Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναζήτηση κινήτρων και… τζίρου

Προβληματίζει η αναιμική υποδοχή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch. Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών για την πορεία της εγχώριας αγοράς στη σκιά των ανησυχιών για διόρθωση στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Σε αναζήτηση κινήτρων και… τζίρου

Δεν έδωσε τις "ανάσες" που περιμέναμε, η Fitch στο ΧΑ. Ωστόσο το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσίασε καλύτερη εικόνα απ΄ότι το γερμανικό, το γαλλικό και άλλων της ευρω-περιφέρειας και αυτό ήταν από τα λίγα ενθαρρυντικά της χθεσινής συνεδρίασης. 

Το ασταθές κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, οι σημαντικές απώλειες στην Φρανκφούρτη (παρά την ανακοίνωση θετικών στοιχείων για την γερμανική οικονομία), το πτωτικό ξεκίνημα στην Wall Street στάθηκαν αφορμές για να επικρατήσουν προς το τέλος οι πωλητές, να εξανεμιστούν τα αρχικά κέρδη και ο ΓΔ να διαμορφωθεί οριακά κοντά στο χαμηλό ημέρας. Κλείσιμο στις 826,46 μονάδες για τον ΓΔ, διολισθαίνοντας σταθερά μετά την καταγραφή του τοπικού υψηλού των 833,71 μονάδων στην αρχή της συνεδρίασης. Κλάδος κλειδί και... υπαίτιος για το "γύρισμα" της αγοράς ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ από τις παρυφές των 1.070 στο τέλος με μείον στα χαμηλά ημέρας των 1.048,62 μονάδων. 

Πανηγυρική επιβεβαίωση όσων εδώ και καιρό εκτιμούν, πως ο επόμενος κύκλος της αγοράς (ανοδικός ή καθοδικός) θα έχει για οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, συνεκτιμώντας πως σε αυτό το διάστημα πολλαπλασιάστηκε η βαρύτητα στάθμισης των 4 συστημικών στην διαμόρφωση των κύριων μετοχών. 

Συνεπώς από την πορεία του ΔΤΡ θα εξαρτηθεί σήμερα- Παρασκευή εάν το ΧΑ θα κινηθεί προς τις 835 (κατ΄ αρχήν) ή θα δοκιμασθεί χαμηλότερα με πρώτο σημαντικό σημείο αναφοράς τις 809 μονάδες (χαμηλά 31 Ιουλίου).

Σύμφωνα με την εικόνα, που είχαμε στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης οι πωλητές είχαν ξεκάθαρο πλεονέκτημα, προϊδεάζοντας για έναν...περίπατο σήμερα. Ομως ήρθε αργά το βράδυ η "αγορά των αγορών", η Wall Street, για να μπερδέψει και πάλι το σκηνικό. Στις 2.428 μονάδες ο S&P, και πάλι πάνω από την στήριξη του συστήματος του και αίφνης η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ενδιαφέρον και για τους αγοραστές. Εάν ο DAX ακολουθήσει τον S&P τότε το ΧΑ θα κινηθεί στον ρυθμό Νέας Υόρκης και Φρανκφούρτης. Κοντολογίς θα λέγαμε, πως μετά το χθεσινό βραδυνό ανοδικό "γύρισμα" στην Wall το παιχνίδι σήμερα προοιωνίζεται ενδιαφέρον και για τους μεν (short) και για τους δε (long). Θα περιμένουμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Κλάδος κλειδί ο τραπεζικός με τον ΔΤΡ να έχει χάσει όλες τις σημαντικές βραχυπρόθεσμες στηρίξεις- κυρίως τις 1.059, που είχε σηματοδοτήσει κορυφαίος αναλυτής, γεγονός που πρακτικά απαιτεί για σήμερα πολλαπλάσια προσπάθεια από τους αγοραστές για να μην φύγει ο κλάδος χαμηλότερα. Για τον κλάδο μείζονος σημασίας είναι η αποτελεσματικότητα στην διαχείριση/εκκαθάριση των NPL's, η επίτευξη των (συντηρητικών) στόχων για το 2017, η απομάκρυνση του κινδύνου ενός επόμενου γύρου κεφαλαιακής ενίσχυσης κάτι που...σκιάζει τις τράπεζες, τους επενδυτές. Από αυτή την άποψη είναι σημαντικά, πολύ σημαντικά, όσα αναφέρει αναλυτικά ο Χρήστος Κίτσιος για τα μεγάλα ονόματα (CEPAL, Pillarstone, Alvarez & Marsal, DoBank, Pimco κ.α.) και μόνο προς την σωστή κατεύθυνση μπορεί να αποτιμηθούν.  

Μέσα στο αποθαρρυντικό κλίμα, που δημιουργεί ο τραπεζικός κλάδος υπήρξαν και λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις που ενδεχομένως να μας φανούν χρήσιμες. Κατ΄ αρχήν  ο ΓΔ είχε σαφώς καλύτερη τεχνική εικόνα από τον ΔΤΡ, διασώζοντας την στήριξη του. Δεικτοβαρείς δυνάμεις, όπως ΟΤΕ, Motor Oil, Lamda Development, EXAE σε συνδυασμό με την σταθερότητα των Alpha Bank, FF Group, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα μπορεί σήμερα να λειτουργήσουν αντίρροπα προκειμένου να μην υποχωρήσει χαμηλότερα ο FTSE25. 

Βασική προϋπόθεση η θετική πορεία του DAX στην Φρανκφούρτη αλλά γνωρίζοντας πως ο δείκτης έχει ξεκάθαρη κλίση short για χαμηλότερα των 12.000 μονάδων κάτι που αργά ή γρήγορα θα επιβεβαιωθεί. 

Σε short τάση και για τον FTSE25 καλούνται να προσαρμοσθούν οι traders με στηρίξεις για τον δείκτη στις 2.162 και 2.148 μονάδες (σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη) και πρώτη αντίσταση στην περίπτωση ανοδικής προσπάθειας τις 2.182 μονάδες. Θυμίζουμε κλείσιμο του δείκτη στις 2.168,50 με 0,17%. 



Από τις μετοχές του δείκτη σε θέση make or break Viohalco και ΔΕΗ, ΟΤΕ και Motor Oil προσπάθησαν να βοηθήσουν την κατάσταση. 

Από τους...δείκτες μας το GREK/ETF με άνοδο 0,48% στα 10,37$ και το ADR (NBGYY) της ΕΤΕ χαμηλότερα 1,43% στα 0,413$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v