Bank, των 0,372 για την ΕΤΕ, των 0,95 για την Eurobank και των 4,95 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς.

Στο εύρος των 1.101,05-1.091,74 ο ΔΤΡ με περιθώρια κίνησης προς τα πάνω έως τις 1.107 και προς τα κάτω έως τις 1.180 μονάδες, για σήμερα- Παρασκευή.

Στα 3,8 εκατ. ευρώ ο τζίρος, στις 28/20 η σχέση ανοδικών/καθοδικών.

(*) από τις 1.107 μονάδες είχε οριοθετηθεί από έμπειρο αναλυτή το επίπεδο της ήπιας υποχώρησης που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε νέα ήπια ανοδική αντίδραση, ενδεχομένως σε συσχέτιση με την αυριανή συνεδρίαση και τις τιμές που θα διαμορφωθούν μετά την δημοπρασία στις 14.00 και τη λήξη της σειράς μηνός Αυγούστου.

Στον Εκηβόλο έχουμε "ανεβάσει" ενδεικτικά στοιχεία "ανοιχτών θέσεων".

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v